Miniszteri kunyhó, államtitkári nyakkendő - a kormánytagok vagyonnyilatkozatai

Vágólapra másolva!
A vidékfejlesztési miniszternek van egy kunyhója, a fejlesztési miniszter beleszeretett Szentendrébe és bevásárolta magát több ingatlanba. A honvédelmi államtitkár bevallotta, hogy birtokában van egy 1500 forintot érő nyakkendő, egyik kollégájának pedig annyi gyereke van, hogy nem fértek el a bevallás erre szolgáló részén. Nyilvánosak a kormánytagok nyilatkozatai.
Vágólapra másolva!

Harminc nap telt el a kormány megalakulása óta, ezért a kormány tagjainak jogállásáról szóló törvény alapján legkésőbb ma közölniük kell vagyonnyilatkozatukat az Orbán-kormány azon tagjainak, akik nem országgyűlési képviselők. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium honlapján elkezdték közölni a vagyonnyilatkozatokat.

Miniszteri kunyhó

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter vagyonnyilatkozata szerint 1993 óta felerészben birtokol egy szentendrei, 215 négyzetméteres családi házat. 2001-ben megvette egy 83,5 négyzetméteres, teraszos szentendrei társasházi lakás felerészét is, valamint egy másik, 88 négyzetméteres szentendrei lakás felerészét. Felleginek jelentős megtakarításai vannak értékpapírokban: forintban és euróban összesen körülbelül 160 milliót tett félre. Emellett pénzintézetben is tart 8,7 millió forintnak megfelelő összeget. Egy 2007-ben vásárolt Volvo S80-as autója van vagyonnyilatkozata szerint. Tartozása nincs, és a Smart-A Tanácsadó Bt-ben van 50 százalékos tulajdonosi érdekeltsége.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter nehezen kiolvasható vagyonnyilatkozatában nyolc ingatlan is szerepel. 22/100 tulajdoni hányada van egy budapesti, IX. kerületi társasházi lakásban, a többi hét ingatlana Karcagon van. A változó tulajdoni hányadban birtokolt karcagi ingatlanok közt van több szántó, zártkert, lakóház, és egy 48 négyzetméteres kunyhó is. Fazekesnak a vagyonnyilatkozata szerint egy 2007-es Toyotája van, és a nagy értékű ingóságok között feltüntette 6000 kötetes könyvtárát is. Takarékbetétben 1,5 millió forintot tett félre, tartozása nincs. Karcag polgármestereként havi bruttó 921 800 forintot forintot keres.

Pintér Sándor belügyminiszter vagyonbevallásáról részletek ebben a cikkben.

A vagyonpolitikáért felelős államtitkár Halasi Tibor vagyonbevallása alapján 2000-ben vásárolt egy budapesti telket, majd arra épített egy házat. Kocsija nincs, de van 3 millió forint értékű részvénye - "értékesítés alatt" megjelöléssel -, és majdnem 8 millió forint értékű önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítása. Halasi 119 millió forintos pénzkövetelést is megjelölt bevallásában, amellyel neki tartoznak "más szerződés alapján". Az államtitkár közel 600 ezer svájci frankot (130 millió forintot) vett fel egy pénzintézettől, továbbá 5 millió forint munkáltató kölcsönt kapott, mindkét tartozást "induló tőke" megjegyzésként tüntette fel. Ügyvédi tevékenységét jelenleg szünetelteti, azonban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. igazgatóságának elnöke, amiért havi 500 ezer forintot kap. Halasi ezen kívül egy kft tulajdonosa, de a vagyonbevallásában a céget "nem működik" megjegyzéssel tüntette fel.

Semjén bútorokat gyűjt

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes két II. kerületi lakást birtokol felerészben, és egy életjáradéki szerződés alapján haszonélvezeti joga van egy 524 négyzetméteres telken fekvő, 70 négyzetméteres balatonfenyvesi üdülőn. Autója nincsen, viszont családi ajándékként antik bútorokat kapott vagyonnyilatkozata szerint születése óta. Semmilyen megtakarítása nincs, ráadásul 4 millió forint felerészével még tartozik egy banknak. Semjén vagyonnyilatkozata szerint vizsgáztatásért kap esetenként pénzt a Pázmány Péter Katolikus Egyetemtől, körülbelül 30 ezer forintot.

