Tolatás közben borult fel az autót összelapító daru a Baross téren

Vágólapra másolva!
Felborult egy daru péntek kora reggel a budapesti Baross téren, a 4-es metró építkezésénél. A daru egy ott parkoló autóra zuhant, és szinte kettévágta azt. A balesetben senki sem sérült meg. A darukezelő az [origo]-nak azt mondta: tolatás közben ráment egy emelkedőre, ezért dőlt el a daru. A szétroncsolt autó tulajdonosa közölte, hogy öt perccel a zuhanás előtt szállt ki a kocsiból.
Vágólapra másolva!

Péntek hajnalban, nem sokkal fél hét előtt felborult egy daru a fővárosi Baross téren, a 4-es metró építésénél - jelentette az [origo] helyszínen tartózkodó munkatársa. A daru egy ott parkoló autóra borult, és szinte kettévágta a járművet, amelyben nem tartózkodott senki. Az [origo]-val a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese péntek reggel azt közölte: az elsődleges információk szerint hat óra huszonöt perc körül a Baross téren egy építési területen feldőlt egy darus autó, a daru része pedig rádőlt egy, a területen kívül parkoló személygépkocsira, és megrongálta azt.

Fotó: Pálinkás Szűcs Róbert [origo]
További fotókért kattintson a képre!

A DBR Metró Projekt Igazgatóság kommunikációs felelőse, Pető Szabolcs péntek reggel az [origo]-nak azt mondta: a Bamco egyik daruatója az építkezésnél ráhajtott egy buckára, ezért borult fel. A daru kezelője kiugrott menet közben, így fizikai sérülést nem szenvedett, de a történtektől sokkos állapotba került, ezért kórházba vitték. Pető hozzátette: a kárt a Bamco a biztosítóján keresztül megtéríti az autósnak, és vizsgálják, hogy mi történt.

A kocsit nem vitték el a tűzoltók, azt majd a tulajdonos fogja elszállíttatni. A helyszínen van már az összetört autó tulajdonosa is, az 59 éves Brüszek Lajos, az összetört autó melletti ház házmestere. Az [origo]-nak azt mesélte a történtekről: a felesége éppen portaszolgálatos volt, és ő segíteni akart neki kihúzni a kukákat, ezért hátrébb állt a kocsival, hogy ha jön a kukásautó, elférjen. Hátrébb állt, bement a házba, és öt percre rá rádőlt a daru - mondta a károsult autótulajdonos. Tudósítónk később hallotta kifakadni: "59 évesen hogy vegyek én új kocsit?".

A DBR péntek reggel kilenckor kiadott egy közleményt is, eszerint egyelőre vizsgálja a vállalkozó Bamco, hogy az eset műszaki okból vagy személyi mulasztás következtében történt. A daru a pajzskiemeléssel összefüggésben dolgozott a munkaterületen, a vállalkozó azóta visszaállította eredeti helyére - áll a közleményben, amely szerint jelenleg a helyszínelés és a kárfelmérés zajlik.

A darukezelő visszament a kórházból a helyszínre

A mentőszolgálat sajtóügyeletén az [origo]-nak megerősítették, hogy a baleset helyszínéről az Országos Baleseti Intézetbe szállított férfi, a daru kezelője komolyabb sérüléseket nem szenvedett. A mentőszolgálat sajtóügyeletese szerint a férfit azért vitték mégis kórházba, mert úgynevezett magasbalesetről van szó, ezért megfigyelik egy ideig.

A daru kezelője még a reggeli órákban visszatért a baleset helyszínére, mivel a kórházból már ki is engedték - jelentette az [origo] helyszínen tartózkodó tudósítója kilenc óra körül. A darukezelő, Schindler Tibor munkatársunknak azt mondta: a baleset előzménye az volt, hogy neki arrébb kellett állnia néhány méterrel, mert a daru mellett valamilyen készüléket akartak javítani. Amikor arrébb állt, tolatás közben ráment egy emelkedőre, amelyet nem látott - folytatta a kezelő, aki szerint a daru ekkor kibillent az egyensúlyából, ő pedig amikor látta, hogy baj lesz, rögtön kiugrott. A darukezelő azt mondta, egyedül azt érzi a saját hibájának, hogy nem vette észre azt az emelkedőt. Schindler elmondta azt is, hogy azért került sokkos állapotba, mert először azt hitte, ült valaki az autóban, amelyre rázuhant a daru. A kórházban leültették, elbeszélgettek vele, és azt tanácsolták neki, hogy vegyen ki szabadságot.

A balesetet végignéző biztonsági őr a Baross téren az [origo] tudósítójának azt mondta: a darukezelő nem húzta vissza a gémet, amikor elindult, ezért dőlt ki a daru. A darukezelő erre azt mondta, hogy amikor csak néhány méterrel állnak arrébb, általában nem húzzák vissza a gémet, mert az hosszú ideig tartana. Az eset több szemtanúja is megjegyezte tudósítónknak: a baleset olyan gyorsan történt, hogy szinte azt hitték, hallucinálnak.

A baleset helyszínéről fél tízre már távoztak a rendőrök és a tűzoltók. A kidőlt darut előzőleg egy másik építkezési daru és egy tűzoltósági daru közösen húzta fel. A daru nem csak a parkoló autót zúzta szét, hanem mögötte a járdát is. A parkoló autó mellett lévő ruhaboltban, amikor megérkezett kinyitni az üzletet az ott dolgozó nő, látni lehetett, hogy leesett és összetört az ajtó melletti tükör.