Megbüntették a szakszervezetissel kiszúró Malév-céget

Vágólapra másolva!
Egymillió forintra büntette az Egyenlő Bánásmód Hatóság a Malév egyik leányvállalatát, mivel a cég szakszervezeti tevékenysége miatt diszkriminált egy dolgozót.
Vágólapra másolva!

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) egymillió forintra büntette a Malév egyik leányvállalatát, a Malév GH Zrt.-t, mert szakszervezeti tevékenysége miatt diszkriminálta az egyik dolgozóját - olvasható a Helsinki Bizottság közleményében. A szakszervezeti tisztséget betöltő férfinak a jogvédő civil szervezet látta el a jogi képviseletét.

A közlemény szerint a szakszervezeti tisztségviselő magasabb szintű munkaköri kinevezését 2009 végén azért nem hosszabbították meg, mert a munkáltató túlságosan aktívnak tartotta a szakszervezetben végzett munkáját, valamint emiatt csökkent a fizetése is. A tisztségviselőnek többek között szerepe volt a Malév GH Zrt.-nél 2009 végén szervezett sztrájkjában is.

Az EBH júliusi határozatában megállapította az egyenlő bánásmód követelményének megsértését és egymillió forint bírságot szabott ki a cégre. A bírság kiszabásakor a hivatal azt is figyelembe vette, hogy a Malévhoz hasonló, sok munkavállalót foglalkoztató szervezetnél különösen fontos a megfelelő szakszervezeti érdekképviselet biztosítása, amely alkotmányos alapjog.