Feljelentést tettek az Orbán-féle nyilatkozatra firkált paprikajancsi miatt

Vágólapra másolva!
Piros filccel rajzoltak paprikajancsit a Nemzeti Együttműködési Nyilatkozat egyik példányára az APEH pécsi ügyfélszolgálatán. A hivatal ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, de a rajzoló - egy pécsi SZDSZ-es politikus -, az interneten vallotta be, hogy ő firkált.
Vágólapra másolva!

Paprikajancsit rajzoltak a Nemzeti Együttműködési Nyilatkozat egyik példányára Pécsen. Az ismeretlen rajzoló az APEH pécsi ügyfélszolgálatán kifüggesztett, bekeretezett nyilatkozat üveglapjára firkált piros alkoholos filccel.

A rajzot szerdán vették észre a dolgozók, a hivatal a nemzeti jelképet tartalmazó nyilatkozat megrongálása miatt tett büntetőfeljelentést ismeretlen tettes ellen. A rajzot letörölték, a plakátot pedig áthelyezték a bejárat mellől egy védettebb, belső falra.

A rajzról készült egy fénykép, amely az egyik közösségi portálra töltött fel Heindl Péter, az SZDSZ pécsi szervezetének egyik alapítója. A pécsi politikus a kép mellé írt szövegben ismerte el, hogy ő rajzolta a " szép, mosolygós arcú paprikajancsi portrét", mivel ő is beszállt a bulla-ellenes mozgalomba. Azt írta, hogy a hivatalban lévők közül többen érdeklődve figyelték, mit csinálnak. "Demokráciában nyilván nem tűrhetjük, hogy bárki parancselvű tekintéllyel kényszerítsen másokat az ő sajátos politikai véleményének szótlan bámulására" - írta. (A képet megtalálhatja a Pécsi Újság vonatkozó cikkében.)

A nyilatkozat elleni kampányt egy ügyvéd kezdte, aki a dokumentum egyik, a VPOP budapesti székházában kifüggesztett példányát kente össze kaszinótojással. Szerinte antidemokratikus, hogy kormányhatározat kötelezi az állami hivatalokat a politikai nyilatkozat kifüggesztésére. A férfi ellen garázdaság miatt indult eljárás.