Több nyom erősíti a rendőrség gyanúját a romagyilkosságokban

Vágólapra másolva!
Mobiltelefonjaik alapján jutottak el a rendőrök a romák elleni gyilkosságsorozat gyanúsítottjaihoz - tudta meg az [origo] egy névtelenséget kérő forrásból, aki további részleteket is elárult az egy éve zajló büntetőeljárásból. A nyomozás megállapította, hogy cigányok elleni támadásoknál rabolt fegyvereket használtak. A nyomozást ismerő forrás szerint a négy gyanúsított közül három mondott olyan dolgokat a kihallgatások során, amely erősíti a feltételezett társaik elleni gyanút.
Vágólapra másolva!

A mobiltelefonjaikról indított hívások vezették a rendőröket annak a négy embernek a nyomára, akiket a romák elleni támadássorozattal gyanúsítanak - állította az [origo]-nak a nyomozást ismerő forrás. A nyomozást közelről követő forrástól úgy tudjuk, hogy a tavaly augusztusban elfogott négy férfira - K. Istvánra, a testvérére, K. Árpádra, P. Zsoltra és Cs. Istvánra - akkor figyeltek fel a rendőrök, amikor lekérték, és aprólékosan összevetették a támadások helyszínén és időszakában lebonyolított telefonhívások listáját. A forrás a téma érzékenysége, és a beosztása miatt rá vonatkozó szabályok miatt névtelenséget kért, a tőle származó információkat a rendőrség nem erősítette meg.

A rendőrségnek ismétlődő számok tűntek fel mind a hívásokat kezdeményező, mind a hívott számok között, a gyanúsítottak telefonjairól - a korábbi hírekkel ellentétben - a nyomozást ismerő forrás szerint nem csak egyszer, többször is telefonáltak a bűncselekmények helyszínének körzetéből. A hívott számok közt volt egy vezetékes szám is, ez konkrét helyre vezette a nyomozókat.

Amikor a híváslisták alapján a rendőrség gyanút fogott, és beazonosították a gyanúsítottakat, az elfogásuk előtti utolsó időben már lehallgatták őket - állította a nyomozást ismerő forrás. Ezt követően csaptak le a gyanúsítottakra augusztus 20-áról 21-ére virradóra egy debreceni szórakozóhelyen.

Hat helyszínen egyezik a fegyver

A nyomozást közelről ismerő forrás szerint a nyomozás során az derült ki, hogy a romagyilkosságok többségénél használt fegyvereket egy besenyszögi magánszemélytől rabolhatták el az elkövetők 2008 márciusában, vagyis pár hónappal az első támadás előtt. A Nemzeti Nyomozó Iroda korábban azt közölte, hogy egy hivatásos vadász házába hatoltak be, a rablásról csütörtökön Bencze József távozó országos-rendőrfőkapitány is beszélt. Információink szerint a rablásnál mind a négy gyanúsított jelen volt, a fegyverek tulajdonosára gyakorlatilag rátörték az ajtót, a rendőrség feltételezése szerint 2 golyós és 5 sörétes fegyvert vittek el a vadásztól - állította a nyomozást ismerő forrás. Hozzátette: komoly fegyverekről van szó, így tudták több helyszínen közel háromszáz méteres távolságból leadni a lövéseket.

A fegyvereket, egy kivételével megtalálták a gyanúsítottaknál - állította a forrás -, ez az egyik legfontosabb bizonyíték ellenük. A nyomozás során a rendőrség arra jutott - és ezt fegyverszakértő véleménye is alátámasztja -, hogy ezekkel a fegyverekkel lőttek hat helyszínen: Galgagyörkön, Piricsén, Tarnabodon, Nagycsécsen, Kislétán és Tatárszentgyörgyön.

Egyezhet a Molotov-koktél alapanyaga

Az elrabolt fegyverekkel, a nyomozás megállapításai szerint nem romákra támadtak először: az első akciót 2008 júniusában hajtották végre, amikor rálőttek a debreceni menekülttáborra. Erről az akcióról Bencze József távozó országos-rendőrfőkapitány is beszélt csütörtökön, ő annyit árult el, hogy "volt egy belövés, ami után egy gurulattól egy könnyű sérülés történt". Információink szerint a táborra leadott lövés egy szerb állampolgárságú férfit sebesített meg, aki nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

A romaellenes támadássorozat első helyszíne 2008. július 21-én a Pest megyei Galgagyörk volt, ahol kevéssel éjfél után három, romák lakta családi házra lőttek rá közel 300 méterről, egy dombról. Itt senki nem halt meg, bár több lövedék betalált az ablakon, és az épület belsejében fúródott a falba. A helyszínen talált nyomokból úgy tűnik, hogy itt már - ahogy később több helyszínen is - ketten lőttek, a golyós, illetve a sörétes puskából is. Azt korábban a rendőrség is közölte, hogy több DNS-bizonyítékot is találtak a támadások helyszínén, az [origo]-nak nyilatkozó forrás szerint K. Istvánra, K. Árpádra és P. Zsoltra utaló DNS-bizonyítékok kerültek elő több helyszínről.

A cigányok elleni támadásoknál több helyszínen Molotov-koktélt is bevetettek az elkövetők, például Piricsén, ahol 2008 augusztusában dobtak gyújtópalackokat két cigányok lakta családi házra, és lábon lőttek egy középkorú nőt. Szintén Molotov-koktélt használtak 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön is, ahol a gyanú szerint a tűz elől menekülő 27 éves apát és ötéves kisfiát agyonlőtték, 6 éves kislányát súlyosan megsebesítették. A nyomozás megállapította, hogy a Molotov-koktélos támadásoknál ugyanazt az elegyet használták, ráadásul a keverék felgyújtásához használt textil is pontosan megegyezett több támadásnál.

Nyilvántartások és vallomások

"Vezettek mindent" - jegyezte meg a feltételezett elkövetőkről a nyomozást ismerő forrás: olyan térképeket, útiterveket foglaltak le, amelyek szintén erősítik a rendőrség gyanúját. A nyomozást közelről követő forrás szerint a csaknem egy éve előzetes letartóztatásban lévő négy férfi közül eddig egy nem ismert be egyetlen bűncselekményt sem. A többiek viszont tettek olyan vallomást, amely szintén erősíti a rendőrség gyanúját - állította. A rendőrség szerint a négy férfi közül egyvalaki csak bűnsegéd volt. Forrásunk szerint ő "tevékenyen segítette" a nyomozást, a helyszíni szemléken is megmutatta, hogyan történt a támadás.

A négy 28 és 42 év közötti férfi tavaly augusztus óta előzetes letartóztatásban van. A rendőrség szerdán jelentette be, hogy befejezték a gyilkosságsorozat ügyében folytatott nyomozást. A Nemzeti Nyomozó Iroda bűnszervezetben, több emberen elkövetett emberölés, rablás, lőfegyverrel visszaélés, valamint rongálás miatt mind a négy, előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottal szemben vádemelést javasol. Információink szerint még a nyáron - az előzetes letartóztatás egy éves határidejének letelte előtt - megtörténhet a vádemelés.

Az ügyön a Nemzeti Nyomozó Iroda 120 fős külön egysége dolgozott, összesen kilenc súlyos bűncselekmény után nyomoztak. 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, valamint tavaly, február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak romákra. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, Nagycsécsen ketten, Tatárszentgyörgyön szintén ketten vesztették életüket. A magyar kriminológia történetében példátlan sorozatgyilkosságról szóló összes cikkünket itt megtalálja.