A kétharmados felelősségre figyelmeztette Orbán az egyik államtitkárát

Vágólapra másolva!
A gazdasági minisztérium után a helyettese, Navracsics Tibor vezette igazságügyi minisztériumba is ellátogatott kedden Orbán Viktor, ahol órákon keresztül hallgatta az államtitkárok beszámolóit a jogalkotási terveikről. A törvényalkotásért felelős államtitkár szerint a miniszterelnök őt arra figyelmeztette, óvatosan és felelősen éljen a kétharmados parlamenti többség biztosította lehetőséggel. Épp az ilyen kétharmados döntései miatt érte eddig a legtöbb kritika a kormányoldalt.
Vágólapra másolva!

Teljes keddi munkanapját a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vezetőinek meghallgatásával töltötte Orbán Viktor miniszterelnök, aki elsősorban a jogalkotási munka és a közigazgatás átszervezéséről kérdezte a tárca vezetőit - közölte az [origo]-val a tárca kommunikációs államtitkársága. "Nagyon jó volt úgy konzultálni a miniszterelnökkel, hogy nem voltak udvariassági körök, kötetlenül beszélgettünk fontos szakmai kérdésekről" - mondta az [origo]-nak Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár a kormányfő látogatásáról.

A Navracsics Tibor kormányfőhelyettes által irányított minisztériumnál tett látogatása a második állomása annak a sorozatnak, melynek keretében Orbán Viktor végiglátogatja az összes tárcát, és személyesen, egyenként egyeztet az elkövetkező négy év feladatairól az államtitkárokkal. Hétfőn a kormányfő a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkáraival és helyetteseikkel konzultált, ahol többször kifejtette, legfőbb célja a kicsi, de hatékony állam megteremtése és a foglalkoztatás bővítése.

A hétfői látogatásról az [origo]-nak név nélkül nyilatkozó államtitkárok azt mondták, a miniszterelnök azért kereste fel először az NGM-et, mert a gazdasági tárca a kormány "zászlóshajója", ott folyik a stratégiaalkotás. A kormány működéséről szóló, májusban elfogadott törvény szerint a KIM a kabinet egyik legfontosabb minisztériuma, ide tartoznak a kormány személyi ügyei, és itt történik a döntés-előkészítés is.

Csak ebédelni állt meg

Orbán Viktor kedden reggel kilenctől késő délutánig egyeztetett a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vezetőivel. A konzultációt Navracsics Tibor miniszterrel kezdte, majd egyenként fogadta a tárca államtitkárait - közölték az [origo]-val a minisztérium kommunikációs államtitkárságán.

"Az egyeztetést nálunk is csak egy rövid munkaebéd szakította meg, a kormányfő egy menüt kért a minisztérium menzáján, amit az államtitkárok körében fogyasztott el" - mondta Répássy Róbert. Az igazságügyi államtitkár szerint az egyeztetéseken végig jelen volt Navracsics Tibor, a tárca vezetője, Gál András Levente, a KIM közigazgatási államtitkára és Varga Mihály, a miniszterelnökség államtitkára, akik a konzultációkon bemutatott tervekből adódó kormányzati feladatokat gyűjtötték össze és jegyzetelték le.

"Jó hangulatú beszélgetés volt, de végig a témánál maradtunk" - mondta az [origo]-nak Répássy, aki közel egy órát tanácskozott Orbánnal. Az igazságügyi államtitkár azt mondta, arról számolt be a miniszterelnöknek, hogy a munkatársai három fontos jogszabálytervezeten dolgoznak. Ezek közé tartozik az új polgári törvénykönyv, amelyet a Vékás Lajos akadémikus vezette szakértői bizottsággal együttműködve készít elő a tárca. Répássy szerint Orbán Viktor "megelégedéssel nyugtázta", hogy a törvénykönyv tervezetét 2011-ben már be is terjesztik a parlament elé, és ha az országgyűlés idejében elfogadja, 2013-ban hatályba is léphet.

Óvatosan a kétharmaddal

A KIM államtitkára az [origo]-nak azt mondta, a konzultáción külön kitértek az új büntető törvénykönyvvel és az új alkotmánnyal kapcsolatos feladatokra is, illetve arra, az ősszel a parlament elé terjesztendő törvénytervezetre, amely gyorsítaná a bírósági eljárásokat. Répássy azt mondta, az alkotmány tartalmi vonatkozásai nem kerültek szóba, mert a KIM nem foglalkozik ezzel, a tárca csak kodifikációs segítséget nyújt az új alaptörvényt kidolgozó parlamenti bizottságnak.

Az igazságügyi államtitkár az [origo]-nak azt mondta, a miniszterelnök az egyeztetésen jelezte, a kormánypártok kétharmados parlamenti többsége nemcsak lehetőség, hanem kötelezettség is, amivel óvatosan és felelősen kell élni, azaz ebben a ciklusban meg kell oldani azokat a törvényalkotási problémákat, amelyekkel a korábbi országgyűlések nem tudtak megbirkózni.

A kormánypártokat az új parlament májusi felállása óta épp azért bírálták az ellenzéki pártok és civil szervezetek, amiért a Fidesz és a KDNP - kétharmados többségével élve - többször módosította az alkotmányt, változtatott a minősített többséget igénylő törvényeken és nevezett ki Fideszhez köthető személyeket az egyes független közintézmények élére.

Szerettük volna megtudni, hogy volt-e egyeztetés a minisztériumban készülő új romastratégiáról és hogyan értékelte a miniszterelnök a megyei szintű közigazgatás folyamatban lévő átszervezését, de az illetékes államtitkárok azzal utasították el az [origo] kérdéseit, hogy a minisztérium engedélye nélkül nem nyilatkozhatnak. A tárca kommunikációs államtitkárságán az [origo]-nak azt mondták, a keddi egyeztetésen szóba került még a tervezett kormányhivatalok létrehozása, eljárási jogszabályok egyszerűsítése, valamint a társadalmi felzárkózással kapcsolatos kormányzati tervek, de ennél részletesebb tájékoztatást a miniszterelnöki konzultációról nem kaptunk.