Megszüntetné a parlamenti bizottságokban a helyettesítést a Jobbik

Vágólapra másolva!
A Jobbik szerint alkotmányellenes, hogy a parlamenti bizottságokban a képviselőket helyettesíthetik, ezért kezdeményezik, hogy a jövőben egyetlen képviselő helyett se szavazhasson más az üléseken.
Vágólapra másolva!

Eltörölné a képviselők helyettesítését a parlamenti bizottságokban a Jobbik. Balczó Zoltán, a párt képviselője kedden egy sajtótájékoztatón ezt azzal indokolta, hogy a kettős szavazati joggal való felruházás súlyosan sérti a mandátumok egyenlőségének alkotmányos elvét. Balczó szerint különösen igaz ez azokra az esetekre, amikor a testület az ülés alatt vesz fel új napirendi pontot, ezért a távol lévő képviselő semmilyen instrukciót nem tud adni helyettesítőjének, hogy az hogyan szavazzon a nevében.

A helyettesítés legfőbb oka a politikusok pozícióhalmozása - mondta Dúró Dóra, a Jobbik képviselője, aki kitért arra is, hogy a bizottsági üléseket gyakran egyszerre hívják össze a plenáris ülésekkel, így még az elvi lehetőségét is elveszik annak, hogy a képviselők mindkettőn jelen legyenek.

Balczó Zoltán és Dúró Dóra ezért benyújtott egy házszabály-módosítási javaslatot, amely szerint a jövőben egyetlen képviselő helyett sem szavazhatna valamelyik másik társa az országgyűlési bizottsági üléseken. Az MTI kérdésére, hogy a javaslat engedményeket tesz-e betegség vagy hivatalos távollét esetén, Balczó Zoltán nemmel válaszolt. Hozzátette, hogy az Országgyűlés által alkotott önkormányzati törvény sem ad lehetőséget a képviselők helyettesítésére, valamint a plenáris ülésen sem szavazhat más a távollévők helyett.