Egyelőre bírja a víztározó gátja Pásztónál

Vágólapra másolva!
A hasznosi víztározó kritikus vízszintje miatt kétezer ember kitelepítését kezdték meg kedd este Pásztón és Hasznoson, sokan azonban úgy döntöttek, otthonukban maradnak egyelőre. A helyi védelmi bizottság vezetője szerint nem fenyeget közvetlenül a gátszakadás veszélye, de kiszámíthatatlan, hogy mennyi víz kerül még a Mátra patakjaiból a tározóba. A kormány veszélyhelyzetet hirdetett ki, és készenlétbe helyezték a Magyar Honvédséget is.
Vágólapra másolva!

Nyugalom van egyelőre szerda reggel a Nógrád megyei Pásztón, amelynek térségében veszélyhelyzetet hirdetett ki kedd este a kormány a hasznosi víztározó térségében lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt. Az éjszakai információk szerint összesen több mint 2 ezer ember kitelepítését kezdték meg kedd este Pásztóról és Hasznosról. A Magyar Televízió Híradójában szerda reggel az hangzott el, hogy a veszélyeztetett területen 2300-an élnek, de körülbelül 1500-an otthonukban maradtak egyelőre. 183 embert iskolákban helyeztek el, a többiek - nem tudni, hányan - rokonokhoz, ismerősökhöz mentek.

Az [origo] szerda reggel kereste telefonon Pásztó polgármesterét, de a polgármesteri hivatalban azt a tájékoztatást kaptuk, hogy jelenleg is kint dolgozik a gáton. Pásztóra Budapestről 500 tábori ágyat indítottak útnak, és pszichológusok is segítenek az ott kitelepített embereknek. Mintegy kétezer embert telepítenek ki az esőzés és áradás miatt a Nógrád megyei Pásztón és Hasznoson - közölte a megyei védelmi bizottság még kedd este az MTI-vel. A Becsó Zsolt megyei és Sisák Imre polgármester, a helyi védelmi bizottsági elnök által aláírt sajtóközlemény szerint a rendkívüli intézkedést a hasznosi víztározó térségében lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt kellett elrendelni.

A város fölött található, a Mátra patakjai által táplált hasznosi víztározóban a vízszint a megengedett 14,5 méternél jóval magasabb. Becsó Zsolt, a Nógrád Megyei Védelmi Bizottság elnöke a helyszínen az MTI-nek azt mondta: éjfél körül 16,2 méter magasan állt a víz a tározóban. A víztározó vízszintje hajnali 2 órakor 16 méter 24 centi volt, később apadt valamennyit, de az előrejelzés szerint délután újabb eső várható a térségben. A tározó gátja 18 méterig bírja, utána átbukhat azon a víz.

A gát egyelőre stabil

A hasznosi víztározó gátja a jelenlegi szakvélemény alapján stabil, nem kell gátszakadástól tartani - mondta a Nógrád Megyei Védelmi Bizottság titkára, Ökrös László a helyszínen szerdán kora hajnalban. Szerinte az előrejelzések alapján fennállt annak a veszélye, hogy megtelik a tározó, akkor átbukott volna a víz a gáton, és bekövetkezett volna a gát sérülése vagy csuszamlása - tette hozzá. Kevés esély volt a gát átszakadására, de nem volt kizárható - mondta. A hasznosi víztározóban 2 millió köbméter víz van, gátszakadás esetén ez a mennyiség öntötte volna el Pásztót.

Tatár Attila, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője, a védekezésben részt vevő katasztrófavédelem, a mentők és a rendőrség munkatársai, a vízügyi szakemberek és a védelmi bizottságok tagjai szerdán kora hajnalban tájékozódtak a helyszínen a gát állapotáról.

Becsó és Sisék korábbi közleménye szerint sem fenyegetett közvetlenül a víztározó gátjának szakadása, de a Mátrából lezúduló, kiszámíthatatlan vízmennyiség miatt szükségessé vált a Pásztón és Hasznoson a Kövicses patakhoz csatlakozó utcákban élők átmeneti kitelepítése. Az emberek elhelyezését és ellátását a védelmi bizottságok biztosítják, az érintett területek őrzéséről és a lakosság tájékoztatásáról a megyei rendőr-főkapitányság gondoskodik.

A Kormányzati Koordinációs Bizottság veszélyhelyzetet hirdetett ki Pásztó és Hasznos térségében - jelentette be Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter kedd éjszaka, a testület ülése után. A miniszter szerint a veszélyhelyzet következtében rendkívüli intézkedésekre nyílik lehetőség. Folyik tovább a kitelepítés az Országos Mentőszolgálat megerősített jelenléte mellett, és első fokú készenlétbe helyezték a Magyar Honvédséget is, hogy készen álljon a segítségnyújtásra, ha arra szükség lenne a továbbiakban. Navracsics szerint ugyanakkor a gátszakadás veszélye egészen kicsi.

Forrás: maps.google.hu
A víztározót a Mátra patakjai táplálják

"Ki tud ilyenkor aludni?"

Egy pásztói nő az [origo]-nak telefonon kedd este azt mondta, ők úgy tudják, hogy a víztározó gátja szinte biztosan át fog szakadni, és ha ez megtörténik, a víz a Kövicses patakon és a domboldalon keresztül ársztja el a Hasznost és Pásztót. Az emberek szerinte vonakodtak elhagyni házaikat, ők is csak a gyermeküket vitték biztonságos helyre, de egyelőre maradtak a Kövicses pataktól néhány méternyire álló házukban. "Itt állunk zsebredugott kézzel, nem tudunk semmit csinálni, még homokzsák sincs" - mondta.

Becsó Zsolt kedd esti közlése szerint tervszerűen zajlott akkor a kitelepítés, az érintettek mintegy ötöde vette igénybe az intézményekben történő elhelyezést. Hasznoson a Bercsényi, Alkotmány, Dobó és Virányi útról költöztették ki az embereket, az utcákat még az éjszakai órákban is kettesével járták a rendőrök, akik minden házba becsöngettek, és sorra írták, kik maradnak saját felelősségükre otthonukban, és kik költöznek. Az MTI munkatársa több, a nyugat-nógrádi Rétságról átvezényelt rendőrrel találkozott.

A hasznosi főutcán rendőrautókat, rendőröket lehetett látni. Az út bal oldalán laknak a költözni kényszerülők, ők több helyen csoportokba verődtek, de az út jobb oldalán is szinte mindenki talpon volt, mert - ahogy mondták - "ki tud ilyenkor aludni". Farkas Csabáné, aki költözni kényszerült, az MTI-nek azt mondta, a házuktól 2-300 méterre van a Kövicses patak, de nem is a patakkal van a baj, hanem a gátszakadástól félnek. Ők Salgótarjánba mennek rokonokhoz, és csak néhány személyes holmit visznek - mondta.

A pásztói gimnáziumban, az általános iskolában, és két kollégiumban biztosítanak elhelyezést a kiköltöztetteknek, az épületekbe eddig 200 matracot és párnát vittek, de többet is tudnak biztosítani. Mint az MTI megtudta, Pásztón a helyiek mellett Budapestről, Vácról, Pétervásáráról, Egerből, Petőfibányáról, Héhalomról, Bátonyterenyéről és Salgótarjánból érkezett mentősök is dolgoznak. Segítették a költözésnél a nehezen mozgókat, ellátták azokat, akik rosszul lettek a kiköltöztetés miatt, de a nagy létszámot nem a jelenlegi helyzet, hanem a készültség indokolja.