Felesége szerint bevonult a börtönbe a kunbajai polgármester

Vágólapra másolva!
Bevonult a börtönbe a kiskunsági szemétügy miatt börtönre ítélt kunbajai polgármester - állította kedden az [origo]-nak a férfi felesége. Halász István napokkal túllépte a börtönbe vonulásra szabott határidőt, az erre adott korábbi magyarázatát pedig felesége nem támasztotta alá.
Vágólapra másolva!

Kedden megkezdte börtönbüntetésének letöltését Halász István kunbajai polgármester - közölte délután az [origo]-val a férfi felesége. Halász Istvánné telefonon azt mondta, hogy jogerősen másfél év börtönre ítélt férje kedden vonult be a kecskeméti büntetés-végrehajtási intézetbe.

Halásznak a bíróság ítélete szerint legkésőbb a múlt péntekig kellett volna megkezdenie büntetésének letöltését, ezt azonban nem tette meg. A Baon.hu hírportál hétfőn telefonon elérte a polgármestert, aki azt mondta, nincs rendben az egészsége, ezért nem ment be a börtönbe. A polgármester a lap szerint azt is ígérte, hogy később részletesen is nyilatkozni fog (erről szóló cikkünket itt találja).

Halász felesége az [origo]-nak azt mondta, nem tud arról, hogy a férjének problémája lett volna az egészségével, és ötlete sincs, hogy ezt az információt honnan vette a férjét idéző újság. Arra a kérdésre azonban Halász Istvánné nem tudott válaszolni, hogy férje miért halasztotta el a börtönbe vonulásának időpontját.

Halász Istvánt 2009 májusában ítélték másfél éves börtönbüntetésre a Németországból illegálisan behozott és a Kiskunságban elhelyezett hulladékbálák miatt. Az ítélet szerint egy részben a polgármester feleségének tulajdonában álló cég és két másik vállalkozás közreműködésével szállították Magyarországra 2006-ban a több mint 4000 tonna illegális német szemetet.

Az elsőfokú ítéletet a másodfokon eljáró bíróság 2010 februárjában emelte jogerőre, Halász tehát közel fél évig halogatta büntetése megkezdését. A Baon.hu szerint márciusban hívták be a börtönbe, de a polgármester halasztási kérelmet adott be, és három hónapos haladékot kapott. A halasztás után az újabb felhívás július 30-ai határidőt szabott meg, amit Halász nem teljesített. A polgármesterrel nem először történt meg, hogy nem kezdte meg időben letölteni börtönbüntetését: 2004 januárjában rendőrök fogták el, miután olajkereskedelemmel összefüggő vámbűncselekmény miatt másfél éves büntetését nem volt hajlandó időben megkezdeni (erről itt olvashat részletesen).

A hulladékügyben egyedül a polgármester kapott letöltendő börtönbüntetést, Halászt ezen kívül két évre eltiltották a közügyektől, és ötszázezer forint pénzbírságra, valamint egymillió forint bűnügyi költség megfizetésére is kötelezték. Felesége az ügy másodrendű vádlottjaként tízhavi, két évre felfüggesztett börtönt, valamint háromszázezer forint pénzbüntetést kapott, két további vádlott szintén felfüggesztett börtönt, tizennégyen pedig pénzbüntetést vagy közmunkát kaptak.

Az [origo] megkereste a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságot az ügyben, ott azonban közölték, hogy csak a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) tartja nyilván, ha Halász valóban megkezdte a büntetését. Nyikos Tamás szóvivő csak annyit tudott megerősíteni, hogy elfogatóparancs továbbra sincs érvényben a polgármester ellen. Szalai Tímea, a BVOP szóvivője az [origo]-nak szintén nem tudta megerősíteni, hogy Halász már börtönben ül, mivel ilyen jellegű információt a személyiségi jogok védelme érdekében nem adhatnak ki.