Hárommilliárdot ígér a kormány az árvízben otthontalanná vált embereknek

Vágólapra másolva!
A kormány hárommilliárd forintot szán azoknak a megsegítésére, akiknek háza összedőlt vagy lakhatatlanná vált az árvízben - közölte Bakondi György, a katasztrófavédelem vezetője. Bakondi szerint ezzel 317 összedőlt vagy lakhatatlanná vált épületet hoznának helyre.
Vágólapra másolva!

Már megkezdte a kormány az árvízi védekezésben részt vett állami szervek és önkormányzatok költségeinek megtérítését - mondta a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság frissen kinevezett vezetője. Bakondi szerint ez összesen meghaladja a 19 milliárd forintot, ebből már több mint 11 milliárd forintot kifizettek.

A tájékoztatón elhangzott, arról is döntött a kormány, hogy segítséget nyújtanak azoknak az embereknek, akiknek a víz miatt lakhatatlanná vált vagy összeomlott a házuk. Erre több mint 3 milliárd forintot szánnak. Emellett számos igény is van a kormány előtt, a legnagyobb tétel 100 milliárdos nagyságrendű, ez az agráriumban és a védművekben keletkezett károkról szól.

Az árvízi védekezés intenzív szakasza már lezárult, a korábban árvíz sújtotta térségek készen állnak arra, hogy megkezdődjön a helyreállítás és az újjáépítés - mondta a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón Bakondi György. A katasztrófavédelmi vezető emlékeztetett, hogy májusban és júniusban 11 megyében volt veszélyhelyzet kihirdetve, a legsúlyosabb Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt a helyzet.

Már felmérték a védekezésben résztvevő állami szervek költségeit, ami 14 milliárd forintot tesz ki, ebben benne vannak a túlórák is. A kormány döntése értelmében a pénzt visszapótolják az érintett szerveknek, 9,2 milliárd forintot már ki is fizettek - mondta Bakondi György. Hozzátette, hogy az önkormányzatok védekezési költsége 5,1 milliárd forint volt, ennek csaknem felét folyósította már a kormány előlegként.

A kormány úgy döntött, hogy segít azoknak az embereknek is, akiknek lakhatatlanná vált vagy összedőlt a házuk, ez 317 épületet érint - mondta a katasztrófavédelmi vezető. Bakondi szerint több mint 3,1 milliárdos összegben nyújtanak támogatást, hogy az érintettek ismét, legalább a károsodás előtti szintű épületben élhessenek.

A kormány arról is döntött, hogy visszatérően tárgyalni fognak a helyreállításokról, a szükséges engedélyezési eljárások gyorsításáról és illetékmentesítéséről, illetve a közmunkaprogramok módosításáról - hangzott el a tájékoztatón. Tárgyalni fognak emellett az uniós fejlesztési források felhasználásáról és gyorsított lehívásáról.

Bakondi György beszélt arról is, hogy a kormány előtt még számos döntés áll. Ezek egyike a gátvágással okozott károk felmérése, az előzetesen becsült összeg 3 milliárd. Döntés születhet egy olyan központi fejlesztési programról, amelynek keretében az önkormányzati épületekben - például iskolákban, óvodákban - keletkezett károkat állítanák helyre, az eddig ilyen típusú bejelentett kárigény meghaladja a 14,3 milliárd forintot. Ugyancsak döntést hoznak majd hamarosan az agráriumban és védművekben keletkezett károkról, amelyek meghaladják a 100 milliárd forintot.