Élvezte az államtitkárok faggatását Orbán

Vágólapra másolva!
Órákon át faggatta az elmúlt hónapokban végzett munkájukról az államtitkárokat, sokszor kérdezett közbe, és több közbevetést tett Orbán Viktor miniszterelnök, aki hétfőn a Nemzetgazdasági Minisztériumba látogatott. Orbán elmegy az összes minisztériumba, de azt már az első beszélgetéseken jelezte, hogy "rettenetesen hatékony" állam kiépítésén dolgozik. Vele volt Varga Mihály is, de az egyik résztvevő szerint ő csak némán ült, és jegyzetelt.
Vágólapra másolva!

Közel nyolc órán át hallgatta Orbán Viktor miniszterelnök az államtitkárok és helyetteseik beszámolóit a Nemzetgazdasági Minisztériumban hétfőn. A kormányfő végig élvezte a helyzetet, gyakran tett közbevetéseket és kezdeményezett szakmai vitákat - jellemezték a hétfői tanácskozást az [origo] által megkeresett, a megbeszélés bizalmas jellegére hivatkozóan névtelenséget kérő minisztériumi vezetők. A kormányfőnek a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) tett látogatása az első állomása volt annak a sorozatnak, melynek keretében Orbán Viktor végiglátogatja az összes tárcát, és személyesen, egyenként egyeztet az elkövetkező négy év feladatairól az államtitkárokkal.

A kormányalakításkor létrehozott új minisztériumi szerkezet - a korábbiaknál jóval kevesebb, csak 8 minisztériumot hoztak létre, az egyes szakterületek felügyeletét államtitkárok látják el - és a kabinet működését szabályozó, a kormányzaton belüli személyi ügyeket Navracsics Tibor kormányfőhelyetteshez rendelő májusban elfogadott törvény arra utalt, hogy a miniszterelnök szeretné távol tartani magától a napi ügyeket, és csak a stratégiaalkotásra összpontosít. Erre Orbán a kormányzati felépítést bemutató sajtótájékoztatóján maga is utalt, amikor kijelentette: előző kormányzása idején szenvedett attól, hogy minden napi ügyre rálátása legyen (erről ebben a cikkünkben olvashat részletesen).

A hétfői tárgyaláson feltett kérdései, észrevételei viszont azt jelzik, hogy Orbán még a helyettes államtitkárok tevékenységét is nyomon akarja követni. "Részletekbe menően felkészült volt, ami nagyon jólesett az ötven napja kemény munkára fogott kollégáknak" - fogalmazott az NGM egyik, névtelenséget kérő államtitkára.

Órákig vitatkozott

Az [origo] által megkeresett minisztériumi vezetők azt mondták, a hétfői egyeztetés reggel kilenctől délután ötig tartott, amit csak egy negyedórás munkaebéd és néhány rövid kávészünet szakított meg. Eredetileg az NGM államtitkárának beszámolóira egyenként tizenöt percet szántak, de a miniszterelnök közbevetései, kérdései, a nyomukban kialakult szakmai viták miatt a beszélgetések elhúzódtak, esetenként fél óráig is eltartottak. A kormányfőt a tanácskozásra elkísérte Varga Mihály, a miniszterelnökség államtitkára is, de a minisztériumi források szerint ő nem szólt közbe, csendben jegyzetelt.

"A tárca a kormány zászlóshajója, nálunk folyik a stratégiaalkotás, érthető, hogy velünk kezdte az egyeztetést" - mondta a minisztérium egyik államtitkára arról, hogy szerinte miért az NGM-be látogatott el először Orbán. "Izgalmas, intellektuális beszélgetés volt, legfőképp arra volt kíváncsi, hogy eddig hol akadtam meg, milyen nehézségeim adódtak" - mondta a beszélgetésről az államtitkár az [origo]-nak.

Az NGM egyik névtelenséget kérő szakpolitikusa azt mondta, közel kétszáz téma került napirendre a vasútfejlesztéstől a lakásépítésen keresztül a költségvetés tervezéséig, de a miniszterelnök szinte mindenhez hozzá tudott szólni. A tárca egy másik államtitkára szerint három olyan téma volt, amihez a kormányfő többször is visszakanyarodott, jelezve a minisztériumi vezetőknek, hogy az összes többi intézkedést ezekhez kell igazítani: kiemelten kezelte a foglalkoztatás bővítését, az energiahatékonyságot és az átlátható, versenyképes állam megteremtését.

A minisztériumi vezetők szerint az IMF-fel két hete megszakadt tárgyalásokkal csak érintőlegesen foglalkoztak. "Az elmúlt hetekben annyi szó esett már róla, lerágott csontnak számít" - indolkolta az egyik államtitkár, miért nem foglalkoztak behatóan a témával.

Cél a "rettenetesen hatékony" állam

Egy névtelenséget kérő államtitkár szerint Orbánt az NGM feladatai közül elsősorban a munkahelyteremtés és szakképzés foglalkoztatta. A miniszterelnök a találkozón azt mondta, a kormány ismét középpontba állítja a Tisza szabályozására kidolgozott Vásárhelyi-tervet, amelyre külön közmunkaprogram épül majd. Az [origo]-nak nyilatkozó minisztériumi vezetők szerint többször szóba került a közintézmények és a panelépületek energiahatékonyságának továbbfejlesztése, amitől a kormányfő a belső piac bővülését, az ország energiafüggőségének csökkenését és új munkahelyek létesülését várja.

Az [origo] által megkeresett államtitkárok azt mondták, Orbán Viktor arra kérte a Nemzetgazdasági Minisztérium vezetőit, egyszerűsítsék a költségvetési tervezést, hogy az a többi tárca számára is átlátható legyen és megkönnyítse a további tervezést. A miniszterelnök azt mondta, egyértelművé kell tenni, mi micsoda a költségvetésben, hogy már jövőre világosan lehessen látni, hogy mennyit költ az ország az olyan kiemelt területekre, mint az oktatás vagy a foglalkoztatás. Orbán a tanácskozás során többször kifejtette, egyetért a liberális közgazdászokkal abban, hogy az államnak kicsinek kell lennie, de amíg a liberálisok nyűgnek érzik az államot, a kormányfő szerint a "rettenetesen hatékony" apparátus nélkülözhetetlen a 21. századi gazdaságfejlesztésben.

Az államtitkárokkal elköltött munkaebéd után a kormányfő találkozott a minisztériumi munkacsoportokkal is, ahol különösen a francia társadalompolitikáról szóló előadás kötötte le a figyelmét - mondta az [origo]-nak az egyik államtitkár. A miniszterelnök a tanácskozáson jelezte, fél éven belül meg fogják ismételni a találkozót, és beszámoltatja majd az államtitkárokat az addig elvégzett munkáról. A minisztériumi egyeztetéssorozatot a Matolcsy György miniszterrel lefolytatott szűk körű beszélgetés zárta.