Ötezer kötetes könyvtárat és egy részben örökölt, részben vásárolt Németh-Kriza művészeti gyűjteményt vallott be vagyonnyilatkozatában Németh Zsolt. A Külügyminisztérium államtitkárának van egy 2007-es Ford SMax autója és 1,8 millió forintos devizamegtakarítása, viszont 3,7 millió forint lakáshitellel tartozik egy banknak. Két ingatlanban van tulajdonrésze: egy 102 négyzetméteres XIV. kerületi társasházi lakásban 1/12-ed részt örökölt, és felerészben tulajdonosa egy 1201 négyzetméteres telken álló 236 négyzetméteres, XXII. kerületi háznak.

Egyáltalán nincs semmilyen ingatlana vagyonnyilatkozata szerint Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkárnak. Nyitrai történelmi kéziratokot gyűjt bevallása szerint: van két levele Bethlen Istvántól, három levele Andrássy Gyulától és két levele Széll Kálmántól. Mindegyiket 2009-ben vette. 2004-ben vásárolt Skoda Fabia autója mellett öt darab antik óra is tartozik Nyitrai nagy értékű ingóságai közé. 2 millió forintja van takarékbetétben, de 1 millió forinttal tartozik egy pénzintézetnek.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, Fónagy János egy szentendrei lakóház felének, illetve egy zártkertnek a tulajdonosa. 2005-ben használtan vett egy Mitsubishi Carismát, ezen kívül viszont feltűntetett két vízi járművet: egy három személyes túrakenut és egy motorcsónakot. A nagy értékű ingóságokról szóló részben Fónagy beszámolt egy szalongarnitúráról, egy írószekrényről, festményekről, "könyvtár"-ként említett gyűjteményről és bélyegekről. Az államtitkárnak nagyjából 12 millió forintja van értékpapírokban és takarékbetétben, és további 30 millió forintot tart forintban illetve devizában, de ugyanakkor van 400 ezer forint lakáshitel tartozása. Rendszeres jövedelmet kap fővárosi önkormányzati képviselőként, továbbá közel 200 ezer forintos nyugdíjban is részesül, amelynek kifizetőjeként nem egy konkrét céget, hanem a nyugdíjfolyósító igazgatóságot jelölte meg.

Bevallotta nyakkendőjét

Egy háromezer forintot érő határidőnaplót, 3 üveg, összesen ötezer forint értékű bort, egy 1500 forintos nyakkendőt és egy ezer forintos hamutartót kapott idén Simicskó István, a honvédelmi minisztérium parlamenti államtitkára ajándékba képviselői megbízásával összefüggésben a vagyonnyilatkozata szerint. Simicskónak ezeken kívül van egy 50 négyzetméteres budapesti lakása, amelyben korábbi felesége és nagyobb lánya él, egy 250 négyzetméteres háza Pilisszentivánon, és 2008-ban Siófokon is vásárolt egy 35 négyzetméteres társasházi lakást. Van egy 2009-es Ford Focusa, és 20 millió forintja takarékbetétben. Országgyűlési és államtitkári fizetésén kívül havi 20 ezer forintot keres a Károli Gáspár Református Egyetem docenseként.

Hende Csaba honvédelmi miniszternek Szombathelyen van egy 700 négyzetméteres telken fekvő 130 négyzetméteres lakóháza, bár ez nem teljes egészében az övé, tulajdoni hányada 6381/10000. Hendéé egy budapesti, 947 négyzetméteres telken lévő, 220 négyzetméteres lakóház nyolcada. A honvédelmi miniszternek egy 2002-ben vásárolt Mitsubishi Carisma autója van. Készpénzben 4,5 millió forintja van, bankszámlán tart 7 milliót, és egyéb szerződés alapján további 1,81 millió forint pénzkövetelése van. Nem tartozik senkinek, és gazdasági érdekeltsége sincs.

Soltész Miklós szociálpolitikai államtitkár 2/15 részben birtokol egy balatonföldvári nyaralót, amelyet még 1975-ben örökölt. Emellett övé felerészben egy budajenői, 960 négyzetméteres telken álló, 113 négyzetméteres családi ház. Van egy 2008-ban vett, használt Skoda Superb autója, és 2009-ben vásárolt mellé egy Honda márkájú motort. Se megtakarítása, se tartozása nincs.

Egy 45 négyzetméteres budapesti lakás Rétvári Bence szinte minden vagyona. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 31 éves parlamenti államtitkárának ezen kívül csak egy kétmillió forintos életbiztosítása van, és 7 millió forint megtakarítása a számláján. A havi bruttó 997 ezer forintos államtitkári fizetéséhez több helyről kap kiegészítést: a fővárosi közgyűlés képviselőjeként havi 170 ezer forintot kap, ezen kívül havi 70 ezer forintért felügyelőbizottsági tag a Szent János Kórházban, havi harmincezerét pedig a Margitszigeti Atlétikai Centrumban.

