Vádemelést javasol az NNI a korábbi munkaügyi főfelügyelők ellen

Vágólapra másolva!
Vádemelési javaslattal zárta le a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség visszaéléssel gyanúsított vezetőinek ügyében. A vezetők a gyanú szerint hamis igazolásokkal juttattak be közbeszerzési pályázatokra munkaügyi szabálytalanságokat elkövető cégeket, és ezzel hivatali visszaélést és közokirat-hamisítást követtek el.
Vágólapra másolva!

Hivatali visszaélés és közokirat-hamisítás miatt vádemelést javasolt a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Papp István, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) volt elnöke ellen. A rendőrségi közlemény szerint az NNI befejezte a nyomozást a Papp és társai ellen folytatott bűnügyben, és ezután fordult vádemelési javaslattal a Fővárosi Főügyészséghez.

A nyomozók hat emberrel szemben javasoltak vádemelést többrendbeli hivatali visszaélés, hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntettek, valamint okirattal való visszaélés vétség megalapozott gyanúja miatt. A gyanú szerint Papp István elnök, valamint Cseke Zoltán osztályvezető tizenhat esetben megváltoztatta az OMMF hatósági nyilvántartását, a volt elnök utasítására pedig egy esetben megsemmisítették egy munkaügyi eljárás iratait.

Az NNI adatai szerint a vezetők munkaügyi szabálytalanságok miatt elmarasztalt cégeknek állítottak ki hamis igazolásokat. A korábban elmarasztalt cégek a visszásságaik miatt nem vehettek volna részt közbeszerzési eljárásokon, és nem kaphattak volna állami támogatást sem, a felügyelőség vezetőinek hamis igazolásaival azonban kikerülhették ezeket az akadályokat - derül ki az NNI közleményéből.

Papp István 1992-től dolgozott a főfelügyelőségnél, és 2005 óta volt a szervezet elnöke. Cseke Zoltán 2008-ban lett az OMMF törvényességi és ellenőrzési főosztályának vezetője, előtte szakmai ellenőrzési osztályvezető és elnöki titkárságvezető volt a szervezetnél. A Nemzeti Nyomozó Iroda 2008 decemberében vette őrizetbe őket, mindkettőjüket hét rendbeli hivatali visszaéléssel gyanúsították.