Negyven árvízkárosult bőnyi család nem térhetett még haza

Vágólapra másolva!
Több tucatnyian még mindig nem tudtak visszaköltözni otthonaikba Bőnyön, ahol május közepén több mint száz házat öntött el az árvíz. A falak két hónap után sem száradtak ki, és sokaknak a biztosító sem fizetett eddig. Mezőörsön valamivel jobb a helyzet: ott az árvíz kisebb károkat okozott és már mindenki visszatérhetett otthonába.
Vágólapra másolva!

Májusban százhúsz házat vett körbe a Cuhai Bakony-ér Bőnyön, több mint száz családnak el is kellett hagynia otthonát. Jelenleg még mintegy negyven család nem térhetett vissza lakásába, sokan pedig csak egy szobát tudnak használni - mondta Bőny polgármestere, Muraközi László.

Gressai Bernadették például egész életüket a felső szintre költöztették, lent ugyanis minden tönkrement. Az ablakokon át ömlött be a víz májusban. Még csak a bontást kezdték el: a vakolatot verik le, hogy a falak jobban száradjanak. A ventilátor is folyamatosan megy. Az ablakokat is cserélni kell, mert az áradat kitörte azokat. Mintegy tízmillió forint a káruk, eddig azonban nem fizetett nekik a biztosító, így a helyreállításnak sem tudtak nekiállni.

Mezőörsön már mindenki visszaköltözhetett, az otthonok egy részét azonban még nem sikerült teljesen rendbe tenni. Több tucat lakást öntött el a májusi árvíz. A Független Hírügynökség által megkérdezetteknek itt fizetett a biztosító.

Mindkét településen azonban sok munka van még hátra. Az elöntött házaknál építőanyagok és törmelékek sorakoznak. Az árvízkárosultak abban bíznak, hogy még a hideg idő beállta előtt rendbe tudják hozni otthonaikat, sok helyen ugyanis a fűtés is tönkrement.