Lestrapált kocsik

Tállai András, a belügyminisztérium önkormányzati államtitkára is jópár ingatlan tulajdonosa. Mezőkövesden egy 74 és egy 54 négyzetméteres társasházi lakás, egy 15 négyzetméteres garázs, egy 65 négyzetméteres iroda és egy 389 négyzetméteres telek tulajdonosa fele részben, ezen kívül Bogácson egy 550 négyzetméteres telken álló üdülője és egy görbeházi szántója is van. Életbiztosításokban, értékpapírban és pénzpiaci alapokban több mint 45 millió forint megtakarítása van, viszont 1,6 millió forinttal tartozik egy banknak. Tállai Mezőkövesd polgármestereként havi bruttó 518 700 forintot, államtitkárként pedig 997 170 forintot keres. Egy 2002-ben vásárolt Ford Mondeón kívül más nagy értékű ingósága nincs vagyonnyilatkozata szerint.

Czerván György, agrárgazdaságért felelős államtitkár is többféle vidéki ingatlannal rendelkezik, Tápiószentmártonban családi háza, telke, szántója és erdője is van. A bevallás alapján egy 12 éves VW Golffal jár, ugyanakkor több mint 10 millió forintja különféle értékpapírokban, valamint 6,5 millió forintja takarékbetétben, ezen kívül egymillió készpénzről is beszámolt. Az államtitkári poszt mellett továbbra is mezőgazdasági őstermelő, illetve két mezőgazdasági cégben is gazdasági érdekeltsége van, ezek közül az egyiknek a vezetőjeként havi 340 bruttó bért kap. Ugyanennek a cégnek egyben részvényese is, míg a másikban tulajdonos.

Szászfalvi Lászlónak, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházügyi, civilügyi és nemzetiségi államtitkárának két, évekkel ezelőtt hitelre vásárolt gépkocsin kívül semmi tulajdona nincs, viszont többmillió forinttal tartozik különféle bankoknak. Egy 2006-ban vásárolt Reanult Megane Grandtour és egy 2005-ben vett Skoda Fábia miatt 5 és 2,4 millió forinttal tartozik, ezen kívül OTP-től 5 millió, a Cetelem banktól pedig 1,2 millió forintot vett fel. Államtitkári fizetése mellett polgármesterként havi bruttó 485 ezer forint fizetést kap, és elnökségi tagja a Vidékünk a Jövő Szövetségnek, amiért havonta 20 ezer forint jár neki.

A vidékfejlesztésért felelős államtitkár, V. Németh Zsolt - aki Vasvár polgármestere - fele részben egy helyi lakóház, illetve egy lakás tulajdonosa, de a városhoz közeli Oszkón és Pácsonyban több nagy területtel is rendelkezik. Autóján kívül van egy Suzuki motorja, és több mint 6 millió forintja takarékbetétben. Jelenleg szünetelteti a Strabagnál betöltött építésvezetői munkáját, ugyanakkor továbbra is polgármester.

Molnár Ágnes, fejlesztési és koordinációs államtitkár egy 54 négyzetméteres szegedi lakás tulajdonosa, 14 éves autója mellé három éve vett egy A4-es Audit. Tizenkét millió forint készpénzzel rendelkezik. Egy kft ügyvezető igazgatójaként mindössze havi 69 ezer forintos jövedelmet kap, de saját nevét viselő, fele részben a tulajdonában álló bt-jéből tavaly több mint 3 millió forintos osztalékot kapott.

Az élelmiszerlánc- felügyeleti és agrár- szakigazgatási államtitkár Kardeván Endre mindössze a Zala megyei Bakon található lakóház felét tudhatja magáénak, valamint egy 50 négyzetméteres balatonmáriafürdői üdülő felét. Egy nyolc éves Citroen tulajdonosa, valamivel több mint 1,2 millió forintja van takarékbetétben, ugyanakkor 4 millió forintnak megfelelő svájci frankkal tartozik egy pénzintézetnek.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek Budapesten, egy II. kerületi utcában van felerészben két társasházi lakása: egy 46 és egy 39 négyzetméteres. Övé egy keszthelyi, 120 négyzetméteres lakás egynegyed része is. Réthelyi egy 2001-es Opel Astrával jár. Értékpapírban elhelyezett megtakarítása nincs, de bankszámlán összesen 12,6 millió forintnak megfelelő összeget tart.. Se tartozása, se gazdasági érdekeltsége nincsen. A Magyar Tudományos Akadémiától havi bruttó 90 ezer forint honoráriumot kap.

