Nem adják Sólyom kezébe az utolsó napon elfogadott törvényeket

Vágólapra másolva!
A törvényes határidőt teljes egészében kihasználva, már nem Sólyom Lászlónak, hanem az új köztársasági elnöknek, Schmitt Pálnak küldi meg a parlament utolsó nyári ülésnapján elfogadott törvényeket Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke. Ennek az lehet az előnye, hogy Sólyom nem tudja visszadobni vagy az Alkotmánybírósághoz küldeni például a médiafelügyeletről szóló törvényt.
Vágólapra másolva!

Jövő héten pénteken írja alá a parlament utolsó nyári ülésén elfogadott törvényeket Lezsák Sándor, a parlament fideszes alelnöke - közülte az MTI-vel az országgyűlés kommunikációs irodája. A nyilatkozat szerint Lezsák a házszabályban előírt határidőn - vagyis 15 napon - belül, augusztus 6-án írja alá és küldi el az országgyűlés utolsó ülésnapján elfogadott törvényeket az aznap hivatalba lépő Schmitt Pál köztársasági elnöknek.

Az országgyűlés július 22-én csütörtökön tartotta utolsó ülését, amelyen több alkotmány- törvénymódosítást is elfogadott: a médiafelügyelet átalakításáról szóló törvényt, vagy a többek közt a bankadót bevezető és a végkielégítések visszamenőleges megadóztatását is lehetővé tevő gazdasági törvénycsomagot.

Schiffer András, az LMP-frakcióvezető az ülés végén külön kérte, hogy minden, csütörtökön elfogadott törvény esetében kérjék a 8 napon belüli kihirdetést, hogy azokat ne az akkor még házelnök, de augusztus 6-tól köztársasági elnök Schmitt küldje saját magának. Az elnöklő Lezsák elhárította a kezdeményezét, arra hivatkozva, hogy a házelnök joga eldönteni, mikor küldi meg az államfőnek a törvényeket. A házszabály szerint a házelnöknek 15 napja van aláírni és az államfőhöz küldeni a törvényeket. A múlt csütörtökön elfogadott törvények esetében épp augusztus 6-án jár le.

Az aláírás időpontjának azért lehet jelentősége, mert augusztus 5-ig még Sólyom László a köztársasági elnök, és - mint erre az [origo] forrásai is utaltak a médiatörvénnyel kapcsolatban - a Fidesz attól tart, hogy az államfő az Alkotmánybírósághoz küld egyes törvényeket, esetleg megfontolásra visszaküldi azokat a parlamentnek (ezt ebben a ciklusban már kétszer megtette), így azok csak jelentős késéssel és módosításokkal léphetnek hatályba.