Leváltották a budapesti rendőrkapitányt

Vágólapra másolva!
Az V. kerületi rendőrparancsnokot nevezte ki Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány helyére Pintér Sándor belülgyminiszter. A rendőrség csütörtöki állománygyűlésén számos változást jelentettek be, gyakorlatilag az ORFK teljes legfőbb vezetői posztján csere történt. Halata József országos rendőrkapitány csütörtökön áll munkába.
Vágólapra másolva!

Tóth Tamást, az V. kerületi rendőrkapitányság vezetőjét nevezte ki Budapest rendőrfőkapitányának július 1-jei hatállyal Pintér Sándor belügyminiszter - derült ki a csütörtöki állománygyűlés előtt szétosztott sajtóanyagból. A budapesti rendőrpalotában tartott feladatmeghatározó állománygyűlésen számos változást jelentettek be, gyakorlatilag az ORFK teljes legfőbb vezetői posztján csere történt. A belügyminiszter az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) helyettes vezetőinek megbízását is visszavonta, közülük Házi Istvánt, az ORFK eddigi bűnügyi főigazgatóját a Szervezett Bűnözés Elleni Központ vezetőjének nevezte ki. Az NNI eddigi vezetője, Petőfi Attila, az ORFK bűnügyi főigazgatója lett, a NNI élére az eddigi helyettes, Csizner Zoltán került.

A rendőrség állománygyűlésé bejelentették azt is, hogy Hatala Józsefet július 1-i hatállyal Pintér Sándor kinevezte az ORFK élére. A belügyminiszter a hét elején javasolta Hatala Józsefet a posztra az országgyűlés rendészeti bizottságának, ahol kedden meg is hallgatták az altábornagyot. Hatala József a csütörtöki értekezletet követő sajtótájékoztatón az MTI kérdésére, miszerint a megyei rendőr-főkapitányságok élén is azonnali változásokat javasol-e, határozott nemmel válaszolt.

Bencze József volt országos rendőrfőkapitány az állománytól, majd azt követően az újságíróktól is elköszönt, őt Pintér Sándor belügyminiszter rendelkezési állományba helyezte. Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: külszolgálati feladatra készül.