Fellegváraik feldarabolásától rettegnek a szocialisták

Vágólapra másolva!
Búcsút mondhatnak a szocialisták utolsó vidéki bástyáiknak is, miután az önkormányzati képviselők számát csökkentő törvény alapján készült kerületi kiosztás több városban feldarabolta a hagyományosan MSZP-re szavazó lakótelepeket. A szocialisták állítják, a Fidesz mondta tollba a megyei jegyzőknek az új beosztást, a jegyzők viszont azt mondják, pár nap alatt nem lehet olyan térképet rajzolni, ami mindenkinek megfelel.
Vágólapra másolva!

Ingerülten vágnak neki az önkormányzati választási kampánynak az MSZP vidéki polgármesterei, akik azzal vádolják a kormánypártokat, hogy a települési választókerületek számának csökkentésével a szocialisták hagyományos bázisait akarják szétverni. Kedden az október 3-ra kiírt helyhatósági választások elhalasztását kérte a köztársasági elnöktől Káli Sándor, Miskolc szocialista polgármestere, mert szerinte a Borsod megyei jegyző a Fidesz nyomására, politikai érdekek mentén rajzolta át a város választókerületi határait. A szegedi és a békéscsabai szocialisták is élesen bírálják az új kerületi beosztást, Kazincbarcika MSZP-s polgármestere pedig szerdán csatlakozott Káli Sándor kezdeményezéséhez.

Az áprilisi országgyűlési választásokon kétharmados parlamenti többséghez jutó Fidesz-KDNP pártszövetség egyik leggyakrabban hangoztatott kampányígérete volt az országgyűlési és az önkormányzati képviselők számának megfelezése. A májusban beterjesztett törvényjavaslat parlamenti vitájában az MSZP, a Jobbik és az LMP azzal támadta a Fideszt, hogy a bejutási küszöb négyről öt százalékra emelésével, a kopogtatócédula-gyűjtési időszak 35-ről 15 napra történő leszállításával, a kompenzációs listáról megszerezhető mandátumok radikális csökkentésével a politikai versengés feltételeit rontja, és a jelenlegi kormányoldalt hozza előnyös helyzetbe.

Szétdarabolt lakótelepek

Az újabb konfliktusokat az okozza, hogy az elmúlt hetekben a helyi választási irodákat vezető jegyzők - a törvény által meghatározott képviselői létszámhoz igazodva - átrajzolták a települések választókerületi térképeit, és a körzetek összevonásakor nem minden esetben vették figyelembe a szavazók korábbi választásokon megmutatkozott pártpreferenciáit. A szocialisták szerint a jegyzők ezzel megszegték a választási eljárási törvényt, amely előírja, hogy az új kerületek kialakításánál a nemzetiségi, vallási, földrajzi és demográfiai szempontok mellett figyelni kell a történelmi sajátosságokra is.

Miskolc MSZP-s polgármestere, Káli Sándor keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, tudomása van arról, hogy a város fideszes országgyűlési képviselője, Zsiga Marcell adott utasítást a területi választási irodát vezető Bodros-Abaúj-Zemplén megyei jegyzőnek a választókerületi beosztás átírására. Káli panaszával az Alkotmánybírósághoz és az állampolgári jogok biztosához fordult, majd azt kérte az államfőtől, hogy a jogsértések megszüntetéséig "függessze fel" az önkormányzati választásokat.

A miskolci polgármester azt sérelmezte, hogy a városi jegyző határozatát felülírta a fideszes vezetésű megye főjegyzője, és az új beosztásban az MSZP bázisának számító lakótelepeket olyan kert- és külvárosias szavazókörökkel egészítették ki, amelyek a korábbi önkormányzati és parlamenti választásokon inkább a Fideszre szavaztak. Káli példaként a Kilián-lakótelep és a Győri-kapunál lévő paneltömb "szétszedését" említette: ezekben a kerületekben korábban, rendszerint az MSZP győzött. A polgármester azt is furcsának nevezte, hogy a megyei jegyző egy utca mentén félbevágott egy választókerületet, illetve a többi kerületbe mélyen belenyúló, több mint tíz kilométer hosszú kerületeket is kialakított.

Utcai harcok

"A törvény leszögezi, hogy a helyi jegyző által kialakított beosztás ellen két napon belül bárki kérhet jogorvoslatot a megyei jegyzőnél. Éltem ezzel a lehetőséggel, Kovács János főjegyző pedig behívott a hivatalába egy egyeztetésre a miskolci aljegyzővel együtt. Semmiféle titkos tanácskozásról nem volt szó, az egyeztetésen rajtunk kívül még hat ember volt jelen" - mondta az [origo]-nak Zsiga Marcell, a Fidesz országgyűlési képviselője. Zsiga szerint első fokon a miskolci jegyző alakított ki irreális kerületeket, amit a főjegyző megpróbált helyrehozni.

A fideszes képviselő jogorvoslati kérelmében főként azt kifogásolta, hogy az elsőfokú határozat nem alakított ki egységes belvárosi körzetet, hanem a kerületet szétdarabolta és távoli körzetekkel "mosta össze". Zsiga azt mondta, a polgármester által torznak tartott kerületeket nem lehetett másként kialakítani, pedig órákig tanácskoztak arról, hova kerüljenek az egyes utcák, hogy a lakosságszám is kiegyenlített legyen. A fideszes parlamenti képviselő - aki a miskolci közgyűlésnek is tagja - az [origo]-nak azt mondta, az ő kerületét is átszabták, több "jobboldalinak nem mondható" paneltömb került át hozzá, mégsem panaszkodik, hanem házról házra jár, hogy októberig megismerje az új választóit.

Forrás: MTI
Miskolci lakótelep

A Kilián-lakótelepet a közgyűlésben 16 éve képviselő Bartha György, a MSZP miskolci irodavezetője az [origo]-nak azt mondta, a legfőbb gond, hogy a megyei főjegyzőn felül nincs további fellebbezési szint. A szocialista politikus a megyei főjegyző döntését azért is törvénytelennek tartja, mert már az önkormányzati választások kiírása után rajzolta át a kerületeket.

A Fidesz eredeti törvényjavaslata valóban lehetővé tette volna a bírósági felülvizsgálatot, de ezt a paragrafust Ríz Levente, a párt országgyűlési képviselőjének módosító indítványa nyomán kivették a tervezetből. Ríz indítványában arra hivatkozott, hogy az eredeti választási eljárási törvény sem tartalmazott több jogorvoslati lehetőséget, miután egy 2005-ös módosítás megszüntette a további fellebbezés lehetőségét.

Számháború

"Nálunk is szétszedték a rendszerint szocialistákra szavazó lakótelepeket, így szétdarabolták és bel-, illetve külvárosi részekkel egészítették ki azt a paneles kerületet is, amiben a tavaszi parlamenti választásokon jelentős többségem volt" - mondta az [origo]-nak Botka László, Szeged szocialista polgármestere, aki áprilisban a város több szavazókörében többséget szerzett, de a parlamenti választókerület egészében vesztett a fideszes Bohács Zsolttal szemben.

Botka szerint a Tarján és a Rókus nevű városrészekben is azért szedték szét a lakótelepeket, hogy a szocialistákat hátrányos helyzetbe hozzák. A polgármester azt mondta, a városi jegyző hetekig dolgozott az új beosztáson, majd több magánszemély fellebbezése nyomán a fideszes vezetésű megye főjegyzője pár nap alatt átrajzolta a térképet. Botka szerint az új beosztás még az arányossági elvárásnak sem tesz eleget, hiszen van 11 ezres és van 6 ezres lakosú kerület is.

Forrás: MTI
Panel-lakótelep Szegeden

"Annak ellenére sikerült arányosabb rendszert kidolgozni, hogy a városi jegyző semmibe vette az utasításomat, és nem szolgáltatott adatokat" - mondta az [origo]-nak Kovalcsik Andrea, Csongrád megyei főjegyző. Kovalcsik sértőnek nevezte a szegedi szocialisták vádjait, és azt mondta, munkája során csak a lakossági arányokat vette figyelembe, ezért utasította vissza azt a fideszes jogorvoslati kérelmet is, amely szerinte aránytalanabb viszonyokat teremtett volna Szentesen. Gyimesi László, a Fidesz szegedi szervezetének elnöke azt mondta, nem érti a szocialisták panaszait, hiszen a főjegyző 20 kerületből 17-ben jobb arányokat hozott ki, mint a városi választási iroda.

