367 millióval többet költött bevételeinél az MSZP 2009-ben

Vágólapra másolva!
Eger önkormányzata és Kósáné Kovács Magda korábbi európai parlamenti képviselő támogatta legbőkezűbben az MSZP-t, de a párt legnagyobb bevétele az állami költségvetésből származott 2009-ben. A párt pénteken közzétett beszámolója szerint a kiadásaik 367 millió forinttal meghaladták a bevételeiket.
Vágólapra másolva!

2009-ben 1 milliárd 301 millió forint bevétele volt az MSZP-nek, ugyanakkor a párt kiadásai 1 milliárd 667 millió forintra rúgtak, így 367 millió forinttal többet költött a párt, mint amennyi bevétele volt - derül ki az MSZP honlapján, Brecskáné Nagy Mária pénztárnok aláírásával nyilvánosságra hozott beszámolóból.

A párt fő bevételi forrása az állami költségvetés, tavaly 953,7 millió forintot kaptak közpénzből. Ehhez képest tagdíjakból csak 48,2 millió, egyéb hozzájárulásokból, adományokból pedig 217,2 millió forint folyt be a párthoz. A jogi személyektől érkező juttatások többnyire önkormányzatoktól érkeztek: a főváros VI. kerülete, XVIII. kerülete és a XIX. kerülete is támogatta az MSZP-t, ahogy Miskolc, Eger és Nagykanizsa önkormányzata is. A legnagyobb juttatás - több mint 8 millió forint - az egri önkormányzattól érkezett.

Magánszemélyek több mint 191 millió forint bevételt dobtak össze a párt számára 2009-ben. A név szerint közzétett, vagyis 500 ezer forint felett támogatók közül a legnagyobb összeget Kósáné Kovács Magda, egykori európai parlamenti (EP) képviselő adta, több mint 2,5 millió forintot. Több más, korábbi és jelenlegi EP-képviselő szintén támogatta a pártot, így Fazakas Szabolcs, Lévai Katalin, Herczog Edit és Tabajdi Csaba is. Az országgyűlési képviselők közül Botka László és Velez Árpád segítette saját pártját.

A párt által alapított vállalatok nyereségéből származó bevétel üresen maradt a beszámolóban. Pedig a kiadások oldalon szereplő tételekből kiderül, hogy vállalkozások alapítására 508 milliót fordított az MSZP, ennél valamivel több, 681 millió ment el működési kiadásokra. A legnagyobb tételt a "politikai tevékenység kiadása" jelentette, ez 709,5 millió forint.

Az MSZP választási vereségének egyik következménye, hogy csaknem megfeleződik a párt költségvetési támogatása: az évi 953 millió helyett, nagyjából félmilliárd forintot kap majd az államtól a működési költségeire. Ez a feleződés igaz, nagyjából a párt alapítványának költségvetési támogatására is, ez idáig több mint 500 millió forint volt. A párt kényszerű takarékoskodásáról itt olvashat.