Hitelekbe verte magát Halász

Halász Jánosnak, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkárának Debrecenben van három ingatlana: egy lakóház udvarral, egy 100 négyzetméteres szorgalmi út és egy garázs. Lízingel 2007 óta egy Vokswagen Tourant, 410 ezer forintot kell még visszafizetnie. Más nagy értékű ingósága, megtakarítása, gazdasági érdekeltsége nincsen vagyonnyilatkozata szerint, és törlesztenie kell 40 millió forintos lakáshitelét is.

Kontrát Károly, a belügyminisztérium parlamenti államtitkára felerészben tulajdonosa egy 663 négyzetméteres pápai teleken álló 184 négyzetméteres háznak, és szintén felerészben övé egy pápai garázs. Több mint felerészben tulajdonosa egy osztatlan, 41 764 négyzetméteres nyárádi szántónak, és felerészben tulajdonosa több legelőnek, sőt egy erdőnek is, ezek közül egy Döbröntén, három pedig Gannán található. Kontrátnak van némi megtakarítása - 1 165 950 forint OTP befektetési jegyben, 3,8 millió forint pedig életbiztosításban -, de jelentős adóssága is: forintban 6 millió, devizában pedig közel tízmillió forinttal tartozik pénzintézeteknek, és van 7,9 millió forint egyéb tartozása is. Országgyűlési képviselői fizetése mellett csak a pápai önkormányzattól kap havi bruttó 152 ezer forintot, bevallása szerint más jövedelme nincs, ahogy autója vagy egyéb nagy értékű ingósága sincs.

Völner Pál infrastrukturális területért felelős államtitkár felerészben tulajdonosa egy győri, 50 négyzetméteres családi háznak, amely egy 700 négyzetméteres telken áll, továbbá egy nyergesújfalui, 160 négyzetméteres családi háznak. Nagy értékű ingóságként Völner csak a szolgálati Volkswagen Passat autóját tüntette fel. Völnernek van 2 millió forint készpénze, és összesen 5 millió forintja különféle értékpapírokban. Adóssága nincsen. Van egy saját magáról elnevezett ügyvédi irodája.

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkárnak vagyonnyilatkozata szerint egyáltalán nincs ingatlana. Hoffman 2008-ban vett egy Suzuki Swiftet. Bankban 3 millió forintot és 10 000 eurót, azaz körülbelül 2,83 millió forintot tart, és adott valakinek baráti kölcsönként 3,3 millió forintot. Ő maga nem tartozik senkinek. Egyetemi docensként havi bruttó 360 ezer forint a jövedelme, céges érdekeltsége nincsen.

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium PPP felügyeletért felelős államtitkára, Hegmanné Nemes Sára egy szolnoki ház tulajdonosa felesben, ugyanitt birtokol egy üdülőtelket is. Ezen kívül egy tiszafüredi családi ház, egy szegedi és egy szolnoki lakás tulajdonosa. Tavaly vett egy Volkswagen Golfot, megtakarításait biztosításokban és befektetési alapban tartja. Az államtitkár több mint 33 millió forint értékű pénzintézeti számlaköveteléssel is rendelkezik, tartozása nincsen.

Nem fértek el az államtitkár gyerekei

A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, Ángyán József vagyona elsősorban gödöllői ingatlanokból áll: egy telek, egy ház, két lakás és egy gyümölcsös résztulajdonosa a városban. Egy hatéves autója van, és 750 ezer forint megtakarítása takarékbetétben, de tartozása is alig van: 200 ezer forint adóssága van egy pénzintézetnél. Bevallásából kiderül, hogy folytatja egyetemi tanári pályáját a gödöllői Szent István Egyetemen, az ezért kapott fizetése bruttó 534 ezer forint, valamint egyéb "szellemi tevékenységért" és a Magyar Tudományos Akadémia doktoraként is részesül havi díjazásban. Bevallásában nem volt elég az erre kihagyott hely öt gyermekének felsorolására.

Öt kiskorú gyereket nevel Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára, de vagyonbevallása szerint csak egy 35 négyzetméteres XIII. kerületi társasházi lakásnak tulajdonosa. Bükkszentkereszten több ingatlana is van: 1988 óta felerészben tulajdonosa egy 900 négyzetméteres üdülőnek, 2007-ben pedig egy másikat is örökölt a településen, ahol van egy közel kétezer négyzetméteres beépítetlen telke is. Vagyonnyilatkozata szerint se megtakarítása, se hitele nincs, de az egyik családtagja tartozik neki 13,5 millió forinttal. Balognak autója és a nagy értékű ingósága sincs, a képviselőként kapott laptopot és mobiltelefont tüntette csak fel a nyilatkozatban.

