Menekülttáborra is lőttek a romagyilkosságok gyanúsítottjai a rendőrség szerint

Vágólapra másolva!
Újabb bűncselekmények kerültek a romák ellen elkövetett gyilkosságsorozat bűnügyi aktájába. Bencze József távozó rendőrfőkapitány csütörtökön, egy rendőrségi állománygyűlést követően arról beszélt, hogy a gyanúsítottak a rendőrség szerint fegyvert raboltak, egy alkalommal pedig rálőttek a debreceni menekülttáborra, ahol a gellert kapott lövedék okozott sebesülést.
Vágólapra másolva!

A gyanúsítotti kör nem, az elkövetések száma viszont két üggyel bővült - mondta Bencze József volt országos rendőrfőkapitány a csütörtöki rendőrségi állománygyűlést követő sajtótájékoztatón. Az egyik ügy egy fegyverrablás, a másik a debreceni menekülttáborban történt, ahol "volt egy belövés, ami után... egy könnyű sérülés történt". Ezt is ugyanezen elkövetői kör néhány tagja követte el - mondta a távozó rendőrfőkapitány, aki további részleteket az ügyekről nem közölt.

Bencze József megerősítette szerdai, az MTV-nek tett nyilatkozatát, miszerint a rendőrség befejezte az ügyben a nyomozást. Bencze szerint várhatóan egy hónapon belül megtörténik az iratismertetés, majd a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) augusztusban vádemelési javaslatot tehet.

Az NNI bűnszervezetben, több emberen elkövetett emberölés, rablás, lőfegyverrel visszaélés, valamint rongálás miatt javasolja a vádemelést a négy előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottal szemben. A négy gyanúsított közül hárman tettesek, egyikük bűnsegéd. A rendőrök szerint a DNS-vizsgálatok, a fegyverszakértői jelentések és az egymásra tett terhelő vallomások egyértelműen bizonyítják a három tettes részvételét a gyilkosságokban.

Az MTI az ügyben megkereste az NNI-t. Bartha László szóvivő azt mondta: valóban befejezték a nyomozást, de az NNI továbbra is tartja magát ahhoz az állásponthoz, hogy nem nyilatkozik az ügy részleteiről, amíg az iratismertetés be nem fejeződik.

A rendőrség a romák ellen elkövetett, hat halálos áldozatot követelő támadássorozattal négy, 28 és 42 év közötti, Hajdú-Bihar megyei férfit gyanúsít, őket a kommandósok 2009. augusztus 21-ére virradóra fogták el egy debreceni szórakozóhelyen.

Az NNI kilenc súlyos bűncselekmény ügyében folytat eljárást: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, valamint 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak romákra. Nagycsécsen és Tatárszentgyörgyön ketten-ketten vesztették életüket, a kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg.