Századvég: Tarlós simán nyerheti a főpolgármester-választást

Vágólapra másolva!
Nagy fölénnyel Tarlós István nyerheti a budapesti főpolgármester-választást a Századvég felmérése szerint. Az összes megkérdezett fele a fidesz jelöltjét támogatja, míg az MSZP-s Horváth Csabára csak tíz százalék szavazna. Az LMP és a Jobbik jelöltjének nagy hátránya van, mert a fővárosiak kétharmada nem is ismeri őket.
Vágólapra másolva!

A rendszerváltás óta először jobboldali jelölt, a fideszes Tarlós István nyerheti a budapesti főpolgármester-választást a Századvég júliusi közvélemény-kutatása szerint. Tarlósra a kutatásban megkérdezettek fele (50 százalék) szavazna, míg a szocialista Horváth Csabát 10, az LMP-s Jávor Benedeket 5, a jobbikos Staudt Gábort 1 százalék támogatja. A megkérdezettek 10 százaléka valaki mást támogatna, 24 százalék nem válaszolt a kérdésre.

Tarlós fölénye még nagyobb a biztos szavazók körében: kétharmados (65 százalékos) támogatottsága van, míg Horváth Csabára 13, Jávorra, 6, Staudtra 2 százalék szavazna. A felmérés szerint az őszi választásokon magas részvétel lehet, mert a megkérdezettek 65 százaléka nyilatkozott úgy, hogy részt venne egy most esedékes önkormányzati választáson.

A századvég kutatása szerint Tarlós Istvánról a megkérdezett budapestiek 49 százaléka vélekedik kedvezően, míg Horváth Csaba esetében csak 13 százalék, Jávor Benedek 8, Staudt Gábor 3 százalék számára szimpatikus. Tarlósról a megkérdezett helyi lakosok 26 százaléka van rossz véleménnyel, Horváthról a válaszolók 43 százaléka vélekedett negatívan. Staudt és Jávor a fővárosiak 68-68 százaléka számára ismeretlen, míg csak 9 százalék nem tudja, hogy ki Tarlós, és 26 százalék nem ismeri Horváth Csabát.

A Budapestet 20 éve irányító, de ősszel visszavonuló Demszky Gáborról a Századvég felmérése szerint a fővárosiak 68 százaléka vélekedik kedvezőtlenül, és csak 15 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy jó véleménnyel van róla. Demszky főpolgármesteri munkájának megítélése még kedvezőtlenebb: csak a megkérdezettek 16 százaléka volt elégedett (2 százalék szerint kiváló, 14 százalék szerint jó), több mint háromnegyedük szerint nem végezte megfelelően munkáját (26 százalék szerint gyenge, 51 százalék szerint nagyon gyenge).