Feljelentéssel követelnek több pénzt a BKV szakszervezetei

Vágólapra másolva!
A Központi Nyomozó Ügyészséghez fordult a BKV négy szakszervezete, mert szerintük a BKV nem kapja meg a Fővárosi Önkormányzattól a neki járó támogatásokat. A szakszervezetek ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést, de egyértelművé tették: szerintük az önkormányzat jogszabályt sért, és a városvezetés felelős a BKV-nál kialakult rossz állapotok miatt.
Vágólapra másolva!

Feljelentést tett a BKV négy szakszervezete a Központi Nyomozó Főügyészségen, mert szerintük a BKV pénzügyi helyzete kilátástalan, és ezért a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat a felelős. A szakszervezetek ismeretlen tettes ellen, bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt tettek feljelentést - áll az ügyészségi beadványban.

A feljelentésben a szakszervezetek azt írják, hogy a Fővárosi Önkormányzat nem finanszírozza a BKV bevételekkel nem fedezett kiadásait, pedig erre a szolgáltatási szerződés és több rendelet is kötelezi. Szerintük a főváros 2002 óta semmilyen működési támogatást nem ad, a normatív állami támogatás bevezetésével egyidejűleg az önkormányzati működési támogatás megszűnt.

A szakszervezetek szerint a Fővárosi Önkormányzat "súlyosan jogszabálysértő" magatartásának következménye a működés tartós alulfinanszírozottsága. Ennek eredményeként - írják - a BKV költségvetési hiánya tavaly már meghaladta a 27 milliárd forintot.

Nemes Gábor, a Cinkota Autóbusz Közlekedési Szakszervezet elnöke az MTI-nek, a feljelentés megküldése után azt mondta: az alulfinanszírozottság a társaság működését alapvetően befolyásolja, ez pedig a tulajdonos magatartására vezethető vissza. Nemes szerint a szakszervezetek azért fordultak az ügyészséghez, hogy jelezzék: a helyzet nem a munkavállalók felelőtlen magatartása miatt következett be.

A feljelentést a Kilián Autóbusz Üzemegység Szakszervezete, az Óbuda Autóbuszgarázs Szakszervezet, a Cinkota Autóbusz Közlekedési Szakszervezet, valamint a BKV Fürst Közlekedési Szakszervezet vezetői írták alá.