Nem akar többet fizetni a Margit híd felújítójának a főváros

Vágólapra másolva!
Nem ad több pénzt a Margit híd felújítására a főváros, és nem járul hozzá a munkálatok határidejének kitolásához sem. A fővárosi közgyűlés csütörtöki ülésén a képviselők egyhangúlag úgy döntöttek, hogy nem módosítják a kivitelezővel tavaly kötött szerződést.
Vágólapra másolva!

A fővárosi közgyűlés csütörtöki ülésén a képviselők egyhangúlag elvetették a Margit híd felújítását végző konzorcium több kérését. A kivitelező korábban jelezte: nem tudja tartani a szerződésben rögzített határidőket, így a kivitelezés hónapokat fog csúszni. A többletmunkákra hivatkozva pedig több mint 740 millió forinttal növelnék a beruházás költségeit.

A csütörtöki közgyűlés azonban úgy határozott, nem járul hozzá a kivitelezővel tavaly kötött szerződés módosításához, és elutasította a konzorcium többletköltség iránti igényét is. A fővárosi képviselők egyhangú szavazással úgy döntöttek, késedelmes teljesítés esetén a főváros érvényesíteni fogja a kötbérigényét.

A Hídépítő-Strabag-Közgép alkotta konzorciummal a főváros 2009. augusztus 10-én kötötte meg a szerződést. A beruházás összköltsége 20,6 milliárd forint, amiből 6 milliárdot az Európai Uniótól hívna le a főváros. A kivitelező már a szerződés aláírása után jelezte, hogy az engedélyes tervek kiadásának csúszása miatt nem tudják tartani az ütemtervet.

Az eredeti tervek szerint idén augusztusban adták volna át a hidat a forgalomnak, ezt az időpontot tolta volna ki a kivitelező decemberre. "Kénytelenek vagyunk tudomásul venni a beruházás csúszását, de nem fogadjuk el, ezért érvényesíteni fogjuk a kötbérigényünket" - mondta az [origo]-nak Nyáry Krisztián, a városháza kommunikációs igazgatója. A konzorcium sajtóosztályán közölték, folytatni kívánják a tárgyalásokat, kompromisszumos megoldásra törekednek.