Vágólapra másolva!
Negyven méterről adtak le sorozatlövést szerda hajnalban az Alsóörsön meggyilkolt rendőrre és fiatalra - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség, amely magához vette a nyomozást az ügyben. Az ügyészség nem erősítette meg azokat az információkat, amelyek szerint féltékenység is közrejátszhatott a gyilkosságban, de közölték, elképzelhető, hogy a rendőrök által megtalált sötét kocsiban lévő fegyverekkel követték el a támadást.
Vágólapra másolva!

Részben hivatalos személy ellen, több emberen elkövetett emberölés miatt nyomoz az alsóörsi lövöldözés ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség. Erről csütörtökön számolt be sajtótájékoztatón Lőrincz Edina ügyészségi szóvivő. Az ügyészség a Veszprém megyei rendőröktől vette át a nyomozást.

A Veszprém megyei Alsóörsön szerda hajnalban, nem sokkal éjfél után lőttek le egy rendőrt és az épp általa ellenőrzött fehér, Ford Fiesta típusú autó egyik utasát. A rendőrök az eset után egy sötét kocsit kerestek, amelyet meg is találtak. A kocsi mellett egy ismeretlen férfi holtteste feküdt, az autóban pedig több lőfegyver és lőszer volt.

A szóvivő csak kevés eddig ismeretlen részlettel szolgált a szerda hajnali gyilkosságról, többnyire megismételte azokat az információkat, amelyeket korábban a rendőrség is közölt. Azt mondta, hogy a rendőrrel és a fiatallal végző lövéseket 40 méter távolságból adták le sorozatlövésként. Szerinte a rendőrök egy sötétlila, svájci rendszámú Skoda Octaviát kezdtek keresni, amelyet később egy állampolgári bejelentés alapján meg is találtak, mellette egy holttesttel. A halott férfival egy közvetlen közelről leadott lövés végzett - mondta a szóvivő, aki szerint az autóban találtak több fegyvert, köztük egy gépkarabélyt és rengeteg lőszert. A rendőrre és a fiatal fiúra leadott lövések az ügyészség szerint is származhattak ezekből a fegyverekből.

A rendőrség korábban nem közölte, hogy honnan jöttek a lövések, csak annyit, hogy biztosan nem az igazoltatott járműből. Az ügy részleteiről bővebben ebben a cikkben olvashat. A sötét kocsit a gyilkosság helyszínétől néhány kilométerre találták meg. A rendőrség a mellette talált halottról azt közölte, hogy feltehetően öngyilkos lett. A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy a rendőrök nem kutatnak további elkövetők után, és körözést sem adnak ki, ebből az következik, hogy verziójuk szerint a támadó az öngyilkosságot elkövető férfi volt. A sötét autóról további részleteket itt talál.

Az ügyészségi szóvivő az eset indítékairól azt mondta, azokat a rendőrség bevonásával fogják tisztázni. Az ügyről megjelent sajtóinformációkat - például, hogy esetleg féltékenység állhatott a gyilkosság mögött - nem volt hajlandó megerősíteni, egyéb részletet a nyomozás érdekeire hivatkozva nem közölt.

A nyomozásról kiszivárgott hírek szerint a rendőrség vizsgálja, hogy szerelemféltés vagy más magánéleti probléma állhatott-e a szerdai alsóörsi gyilkosságok hátterében - ezt csütörtökön közölte meg nem nevezet forrásra hivatkozva a Független Hírügynökség. Az ATV honlapja pedig az áldozatot és a tettest is jól ismerő, helybeli forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a rendőr főtörzsőrmesterrel egy Bálint keresztnevű férfi végzett, aki a történtek után nem sokkal öngyilkos lett. Az ő holttestét találták meg szerda délután a fekete autója mellett. A meggyilkolt főtörzsőrmester ismeretségi köréből az ATV úgy értesült, hogy a férfi Svájcban dolgozott, a nyarakat Magyarországon töltötte, és jól ismerte a meggyilkolt rendőrt, kapcsolatuk azonban az utóbbi időben megromlott. Az ATV szerint a férfi féltékenység miatt lőtte le előbb a rendőrt, majd pedig saját magával is végzett. Erről bővebben itt olvashat.

Megemlékezést tartottak a rendőrök csütörtök este hét órakor Alsóörsön, a tragédia helyszínén. A rendezvény idejére sorfallal zárták le a 71-es főutat a Loki utcánál. A negyven-ötven rendőr és több tucat alsóörsi gyertyákat, virágokat helyezett el a 29 éves főtörzsőrmester és a 21 éves diák fényképénél. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság részéről a megemlékezésen részt vett Bolcsik Zoltán főkapitány és két helyettese, de ott volt az ORFK szóvivői irodájának vezetője, Tímár Zoltán is, valamint Szabó János, a balatonalmádi rendőrkapitányság első embere. A csendes gyertyagyújtásra több rendészeti szakközépiskolás diák is eljött. A körülbelül egy órás megemlékezés végén a rendőrautók szirénáját is bekapcsolták rövid időre.

Csütörtök este a meghalt diák lakóhelyéről, Alibánfáról is érkeznek két busszal emlékezők az alsóörsi tragédia helyszínére, valamint este fél tíztől a balatonalmádi rendőrkapitányságon zártkörű megemlékezést tartanak.