A romagyilkosságok nyomozását bírálja az Amnesty International

Vágólapra másolva!
Hiányosságok történtek a romák elleni gyilkosságsorozat nyomozásakor az Amnesty International jogvédő szervezet szerint, amelynek nemzetközi jelentésében a Magyarországról szóló rész a kisebbségi jogok helyzetéről fest lesújtó képet. A jelentésben szót ejtenek a Jobbikról, amelyet romaellenes és antiszemita pártnak neveznek.
Vágólapra másolva!

A romák elleni támadásokat követő nyomozás nem volt megfelelő, aggodalomra ad okot "a hatóságok hozzáállása a kisebbségi jogok érvényesítéséhez" - közölte az Amnesty International (AI) Magyarország kampánykoordinátora, Jeney Orsolya az emberi jogi szervezet éves világjelentésének Magyarországgal foglalkozó fejezetét ismertetve. A Magyarországról szóló kétoldalas fejezet "leghosszabb része a rasszizmusról szól" - mondta Jeney Orsolya a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Jelentésében az AI részletesen beszámol a tatárszentgyörgyi, a tiszalöki és a kislétai támadásokról, amelyekben romákat öltek meg. Ezt "mindenképpen a legaggasztóbb" részként jellemezte Jeney Orsolya. Hozzátette: az eseteket követő nyomozás nem volt megfelelő, hatósági hiányosságok voltak tapasztalhatók, ezért, bár a gyanúsítottakat elfogták, aggodalomra ad okot "a hatóságok hozzáállása a kisebbségi jogok érvényesítéséhez".

A jelentés a Jobbikot "erőteljesen romaellenes és egyre inkább antiszemita jellegű, szélsőjobboldali" pártnak nevezi, amely nem sokkal az után, hogy három mandátumot szerzett az Európai Parlamentben, bejelentette a betiltott Magyar Gárda újjáalakítását.

Kitér arra is az AI jelentése, hogy Molnár Oszkár, a Fidesz akkori parlamenti képviselője, Edelény polgármestere ellen "négyszáz roma asszony jogi eljárást kezdeményezett" a roma nőkre tett állítólagos becsmérlő kijelentései miatt. Molnár Oszkárt civil szervezetek, más politikusok és a média is bírálta, miután egy tv-interjúban antiszemita megjegyzéseket tett - emlékeztet az AI.

Az AI mnden évben közzéteszi nemzetközi jelentését az emberi jogok helyzetéről. Az idei jelentés különösen aggasztónak nevezte, hogy a befolyásos kormányok saját politikai érdekeiknek rendelik alá a nemzetközi igazságszolgáltatási eljárásokat, és saját szövetségeseiket is védik a felelősségre vonástól.