A polcról levett áruk értékét követeli az átcímkéző M.E.G.A. Trade

Vágólapra másolva!
Több tízmillió forintot követel több kiskereskedelmi lánctól a 2006 végén élelmiszerek átcímkézésével lebukott M.E.G.A. Trade Kft. A cég arra hivatkozik, hogy nincs hatályos bírói végzés arról, hogy az összes terméküket le kellett venni a polcról. Bár a cég tulajdonosai ellen már vádat emeltek, ítélet még nem született.
Vágólapra másolva!

Fizetési felszólítást küldött több hazai üzletláncnak a 2006-os élelmiszer-átcímkézésen tetten ért M.E.G.A. Trade Kft. A január óta végelszámolás alatt cég a polcokról annak idején levett és így ki nem fizetett áruk ellenértékét, több tízmillió forintot követel az üzletláncoktól - írja pénteki számában a Népszabadság. A M.E.G.A. Trade azzal érvel, hogy egyelőre nincs hatályos bírói végzés arról, hogy az összes akkor gyanúba keveredett termék értékesíthetetlen lett volna.

A MEGA cégcsoport törökbálinti raktárában 2006 decemberében tartottak ellenőrzést a hatóságok. Az egyik ellenőrnek feltűnt a raktárban terjengő acetonszag, így bukkantak egy helyiségre, ahol az alkalmazottak körömlakk-lemosóval távolították el szavatossági dátumokat, és nyomtattak helyette későbbi időpontot a termékekre.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) 2008-ban zárta le vádemelési javaslattal a nyomozást a cég két tulajdonosa, egy osztrák és egy orosz állampolgár ellen, de ítélet eddig még nem született. A cég képviselői megtámadták az élelmiszer-biztonsági bírságokról szóló határozatokat is, de a bíróság helyben hagyta a hatósági döntéseket.

Az 1996 óta Magyarországon tevékenykedő cégcsoport a botrány kipattanásáig az egyik legnagyobb élelmiszerimportőr volt. Több tízmilliárd forint értékben importált elsősorban német termékeket, amelyeket egyes hazai üzletláncok saját márkás termékként forgalmaztak. A cég arra hivatkozva kérhet kártérítést, hogy nem készült olyan lista, amelyen minden, az áruházak polcairól leszedett áru szerepelt volna, így ezek között lehetett több termék is, amelyek nem sértettek semmilyen szabályt.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Népszabadságnak megerősítette a megkeresést. A lap szerint a végelszámolás alatt lévő M.E.G.A. Trade a megadott telefonszámon elérhetetlen, és a cég végelszámolója is azt mondta: neki sem sikerült még felvennie a kapcsolatot a vállalat képviselőivel.