Államfőt védene és gépeltérítők ellen küzdene a Terrorelhárítási Központ

Vágólapra másolva!
Az újonnan felállítandó Terrorelhárítási Központhoz rendelne minden terrorizmus elleni akciót és nyomozást a belügyminisztérium. A minisztérium honlapján közzétett rendelettervezet szerint a központ védené az államfőt és a miniszterelnököt is. A belügy szerint a központ révén hatékonyabban lehetne felhasználni az erre szánt személyi, tárgyi és anyagi forrásokat.
Vágólapra másolva!

Terrorelhárítási Központ létrehozásán dolgozik a belügyminisztérium. A tárca honlapján keddi dátummal jelent meg egy közlemény, amely szerint a "rendelkezésre álló személyi, tárgyi, költségvetési források hatékonyabb felhasználása érdekében" szükséges a központ létrehozása.

A tervezet szerint minden terrorcselekménnyel kapcsolatos nyomozást a központ fog végezni Magyarországon, és más államok hasonló szerveivel is ők tartják majd a kapcsolatot. Terrorcselekmény - például repülőgép-, hajó, busz vagy éppen vonateltérítés, illetve emberrablás - esetén a Terrorelhárítási Központ fog közbelépni, de körözött fegyveresek elfogásában, és más bűncselekmények esetében is közbeléphetnek.

Itt fogják elemezni és értékelni Magyarország terrorfenyegetettségének helyzetét, és koordinálni a megelőzést és az elhárítást, illetve részt vesznek "a kritikus infrastruktúrák védelmére vonatkozó nemzeti program kidolgozásában" - olvasható a belügy honlapján.

A központ emberei védik majd az államfőt, és a miniszterelnököt is. A Terrorelhárítási Központról szóló belügyminisztériumi rendelet itt olvasható (pdf).

A központ létrehozásáért felelős miniszteri biztosnak, mint az [origo] korábban megírta, Hajdú Jánost, a Fidesz biztonsági főnökét, Orbán Viktor pártelnök személyes testőrét nevezte ki Pintér Sándor belügyminiszter még júliusban.