Vádat emelnének hajdú-bihari gárdisták ellen

Vágólapra másolva!
Vádemelési javaslattal zárta le nyomozását a rendőrség az Új Magyar Gárda Mozgalom hajdú-bihari vezetői ellen. Tavaly október 23-án dulakodtak a debreceni főtéren a szervezet vezetői, mikor igazoltatták őket. A rendőrség nem árulta el, emiatt emelnek-e vádat, de szerintük a szervezet azonos a feloszlatott Magyar Gárdával.
Vágólapra másolva!

Egyesülési joggal való visszaélés miatt folytatott eljárást az Új Magyar Gárda Mozgalom Hajdú-Bihar megyei szervezetének tíz vezetője ellen a megyei rendőr-főkapitányság, az ügyet vádemelési javaslattal átadták az ügyészségnek - közölte a megyei rendőrkapitányság csütörtökön.

A rendőrség szerint "az Új Magyar Gárda Mozgalom azonosítható a bíróság által jogerősen feloszlatott Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesület szervezeti egységeként ugyancsak feloszlatott Magyar Gárdával, mivel megállapítható, hogy külsőségeiben és eszmerendszerében is azzal megegyezőnek tekinthető, a szervezkedés a feloszlatott egyesület és mozgalom további működését szolgálja". Azt ugyanakkor nem árulták el, hogy milyen konkrét visszaélés miatt emeltek vádat.

Jónáné Pocsai Edit hajdú-bihari főügyész-helyettes, ügyészségi szóvivő az MTI-nek azt mondta: múlt év október 22-én, Debrecen főterén történt demonstráció miatt folyik az eljárás. A vádemelési javaslat a debreceni ügyészségre megérkezett, 30 nap alatt kell eldönteni, vádat emelnek-e az ügyben vagy megszüntetik az eljárást.

Tavaly október 22-én dulakodás alakult ki Debrecen főterén, amikor a Jobbik és a magukat az Új Magyar Gárda tagjainak nevezők október 23-ai megemlékezése után rendőrök igazoltatták a gárda egyenruhás tagjait. Az igazoltatott emberek között volt a mozgalom országos főkapitánya és hajdú-bihari kapitánya is.