Augusztus végére elkészülhet a romagyilkosságok rendőrségi vádirata

Vágólapra másolva!
Elfogásuk egyéves évfordulójára, augusztus végére készülhet el a romák elleni támadásokkal gyanúsított négy férfi ügyében a rendőrségi vádirat. Egyikük ügyvédje szerint lehetnek olyan bizonyítékok, amelyeket nem törvényes keretek között szereztek be a rendőrök.
Vágólapra másolva!

Elfogásuk első évfordulójára, vagyis augusztus 21-re készülhet el a romák elleni sorozatgyilkosságokkal gyanúsított négy férfi rendőrségi vádindítványa - írja a Vasárnapi Hírek. A lap szerint ősz végére követheti majd ezt az ügyészségi vádirat. A négy férfi tagadja, hogy ők ölték volna meg az áldozatokat. A támadássorozat ügyében eljáró Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője vasárnap azt mondta: a közeljövőben tájékoztatást adnak a nyomozás adatairól.

Az egyik gyanúsított ügyvédje, Bérdi Zsolt szerint lehetnek olyan bizonyítékok, amelyek "beszerzése, megszerzése, nem biztos, hogy a törvényes keretek között történt". A roma gyilkosságsorozat nyomozásakor egyes kérdésekben a rendőrség minden tőle telhetőt megtett, vannak azonban olyan elemei is az eljárásnak, amelyeket nem derítettek fel kellő mélységben - mondta a Független Hírügynökségnek a védő, miután a nyomozás lezárásával átnézhette az iratokat. Bérdi Zsolt konkrétumokat egyelőre nem akart elárulni.

Az ügyvéd emellett "érdekesnek" nevezte, hogy tavaly augusztusban fogták el a rendőrök az általuk feltételezett elkövetőket és egy ilyen nagy horderejű ügyben 8-9 hónap alatt már be is fejezték a nyomozást. Szerinte ennek oka lehet talán a politikai nyomás vagy éppen a rendőrségi vezetőségváltás. Bérdi Zsolt véleménye szerint az ügy tárgyalása télen kezdődhet majd meg, hiszen a bíróságnak 35 ezer oldalnyi nyomozati iratot kell előtte áttekintenie.

Bérdi Zsolt beszélt arról is, hogy a rendőrség főként szakértői véleményekre tud támaszkodni, fegyver- vagy hemogenetikai szakvéleményre, illetve olyan adatokra, mint a híváslisták. Személyi bizonyíték, azaz konkrétan a történtekről szóló tanúbeszámoló viszont nincs. Az igaz, hogy a négy elfogott gyanúsított között volt, aki tett vallomást, a beszámolókban azonban - úgy látja - vannak érdemi ellentétek. Szerinte a bíróságnak kell majd állást foglalni abban a kérdésben, hogy a támadások helyszínein ki volt az, aki "meghúzta a ravaszt".

Védencét egyébként gyanúsítják azokkal a támadásokkal is, amelyek halállal végződtek. Bérdi Zsolt megfogalmazása szerint ügyfele ezekkel kapcsolatban "kategorikusan tagadja, hogy ő ott járt volna. Nem vett részt ezekben a cselekményekben semmilyen formában". Nem vett részt sem az előkészítésben, sem a végrehajtásban, sem pedig a bizonyítékok utólagos eltüntetésében, "nincs köze hozzá" - fogalmazott az ügyvéd.

Összecsapottnak érzi a nyomozást egy másik ügyvéd

Az MTI-nek nyilatkozott vasárnap egy másik gyanúsított, a mind a kilenc támadással gyanúsított K. István ügyvédje, Gerecs Krisztián is. Azt mondta: az iratismertetés már befejeződött, a védők azokba betekinthettek, a másolatokat pedig a jövő héten kaphatják meg.

Gerecs szerint sok probléma merült fel a nyomozás során, és annak eredményét más, kisebb horderejű ügyekhez viszonyítva "összecsapottnak" érzi. Bérdihez hasonlóan Gerecs is úgy gondolja, hogy ez az ügyben elvárt és támasztott társadalmi és politikai nyomás miatt alakulhatott így. Arról, hogy milyen konkrét bizonyítékokkal rendelkezik ügyfele bűnösségéről a rendőrség, az ügyvéd nem kívánt nyilatkozni. Annyit mondott csupán, hogy több bizonyítékról, például a bűncselekmény helyszínén rögzített lábnyomról, kiderült, hogy nem az ügyfeléé.

Az ügyvéd szerint K. István a kihallgatások során tagadta, hogy embert ölt volna, annyit viszont elismert, hogy a Molotov-koktélos támadásokban részt vett. Gerecs szerint védence cselekedeteit azzal magyarázta, hogy "egy súlyos társadalmi problémára akarta felhívni a figyelmet".

Mobiltelefonjaik buktatták le őket

Mobiltelefonjaik alapján jutottak el a rendőrök a romák elleni gyilkosságsorozat gyanúsítottjaihoz - tudta meg az [origo] július elején egy névtelenséget kérő, a nyomozást ismerő forrásból, aki további részleteket is elárult az egy éve zajló büntetőeljárásból. A nyomozás megállapította, hogy cigányok elleni támadásoknál rabolt fegyvereket használtak. A nyomozást ismerő forrás szerint a négy gyanúsított közül három mondott olyan dolgokat a kihallgatások során, amely erősíti a feltételezett társaik elleni gyanút (a nyomozás részleteiről bővebben ebben a cikkünkben olvashat).

A négy 28 és 42 év közötti férfira tavaly augusztus 20-áról 21-ére virradóra csaptak le egy debreceni szórakozóhelyen, azóta előzetes letartóztatásban vannak. A rendőrség egy hónapja jelentette be, hogy befejezték a gyilkosságsorozat ügyében folytatott nyomozást. A Nemzeti Nyomozó Iroda bűnszervezetben, több emberen elkövetett emberölés, rablás, lőfegyverrel visszaélés, valamint rongálás miatt mind a négy, előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottal szemben vádemelést javasol.

Az ügyön a Nemzeti Nyomozó Iroda 120 fős külön egysége dolgozott, összesen kilenc súlyos bűncselekmény után nyomoztak. 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, valamint tavaly, február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak romákra. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, Nagycsécsen ketten, Tatárszentgyörgyön szintén ketten vesztették életüket. A magyar kriminológia történetében példátlan sorozatgyilkosságról szóló összes cikkünket itt megtalálja.