Megcsúszott a Tisza töltése Szolnoknál

Vágólapra másolva!
Megcsúszott a Tisza töltése Szolnoknál, de egyelőre nincsenek veszélyben a közelben lakók. Vélhetően az idei nagy árvizek miatt fordul elő a jelenség már nem először, a helyreállítás tervei jelenleg is készülnek.
Vágólapra másolva!

Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság a Tisza szolnoki fővédvonalának egy szakaszán, ahol a napokban a töltés megcsúszását észlelték a szakemberek - közölte szombaton a szervezet vezetője, Lovas Attila.

A suvadás a város felőli gát körülbelül hetvenméteres szakaszát érinti, amely jelenleg a folyón levonuló kisebb árhullám miatt víz alá került. A területet lezárták, jóllehet sem emberélet, sem a környékben lakók vagyona nincs veszélyben - tájékoztatott Lovas Attila.

Az igazgató ugyanakkor azt mondta, a a helyzet gátszakasz szárazra kerülése után "mielőbbi beavatkozást igényel". A védvonal egy hosszabb darabján eltávolítják a lerakódott hordalékot, illetve csökkentik a rézsű meredekségét. A kritikus területen eltávolítják a lecsúszott földréteget, és kőszórással erősítik meg a töltést. Ha az időjárás és a vízállás megfelelően alakul, a kivitelezés augusztus végén kezdődhet, és még az ősz folyamán befejeződik.

A szakember emlékeztetett: hasonló suvadás már korábban is történt a most megcsúszott rész közelében. Az ismétlődő jelenség oka minden bizonnyal az, hogy a rekordszint körüli árhullámok alatt jelentős mennyiségű iszap rakódik az ideálisnál egyébként is meredekebb gátra, amely a kiszáradás során elveszíti állékonyságát - magyarázta.