Vona Gábor lesz a Jobbik frakcióvezetője

Vágólapra másolva!
Vona Gábort választotta frakcióvezetőjévé másfél napos soproni tanácskozásán a Jobbik parlamenti képviselőcsoportja. Helyettese Hegedűs Tamás lesz, Balczó Zoltánt pedig a parlament alelnökének jelölik, helyére Kovács Béla megy Brüsszelbe. A képviselők esküokmányt írtak alá, amelyben vállalták, hogy ha a frakció kétharmada úgy dönt, hogy alkalmatlanok, visszaadják mandátumukat.
Vágólapra másolva!

Vona Gábort választotta frakcióvezetőjévé másfél napos soproni tanácskozásán a Jobbik parlamenti képviselőcsoportja - hangzott el az alakuló ülést követő sajtótájékoztatón csütörtökön, Sopronban. Általános helyettese Hegedűs Tamás lesz. További négy frakcióvezető-helyettest is választottak: a brüsszeli mandátumáról lemondó, parlamenti alelnökké is jelölni kívánt Balczó Zoltánt, Gyöngyösi Mártont, a gazdaságpolitikai kabinet tagját, elnöki tanácsadót, Pősze Lajos szakpolitikai igazgatót és Szabó Gábor választmányi elnököt, kampányfőnököt. A frakcióigazgató Staudt Gábor, a párt jogi kabinetjének vezetője lesz; ők együtt alkotják a képviselőcsoport elnökségét.

Vona Gábor közlése szerint az európai parlamenti mandátumáról lemondó Balczó Zoltán helyét Kovács Béla, a Jobbik külügyi bizottságának vezetője foglalhatja el. A párt formálissá teszi a brüsszeli Jobbik-képviselőkkel meglévő kapcsolatot. Ennek érdekében később négy szakmai koordinátort neveznek meg, hogy "a szükséges lépések minél gyorsabban és olajozottabban történhessenek meg", így is minél nagyobb hangsúlyt helyezve a nemzet sorskérdéseire, különösen a magyar EU-elnökség idején.

A pártelnök-frakcióvezető közlése szerint a frakció tagjai megerősítették január 16-án a Szent Koronára tett esküjüket, valamint esküokmányt írtak alá, amelyben egyebek között vállalták: ha a Jobbik országos elnöksége kétharmados szavazati aránnyal úgy dönt, hogy alkalmasságát, hitelességét vesztette a képviselő, akkor az visszaadja mandátumát.

"Továbbra is igen, vállalom, hogy ott gárdamellényben fogok megjelenni" - válaszolta Vona Gábor arra a kérdésre, vesznek-e fel valamilyen egyenöltözetet a képviselőcsoport tagjai az új törvényhozás alakuló ülésén, de - mint mondta - "nem készülünk semmiféle köpenyviselésre". Önkormányzati választási esélyeikről szólva kijelentette, úgy érzi, áprilisban nem merítették még ki a Jobbikban rejlő tartalékokat.