A környezetvédelemért felelős Illés Zoltán államtitkár egy budapesti II. kerületi, 62 négyzetméteres lakás felének a tulajdonosa, amelyet ajándékozással szerzett a feleségétől, akinek a nevére korábban a lakást vásárolták. A politikus feltüntetett ugyan két devizaszámlán tartott összeget euróban és dollárban, de később ezt a lapot áthúzta a bevallásában. Nincs saját autója, a nagy értékű ingóságok részt szintén kihúzta. A Közép-Európai Egyetemen Illés havi 850 ezer forintot keres, azt nem jelölte meg, hogy ezzel az állásával mi lesz, szünetelteti-e vagy sem.

A háromgyerekes Szabó Erika területi államigazgatásért felelős államtitkár részvényben, életbiztosításban és takarékbetétben tartja vagyonát, bevallása szerint egy 2007-es Citroen Xsara Picasson kívül van 7,23 millió forint névértékű OTP részvénye, egy 3 millió forintos életbiztosítása, 2 millió forint takarékbetétje és 3,5 millió forint készpénze. Államtitkári fizetését nem tüntette fel, csak azt, hogy ezen kívül tőzsdei ügyletekből "eseti" rendszerességel "változó" összegű bevételre teszt szert.

Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkárnak két miskolci lakása van, igaz, mindkettőnek csak felerészben tulajdonosa. Az államtitkárnak valaki szerződés alapján 2,8 millió forinttal tartozik, befektetése, megtakarítása nincs, viszont 6,18 millió forint hitellel tartozik egy banknak. Ügyvédi tevékenységét szünetelteti, jövedelme a nyilatkozat szerint nincs belőle. Országgyűlési képviselőként havi tíz-tízezer forintot költhet mobiltelefonra és internetre, és 90 ezer forintot pedig a hivatali autója használatára.

Bencsik János energiaügyi és otthonteremtési államtitkárnak van egy szántója Békésszentandráson, és ugyanott birtokol egy 720 négyzetméteres üdülőterületet is, amelyet 2008-ban vett, és vagyonnyilatkozata szerint idén bővített. Bencsik haszonélvezője továbbá egy 53 négyzetméteres tatabányai lakásnak. Kocsija nincsen. Takarékbetétben 2,5 millió forintot, bankszámlán 7,3 millió forintot tart és MOL-részvényei is vannak. Adóssága nincsen. Polgármesterként havi bruttó 552 ezer forint a járandósága.

Becsey Zsolt külgazdasági államtitkár három ingatlanban tulajdonos felerészben: egy II. kerületi, 220 négyzetméteres családi házban, egy I. kerületi, 64 négyzetméteres társasházi lakásban, valamint egy 128 négyzetméteres, szegedi lakóházban. Szintén feles arányban megosztva van Becseynek haszonélvezeti joga egy II. kerületi, 65 négyzetméteres lakásban is. A külgazdasági államtitkárnak két autója is van: egy 2002-ben vett Opel Zafira és egy 2003-ban vásárolt Mazda. Kötvényekben összesen körülbelül 7,8 millió forintot tett félre. Nyugdíjpénztári megtakarítása közel 6 millió forint. A feleségével közös takarékbetéti számlán további 42,6 millió forintja és 165 ezer eurója (46,7 millió forintja) van. Feleségével közös a bankszámlája is, amelyen 1,38 millió forint van. Vagyonnyilatkozata szerint egy munkáltatói kölcsönt kell törlesztenie, de ennek összegét nem lehet egyértelműen kivenni a kézzel kitöltött nyilatkozatból. Gazdasági érdekeltsége nincsen, a Zsigmond Király Főiskola óraadójaként bruttó 110 400 forintos jövedelemre tesz szert.

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkárnak Vásárosnaményben van egy 800 négyzetméteres telken fekvő, 200 négyzetméteres lakóháza, valamint Nyíregyházán egy 51 négyzetméteres társasházi lakása. Czomba egy 2004-ben vásárolt Volkswagen Golffal jár. 12 millió forintos megtakarítását takarékbetétben tartja, nem tartozik senkinek. Igazságügyi műszaki szakértőként dolgozik olykor vagyonnyilatkozata szerint rendőrségnek, bíróságnak, ezért 100 ezer forintot kap.

Az országgyűlési képviselőként is dolgozó kormánytagok vagyonnyilatkozatairól korábbi cikkünkben, itt olvashat.