Szinte minden dolgozót elküldenek a Köztársasági Elnöki Hivatalból

Vágólapra másolva!
A Köztársasági Elnöki Hivatal több mint ötven dolgozójából csupán hatan tarthatják meg állásukat Sólyom László távozása és Schmitt Pál új köztársasági elnök pénteki beiktatása után. Schmitt leendő kommunikációs vezetője szerint az új államfő nagyra becsüli elődje és munkatársai munkáját.
Vágólapra másolva!

Elküldik a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) munkatársainak csaknem 90 százalékát - közölte hétfőn Kumin Ferenc, a hivatal stratégiai és kommunikációs főosztályvezetője. Kumin szerint mire pénteken az új államfő, Schmitt Pál hivatalba lép, egyetlen korábbi vezető sem marad a helyén. Kumin azt mondta: jelenleg ötven-egynéhányan dolgoznak a KEH-ben, közülük csak hat ember marad a hivatalnál. A többiek augusztus 5-éig dolgoznak a hivatalban. A távozó munkatársak egy részének sikerült elhelyezkednie a közigazgatásban, a másik részét pedig felmentették - tette hozzá.

Kiss Norbert, az elnöki hivatal jövendő társadalmi és kommunikációs hivatalvezetője azt mondta: az újonnan megválasztott köztársasági elnök nagyra becsüli azt a munkát, amit az elmúlt öt évben Sólyom László és munkatársai végeztek az ország és a nemzet érdekében. Szerinte a változtatásokra azért van szükség, mert az elnöki hivatal a korábbitól eltérő struktúrában fog működni.

A ciklusváltást követően azok a közvetlen munkatársak, akik Schmitt munkáját fogják segíteni augusztus hatodikától, a Köztársasági Elnöki Hivatal munkatársai lesznek. Ezek az emberek érhető okokból új emberek, és azok a munkatársak, akik eddig Sólyom László munkáját segítették, a későbbiekben ugyanebből az okból kifolyólag nem tudnak munkát vállalni a hivatalban - magyarázta Kiss. A ház üzemeltetése terén dolgozók továbbra is az elnöki hivatal alkalmazottai lesznek - tette hozzá.

Kiss elmondta azt is, hogy Tari Sándor hivatalvezetőn keresztül Vajna Márton, a KEH jövendő külügyi hivatalvezetője és ő maga intézte a hivatal átadás-átvételét. Az MTI úgy tudja: augusztus ötödikén délután találkozik Sólyom László és Schmitt Pál egymással a Sándor-palotában. Ezzel a találkozóval zárul az elnöki hivatal átadás-átvétele, amely azóta zajlik, hogy az Országgyűlés június 29-én megválasztotta az új államfőt.

A Független Hírügynökség információi szerint öt évvel ezelőtt, amikor Sólyom lépett hivatalba, hasonló mértékben cserélte le a KEH munkatársait.