Összeállt Schmitt csapata, itt vannak az "emberek emberének" emberei

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor személyes webtévéjének elindítója és egy korábban az MDF-fel összeveszett jogász is tagja Schmitt Pál leendő államfő csapatának, amely pénteken kezdi meg a munkát a Sándor-palotában. A fideszes politikusok által az "emberek emberének" nevezett Schmitt jelentős változásokat hajt végre a hivatalban, az ott dolgozók nagy részét elküldik, az új vezetők pedig az ő régi munkatársai közül kerülnek ki.
Vágólapra másolva!

Gyökeresen átalakítja a pénteken hivatalba lépő Schmitt Pál államfő a Köztársasági Elnöki Hivatalt (KEH). Kiss Norbert, a KEH új társadalmi és kommunikációs hivatalvezetője kedden jelentette be, hogy Schmitt Pál át kívánja szervezni a hivatali struktúrát, az új főosztályok élére pedig új embereket fog kinevezni, míg a korábbi államfő munkatársainak többségétől megválnak.

A parlament által június 29-én köztársasági elnöké választott Schmitt Pál csütörtökön délután veszi át a hivatalt a leköszönő Sólyom Lászlótól, majd pénteken délelőtt iktatják be ünnepélyes keretek között a Sándor-palota melletti Szent György téren. Kiss Norbert kedden azt mondta: az átadás-átvételt Schmitt részéről ő és Vajna Márton, a KEH jövendő külügyi hivatalvezetője, Sólyom részéről pedig Tari Sándor leköszönő hivatalvezető intézi.

Schmitt Pál még államfőjelöltként a Fidesz-frakció előtt tartott bemutatkozó beszédében azt mondta, szakítani akar elődje szerinte arisztokratikus szerepfelfogásával és stílusával, az "emberek embere lesz", aki közvetlen kapcsolat kialakítására törekszik majd az állampolgárokkal.

Közelebb az emberekhez

Kedden írta meg a Népszava, hogy a KEH sajtókapcsolatainak szervezése Szabó Edina alá fog tartozni, és ezt az [origo]-nak is megerősítették az átadás-átvételt ismerő források. Szabó 2005-től az áprilisi választásokig Orbán Viktor sajtófőnökeként dolgozott. Ő volt az ötletgazdája a 2007-ben elindított OV TV-nek, amely a Fidesz-elnök tevékenységét pár perces videoklipekben mutatta be az interneten. Az elmúlt öt évben Szabó Edina szervezte Orbán Viktor sajtómegjelenéseit, és szorgalmazta, hogy a pártelnök családja, különösen felesége, Lévai Anikó többet szerepeljen a médiában.

"Anikó öt gyereket nevel, tanít, rendszeres jószolgálati tevékenységet végez, ezekről mind be fogunk számolni" - nyilatkozta négy évvel ezelőtt a pártelnök új honlapjának bemutatásakor. Szabó akkor azt mondta, nem fognak valóságshow-t csinálni az Orbán család életéből, de meg fogják mutatni, hogy "a politikusok is a valóságban élnek".

Forrás: MTI
Szabó Edina az OV TV bemutatásakor

Szabó 1999-től riporterként dolgozott a Magyar Televízió reggeli műsorában, majd több mint három évig a HírTv munkatársa volt. Egy 2008-as, a Kodolányi János Fősikola honlapján olvasható interjújában azt mondta, eleinte nagyon távol állt tőle a politika, idővel viszont elkötelezte magát, de ez az után történt, hogy lezárta újságírói pályáját.

Új alkotmányfelfogás

Csütörtökön távozik a KEH-ből Bitskey Botond hivatalvezető-helyettes és Sonnevend Pál, az alkotmányügyi főosztály vezetője is. Bitskey és Sonnevend már Mádl Ferenc időszakában is a hivatalban dolgozott: a két alkotmányjogász volt a felelős az államfők alkotmánybírósági indítványaiért (a köztársasági elnök jogköreiről ebben a cikkünkben olvashat). Az [origo] az átadás-átvételi folyamatban részt vevő, egymástól független forrásokból úgy értesült, Schmitt beiktatása után Cservák Csaba, a szegedi egyetem adjunktusa lesz az alkomtányjogi osztály vezetője.

Az egyetem honlapján található önéletrajza szerint Cservák 2001-ben diplomázott az ELTE jogi karán, és a közelmúltban védte meg a disszertációját a kormányzati és választási rendszerek összefüggéseiről. Az alkotmányjogász sok tekintetben más felfogással bír, mint hivatali elődjei, akik az 1989-1990-ben részben Sólyom László által kidolgozott alkotmányos elvek hívei voltak. Cservák egy 2007-ben publikált tanulmányában azt írta, a magyar közjogi rendszer stabil, de nem ártana további fékeket beiktatni a rendszerbe az államfői jogosítványok bővítésével, második parlamenti kamara felállításával és "egy nem csupán önmaga által feloszlatható országgyűlés létrehívásával". A Demokrata nevű hetilapnak 2008-ban adott interjújában pedig azt mondta, végleges érvényű, törvényjavaslat-elutasító vétójoggal ruházná fel a köztársasági elnököt.