Végvárak végveszélyben

Miklós Attila, az MSZP békéscsabai elnöke és Szitka Péter, Kazincbarcika szocialista polgármestere is azt állítja, hogy feldarabolták a szocialista bázisnak számító panelnegyedeket. Bár az elmúlt négy évben mindkét városban meggyengült a szocialista párt - Szitkát áprilisban csaknem beérte jobbikos riválisa, az MSZP Békéscsabán pedig már 2006-ban sem tudott egyéni mandátumokat szerezni -, az egyes lakótelepi körzetekben még mindig őrzi támogatottságát a párt. A tavaszi parlamenti választásokon induló Szitka Péter több szavazókörben a fideszes jelölt, Tamás Barnabás fölé kerekedett, a békéscsabai Lencsés úti lakótelepen pedig az országos átlag felett teljesítettek a szocialisták.

Szitka Péter az [origo]-nak azt mondta, a Kazincbarcikát kettészelő 26-os úttól balra fekvő lakótelepeket - a település szerkezetét is háttérbe szorítva - keresztben ötvözték a jobboldali falusias résszel, szétbontva ezzel a korábban baloldalinak számító körzeteket. Ezért ő is csatlakozik Miskolc polgármesteréhez, hogy elérjék: változtassák meg a választási eljárásról szóló törvényt, amely a megyei főjegyzők döntése ellen semmilyen jogorvoslati lehetőséget nem biztosít.

Forrás: MTI

Kazincbarcika lakótelepi oldala

Az MSZP kazincbarcikai helyzetét nehezítheti, hogy az egyéni kerületek átszabása mellett az új választási törvény több mint a felére csökkenti a kompenzációs listáról megszerezhető mandátumok számát is. A térség fideszes országgyűlési képviselője, Tamás Barnabás szerint a szocialistáknak nincs mitől tartaniuk: 2006 őszén az összes egyéni kerületet megszerezték, ha az elmúlt négyéves munkájukat jónak tartják a választók, most sem fognak a kompenzációs helyekre szorulni. A miskolci és a kazincbarcikai új választókerületek kialakításáról szerettük volna megkérdezni a megyei főjegyzőt is, de Kovács János napokig elérhetetlennek bizonyult.

Báját veszítheti

Miklós Attila az [origo]-nak azt mondta, Békéscsabán a lencsési és a Kazinczy lakótelep kerületeit formálta át úgy a városi jegyző, hogy azok "elveszítsék baloldali karakterüket". A helyi választási iroda határozata ellen jogorvoslatot nyújtottak be, de a megyei főjegyző indoklás nélkül elvetette a javaslataikat. A Békés megyei jegyző jogi helyettese, Horváth Mihály azt mondta, a vonatkozó törvény szerint csakis a lakosságszámmal kapcsolatos fellebbezéseket fogadhatják be, ezért a politikai jellegű észrevételekre nem is reagáltak.

Szvercsák Szilvia, Békéscsaba jegyzője megdöbbentőnek tartja a helyi MSZP vádjait. A jegyző az [origo]-nak azt mondta, a végleges verzió kialakítása előtt fogadta a városi szocialista szervezet vezetőit, meghallgatta és beépítette az észrevételeiket, ezért nem érti, miért elégedetlenek az új beosztással. "Úgy kellett néggyel csökkenteni az egyéni kerületek számát, hogy közben orvosolni kellett a régi rendszer hibáit is: volt olyan kerület, ahol mindössze 1300-an laktak, egy másik körzet lakosságszáma viszont meghaladta az 5 ezret. Lehetetlen olyan rendszert kialakítani, ami mindenkinek tetszik" - mondta Szvercsák.

Az új beosztás ellen az ellenzéki pártok közül csak az MSZP tiltakozik, aminek elsősorban az az oka, hogy a Jobbik és az LMP - néhány időközi választást leszámítva - még nem indult önkormányzati választásokon, nincs hagyományosnak mondható szavazóbázisa. Vágó Gábor, az LMP Kecskeméten élő parlamenti képviselője az [origo]-nak azt mondta, bár nincs összehasonlítása alapja, szerinte sem jó az irány: míg korábban a helyben jól ismert, független képviselőjelölteknek jó esélyük volt bekerülni az önkormányzatokba, az összevont, többkilométeres átmérőjű kerületekben már inkább a pártszimpátiák fognak dönteni, és ezzel "elveszíti a báját a helyi versengés".