A Koszi-klán közel harminc tagja börtönt kapott első fokon a diósdi maffiaperben

Vágólapra másolva!
Egy embert életfogytiglanra, mintegy harmincat letöltendő szabadságvesztésre ítélt kedden a Pest Megyei Bíróság a diósdi maffiaperben. A 41 vádlott gyilkosság, zsarolás,  fegyveres rablás, olajlopás miatt állt a bíróság előtt; az ítélet nem jogerős. A Koszi-klán ügyét különleges biztonsági intézkedések mellett tárgyalták a Legfelsőbb Bíróság épületében.
Vágólapra másolva!

Ítéletet hirdetett a Pest Megyei Bíróság kedden a százhalombattai olajlopás és a diósdi kettős gyilkosság ügyében kedden első fokon. A vád szerint a 41 fős bűnszervezet tagjaiból kerültek ki a Mol százhalombattai finomítóját több száz milliós, esetleg milliárdos nagyságrendben megkárosító olajlopások tettesei, a diósdi kettős gyilkosság elkövetői, illetve számos pénzszállító autó és bankfiók támadói. A hosszú bűnlajstromban szerepel az 1997-es úgynevezett Porschés robbantás is.

Mivel egy vádlott ügyét elkülönítették, 40 vádlott ügyében hozott ítéletet a bíróság: a letöltendő szabadságvesztések mellett további hat vádlott szabadságvesztését próbaidőre függesztette fel, hét vádlottat pedig részben, illetve egészében felmentett az ellene emelt vád alól.

A vádlottak közül egyet ítélt életfogytig tartó szabadságvesztésre a bíróság: az emberöléssel, lopással, társtettesként elkövetett rablással, rablási kísérlettel és rongálással vádolt huszonheted rendű vádlott, K. Ferenc leghamarabb 35 év múlva szabadulhat. Súlyosbító tényezőnek számított, hogy bűnszervezetben követte el a bűntetteket, akárcsak a vádlottak többsége.

Ketten 20 év fegyházbüntetést kaptak, a többi vádlottra 1-től 18 évig terjedő szabadságvesztést szabott ki a bíróság. Öszesen nyolc vádlott kapott tíz év, vagy annál hosszabb időtartamú szabadságvesztést. L. Gábor nyolcad rendű, V. Gábor kilenced rendű, Gy. Attila tizennyolcad rendű és P. György negyvenegyedik rendű vádlottat felmentették. A bűnszervezet számos tagját több millió forintos költség megfizetésére kötelezték.

211 év

Összességében több mint 211 évnyi - részben felfüggesztett - fegyház, illetve börtönbüntetést szabtak ki. A letöltendő szabadságvesztésre ítélt vádlottak közül tucatnyinak csak néhány hónapra kell büntetés-végrehajtási intézetbe vonulnia, mert az előzetes letartóztatás során a büntetésük jelentős részét letöltötték. A rendelkező rész felolvasását követően nyolc vádlottat előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság a kiszabott szabadságvesztésre tekintettel.

A szerteágazó bűnügyben az ügyész több vádlott esetében fegyház-, illetve börtönbüntetést kért jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett lopás, súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás, aljas indokból elkövetett testi sértés, különösen nagy értékre elkövetett fegyveres rablás, illetve annak kísérlete, előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés, valamint felbujtás és lőfegyverrel, illetve lőszerrel való visszaélés miatt.

Súlyosbító tényezőnek nevezte, hogy a vádlottak bűnszervezetben követték el cselekményeiket. Az ügyész vádbeszéde szerint heten érdemelnének életfogytiglant, de mivel a legsúlyosabb bűncselekménnyel vádolt P. Sándor vádalkuja és vallomása alapján sikerült felgöngyölíteni a bűnszervezet szövevényes ügyeit, a vád nem kérte az életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását.

Forrás: MTI

Az ítéletet a sok vádlottra tekintettel a Legfelsőbb Bíróság épületében tárgyalták, a helyszínen különösen szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be a tárgyalás idejére. Az épület környékét a rendőrség kordonokkal hermetikusan körbezárta, több tucatnyi rendőr van az épületen kívül és belül egyaránt. Több tucatnyi kommandóst is az igazságügyi palotába vezényeltek, a helyszínt kutyákkal is átvizsgálták.

Kétszáz tanú, 80 ezer oldal

A 2008. április 1-jén kezdődött tárgyalássorozat alatt ötezer oldalnyi jegyzőkönyv készült, és 70-80 ezer oldalnyi nyomozati anyagot kellett áttanulmányozniuk - közölte Bartkó Levente bíró a szövevényes bűnügy részleteinek ismertetése előtt. A százhatvan napon át tartó tárgyaláson kétszáznál is több tanút és harminc szakértőt hallgattak meg. A bűncselekmények felgöngyölítéséhez 1996-ig nyúltak vissza. Némely vádlott több száz oldalas vallomást tett, a kihallgatások során a bíróság még az elkövetők beceneveit, illetve az egymás közt használt szlenget is megtanulta.

A bíró szerint a 2006-os olajlopásokkal kezdődő, négy nagy blokkból álló bűncselekmény-sorozat csupán a jéghegy csúcsa, ám a Pest Megyei Bíróság csak az összesen 21 tényállással meggyanúsított személyek ügyében hozhatott ítéletet. Mint kiderült, a 41 vádlott közül egy ismeretlen helyen tartózkodik, ellene elfogatóparancs van érvényben, míg egy másikat betegsége miatt új eljárás alá vonnak.

A Koszi-klán tagjai védelmi pénzek szedésével kezdték, de fokozatosan eljutottak a szárazföldi, illetve vízi úton bonyolított nagytételű olajlopásig. A 2000-es évek elején a Mol százhalombattai finomítójából 100 milliós nagyságrendben loptak olajat. A társaság több pénzszállító autó és bankfiók ellen elkövetett támadást is elkövetett, amelyek során sok vita, fenyítés és lehúzás történt a tagok között. Az Sz. István és Sz. Miklós, azaz Koszi Pista és Koszi Miki irányította klán tagjai követték el a diósdi kettős gyilkosságot is. Az ítéletek indoklása késő délutánra várható.