Sikertelen öngyilkossági kísérlet előzte meg a tényői családgyilkosságot

Vágólapra másolva!
Az igazságügyi szakértői vizsgálatok szerint bizonyos, hogy az apa ölte meg feleségét és két kislányát a Győr-Moson-Sopron megyei Tényőn márciusban - ismertette a szakértői eredményeket csütörtökön a rendőrség. Az apa nem állt sem kábítószer, sem alkohol hatása alatt tette elkövetésekor. A szakértők szerint a férfi először öngyilkos akart lenni, és azután uralkodott rajta el a téboly, hogy ez nem sikerült. Az elmeszakértői vélemények szerint a férfi azért ölte meg családját, mert meg akarta menteni őket további életük gondjaitól.
Vágólapra másolva!

Öngyilkos akart lenni, és miután ez nem sikerült neki, téboly lett úrrá rajta, és végzett feleségével majd két kislányával a tényői családfő - ezt derítették ki a szakértői vizsgálatok a másfél hónappal ezelőtti tényői tragédiáról. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtöki sajtótájékoztatóján közölték: az összes szakértői vizsgálat azt támasztja alá, hogy a férfi végzett családjával és magával is. Idegen lábnyomot, DNS-mintát, vérnyomot vagy dulakodására, védekezésre utaló jelet a helyszínen nem találtak.

A tényői gyilkosság áldozatait egy rokonuk találta meg március 15-én este a család házában a Győr-Moson-Sopron megyei településen. A rendőrség gyanúja szerint a pszichiátriai problémákkal küzdő apa ölte meg gyerekeit és feleségét, majd magával is végzett. Az édesanya 36 éves, az édesapa 37 éves, a gyerekek öt- és nyolcévesek voltak.

A rendőrség március 16-án azt közölte, hogy a férfi holttestét a garázsban találták meg, mellette egy motoros fűrész hevert, a házban pedig baltákat és késeket találtak. A férfi a gyilkosságokat a lakás több pontján hajtotta végre, majd bevitte a holttesteket a gyerekszobába, ahol a gyerekek és felesége holttestét paplanokba takarta. Magát előbb késsel vágta meg, végül láncfűrésszel vágta el saját nyakát. A gyilkosság hirtelen történt és pár perc alatt lezajlott, az igazságügyi szakértő azt mondta, hogy rohamszerű volt a támadás, nem utalt arra semmi, hogy előre kitervelte volna a férfi - közölte márciusban a rendőrség. A bűncselekmény feltételezhetően hétfőn reggel 8 és 9 között történt.

Károlyi Zoltán alezredes, bűnügyi osztályvezető csütörtökön azt mondta: a baltán, a fejsze nyelén, a láncfűrész fogantyúján mindenütt az apa DNS-ét találták a szakértők. A toxikológiai vizsgálat során ajzószer, kábítószer nem került elő a férfi szervezetéből. Megállapították azt is, hogy nem volt alkoholos állapotban tette elkövetésekor.

Károlyi a cselekmény kiváltó okainál a pszichiáter és elmeszakértői véleményre hivatkozott. Skizofrén állapothoz vezető pszichózis, téboly alakult ki az apánál, aki úgy érezte, hogy nem tud megfelelni a világnak, emiatt szorongás, tehetetlenség érzés uralkodott el rajta. Az internetről már korábban depresszióval, öngyilkossággal kapcsolatos anyagokat töltött le. A szakértői vélemények szerint ez is jelzi, hogy foglalkozott az öngyilkosság gondolatával. Családjához erősen ragaszkodott, és azzal akarta megmenteni őket a későbbi bajoktól, további életük gondjaitól, hogy magával vitte őket - ismertette a szakértők megállapításait Károlyi. A nyomozók szerint azt a pszichológust, akit az apa korábban háromszor is felkeresett, nem terheli felelősség.

A nyomozást rövidesen lezárják, miután minden kétséget kizáróan tudják bizonyítani, hogy az apa követte el a cselekményt - hangzott el a csütörtöki rendőrségi sajtótájékoztatón. Az eljárást megszüntetik az elkövető halála miatt, amely büntethetőséget kizáró ok.

A rendőrség állítólag az elejétől fogva arra gyanakodott, hogy családi tragédia történt. A gyilkosság helyszínén készült riportunkat itt találja.