Megtagadják múltjukat az elbukott pártok polgármesterei

Vágólapra másolva!
Bár az MDF és az SZDSZ kiesett a parlamentből, van néhány város, amelyeket olyan polgármesterek vezetik, akik négy éve még az ő színeikben nyertek. Most ősszel már azok sem írják ki a pártjuk nevét a plakátjaikra, akik egyébként nem léptek ki a rendszerváltó pártokból, általában inkább egy helyi civil szervezet jelöltjeként próbálkoznak, helyenként nem is esélytelenként.
Vágólapra másolva!

"Nem olyan most a politikai közhangulat, hogy megérné pártszínekben elindulni" - magyarázta az [origo]-nak Juhász Zoltán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykálló MDF-es polgármestere, miért nem a párt színeiben indul újra az október 3-i önkormányzati választásokon. Juhász - aki korábban az MDF elnökségének tagja is volt - még nem tudja, hogy függetlenként vagy egy civil szervezet jelöltjeként fog kopogtatócédulát gyűjteni, de biztosan indulni fog.

Juhász 2002-ben lett helyi képviselő a Vállalkozók Klubja színeiben, amikor a kisvárost még szocialista polgármester irányította. 2006-ban választották polgármesterré. Nem volt nagyon nehéz dolga, ugyanis ő volt az egyetlen jelölt. Idén már nem lesz ilyen egyszerű, hiszen a Fidesz is állít polgármesterjelöltet, Kulja András helyi önkormányzati képviselő személyében.

A leggazdagabb város

A Budaörs Fejlődéséért Egyesület jelöltjeként indul októberben Wittinghoff Tamás, aki 1990 óta irányítja az ország leggazdagabb városát. Az egyesület a tervek szerint egyéni képviselőjelölteket is fog állítani. Wittinghoff egészen tavaly nyári kilépéséig az SZDSZ színeiben politizált. Bár Fodor Gábor elnöksége idején a párt egyik ügyvivője is volt, Wittinghoff az [origo]-nak most azt mondta: soha nem volt "klasszikus értelemben vett pártpolitikus", szerinte sokan nem is tudták róla a városban, hogy tagja volt egy pártnak.

A polgármester 2006-ban SZDSZ-MSZP jelöltként magabiztosan nyert a fideszes Török István ellen (más jelölt nem is indult), de a képviselő-testületben nem volt többsége, így sokáig nem sikerült alpolgármestert választani (erről korábbi cikkünkben olvashat). Wittinghoff szerint az elmúlt négy év is azt mutatja, hogy az olyan kisvárosokban, mint Budaörs, "nem vált be a párt-alapon szerveződő önkormányzatiság", mert "néhány párt számára" fontosabb az egymás elleni harc, mint hogy megoldásokat találjanak a helyi problémákra.

Wittinghoff esélyeit növelheti, hogy a Fideszben nem ment zökkenőmentesen a polgármester-jelölés. A helyi tagság Ritter Imrét támogatta, aki már 2002-ben független jelöltként már indult a polgármesteri posztért, de a városi pártvezetés a KDNP-s Kapitány Gábort szerette volna. A döntés az országos vezetésre maradt. A budaörsi Fidesz-irodán csütörtökön az [origo] érdeklődésére azt mondták: már hivatalos, hogy Ritter lesz a polgármester-jelölt.

Forrás: MTI
Wittinghoff Tamás Kóka János egykori SZDSZ-elnökkel

Aki legyőzte a Fideszt is

Az Összefogás Hajdúszoboszlóért és a Jövőért Egyesület jelöltjeként indul újra a mintegy 23 ezres fürdővárost, Hajdúszoboszlót 16 éve irányító Sóvágó László. Az egyesület azt is tervezi, hogy a polgármesterjelölt mellett képviselőjelölteket is állít mind a nyolc körzetben. A polgármester a rendszerváltás óta az MDF tagja, négy éve még a párt is szerepelt a támogatói közt. A tavaszi választási kampányban is együtt mosolygott a plakátokon az MDF helyi jelöltjével, Makay Zsolttal (aki ma a párt elnöke), de azokon az MDF neve, logója és jellegzetes zöld színe sem szerepelt.

Sóvágó 2006-ban kevesebb mint kétszáz szavazattal verte a Fidesz jelöltjét, Márton Attila országgyűlési képviselőt, akit a kormánypárt idén már nem indít újra (Márton jelenleg miniszteri biztosként a légi közlekedés fejlesztésével, illetve a Malév helyzetének rendezésével foglalkozik), helyette a helyi gimnázium igazgatója, Szandai Kázmér lesz a kormánypárt jelöltje. Az MSZP egyelőre még nem nevezte meg a jelöltjét, de az sem lenne meglepetés, ha nem indítana senkit, hiszen négy éve sem volt saját jelöltje.

"Csak egy kérdés van"

"Gödöllőn csak egy kérdés van: Gémesi a polgármester, vagy nem Gémesi a polgármester?" - mondta egy interjúban Boros Andrea ügyvéd, a Fidesz gödöllői polgármesterjelöltje, aki a várost 20 éve irányító, a Lokálpatrióta Klub színeiben induló Gémesi Györgyöt szeretné legyőzni októberben. A polgármester erről egy tévés interjúban azt mondta: a Fidesszel már megállapodtak, hogy nem indítanak jelöltet ellene, most mégis megteszik. Gémesi 2006-ban épp azért lépett ki az MDF-ből, mert nem értett egyet a Dávid Ibolya pártelnök politikájával, ami eltávolította a pártot a Fidesztől. Négy éve a polgármester-választáson nem volt fideszes ellenfele, 64 százalékos eredménnyel nyert.

Megvonja a korábbi támogatást a Fidesz Szabó Miklós mosonmagyaróvári polgármestertől is, aki 2006-ban még Fidesz-MDF közös jelöltként nyerte meg a választást. Szabó és egy helyi képviselőtársa idén év elején, Bokros Lajos miniszterelnök-jelöltsége, illetve az SZDSZ-szel kötött választási megállapodás miatt lépett ki az MDF-ből. A Fidesz ennek ellenére úgy döntött, nem támogatja, inkább Nagy István parlamenti képviselőt indítja.