Ennek az államfői szerepfelfogásnak ugyanakkor ellentmondanak Schmitt Pál elmúlt hónapokban tett nyilatkozatai. Schmitt júniusi parlamenti bemutatkozásakor kijelentette, a köztársasági elnök közjogi feladatkörét is újra fogja értelmezni: a kormány tevékenységét - Sólyommal szemben, aki ötéves működése alatt huszonhat törvényt küldött vissza a parlamentnek -, ő nem ellensúlyozni, inkább kiegyensúlyozni szeretné, ezért nem lesz a kétharmados parlamenti többség törvényalkotási lendületének gátja.

Kiegyensúlyozná a médiát

Cservák 2006-ban a Magyar Nemzetben megjelent írásában élesen bírálta az Országos Rádió és Televízió Testületet (ORTT), amiért meghosszabbította a két országos kereskedelmi televízió frekvenciakoncesszióját. Az alkotmányjogász szerint ezzel sérült a "médiaegyensúly". Cservák a kiegyensúlyozottság megteremtése érdekében a cikkben a médiatörvény módosítását szorgalmazta. Az alkotmányjogász szerint a pártatlanság kritériumait megsértő műsorvezetőket le kellene tiltani a képernyőről, és az ORTT-ben működhetne egy Pártatlansági Tanács, amely végső esetben akár el is mozdíthatná a közmédiumok vezetőit. Cservák médiáról alkotott felfogása abból a szempontból lehet fontos, hogy a médiafelügyelet átalakításáról szóló törvényt már az új államfő fogja aláírni, esetleg megvétózni vagy az Alkotmánybírósághoz küldeni.

Forrás: MTI
Cservák Csaba egy rendezvényen (jobbról a második)

Cservák 2002 és 2005 között az MDF delegáltjaként tagja volt az Országos Választási Bizottságnak. A 2002-es választások után különvéleményben bírálta a testületet, amiért nem adott helyt annak az állampolgári beadványnak, amely megvonta volna az MSZP javára visszalépő SZDSZ-es jelöltektől a kompenzációs szavazatokat. Cservák 2002-ben a szavazatok újraszámlálását követelve kiállt a Fidesz kezdeményezése mellett, hogy "helyre lehessen állítani a választások legitimitását".

2005-ben összekülönbözött az MDF vezetésével, amiért a párt visszahívta az OVB-ből és a helyébe egy másik jogászt delegált. Három évvel később a Demokrata nevű hetilapnak adott interjújában azt mondta, "politikai tisztogatás áldozata" lett, de tudja, hogy tevékenységéért "a választópolgárok, külön a polgári körök táborában" nagy népszerűségre tett szert, pedig csak a kötelességét teljesítette. A testület tagjaként többször kifejtette, szerinte a hivatali apparátust nélkülöző OVB függetlensége nem biztosított, ezért az Alkotmánybírósághoz fordult a vonatkozó törvények felülbírálatát kérve.

Fiatalítás vezetői szinten

Sólyom Lászlóval együtt távozik a Sándor-palotából Tari Sándor hivatalvezető és Kumin Ferenc, a KEH stratégiai osztályvezetője is. Feladataikat augusztus 6-tól Kiss Norbert veszi át, aki korábban Schmitt Pál személyi titkára volt.

Az esztergomi ferences gimnáziumban végzett, harmincas éveiben járó Kiss kamaszkorában kosárlabdázott, majd sportdiplomáciai pályára készült, így került kapcsolatba a Magyar Olimpiai Bizottságot 1989 óta irányító Schmitt-tel. 2005-ös beiktatása után Sólyom László is hivatalvezetőt cserélt: Becker Pált Paczolay Péter váltotta, akit aztán alkotmánybíróvá választása után Tari Sándor követett a hivatal élén.

Az államfő külügyeit irányító Vajna Márton is hosszú ideje Schmitt mellett dolgozik. Amikor a politikust 2004-ben európai parlamenti képviselővé választották, Vajna lett Schmitt Pál brüsszeli titkára. A 33 éves új osztályvezető Spanyolországban járt egyetemre, ahol kommunikációt tanult, majd diplomáciai pályára készült.

Kiss Norbert, a KEH leendő társadalmi és kommunikációs hivatalvezetője az [origo]-nak azt mondta, a hivatalos bejelentésig nem nyilatkoznak a pozíciók betöltéséről.