Navracsics miniszter, Varga kormányfői államtitkár lesz

Vágólapra másolva!
Jelentősen átalakul a kormányzati berendezkedés, létrejön a miniszterelnök-helyettesi poszt, amelyet Navracsics Tibor fog betölteni - derült ki Orbán Viktor leendő miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján, ahol először hangzottak el hivatalos információk a kormányzással kapcsolatban. Navracsics dolga a kormányzati munka koordinálása lesz, Orbán körül létrejön egy Miniszterelnökség nevű új szervezet, amelyet Varga Mihály vezet államtitkárként. Orbán szerint a cél az, hogy hatékonyabbá tegyék a kormányzást és az államot.
Vágólapra másolva!

"A kormány agyközpontja" - így nevezte Orbán Viktor azt a két új kormányzati szervezeti egységet, amelyről csütörtökön beszélt egy sajtótájékoztatón. A leendő kormányfő bejelentette, hogy a mostani Miniszterelnöki Hivatal helyett egy Miniszterelnökséget hoznak létre, amelyet Varga Mihály, a Fidesz alelnöke fog vezetni államtitkári rangban. Emellett létrehoznak egy miniszterelnök-helyettesi tisztséget, amelyet Navracsics Tibor fog betölteni, aki az újonnan felálló közigazgatási és igazságügyi minisztériumot is fogja vezetni.

Ez teljesen új kormányzati berendezkedést jelent az elmúlt húsz évben megszokotthoz képest. A Fidesznek módosítania kell az alkotmányt is, jelenleg ugyanis nincs lehetőség kormányfőhelyettesi posztra, a párt azonban rendelkezik elegendő parlamenti többséggel a törvényi változtatáshoz.

Rossz tapasztalatokra hivatkozott Orbán

Orbán részben a saját korábbi miniszterelnökségén szerzett rossz tapasztalataival indokolta az új rendszer bevezetését. "Rengeteget szenvedtem azzal, hogy a miniszterek egyenrangúak" - fogalmazott Orbán, aki szerint emiatt nem volt senki a kormányon belül, aki el tudta volna végezni a kormányzati munka szakmai koordinálását. Hozzátette, hogy a miniszterelnök ezt a fajta koordinálást nem tudja ellátni, és azt sem tartotta jónak, hogy az elmúlt években egyre több konkrét ügy kezelése került a kormányfőhöz.

Orbán arról nem árult el részleteket, hogy milyen más minisztériumok lesznek, illetve hogy ki fogja őket vezetni. Azt ígérte, hogy hétfőn a parlamentben lesz egy találkozó a leendő miniszterekkel, ahol hivatalosan bemutatják őket. Korábban felmerült a sajtóban, hogy Semjén Zsolt is miniszterelnök-helyettesi posztot kap, Orbán erről azonban még nem akart beszélni. Azt ígérte, Semjénnel közösen fognak erről tájékoztatót tartani.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=fJznQlAqTDvXLRif

Többször kérte a személyi kérdéseket felvető újságírók türelmét, és kijelentette, hogy új alapokra kell helyezni a miniszterelnök kapcsolatát a nyilvánossággal és a médiával, és részben ezt is szolgálja a miniszterelnök kormányzati szerepének átalakítása. Orbánnak lesz személyes szóvivője is, Szijjártó Péter, de hozzátette, hogy lesznek külön kormányszóvivők is, ezekről Navracsics dönt majd.

Csökkentik a minisztériumi létszámokat

Navracsics közölte, a cél az, hogy visszaszerezzék azt a bizalmat, ami "az állam egyik lételeme", és hatékonyabbá, fegyelmezettebbé tegyék az államszervezetet. Elismerte, hogy ez "nehéz feladat lesz", de azt ígérte, hogy végre fogják hajtani. A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint ennek első lépése lenne az új, karcsúbb kormányzati szerkezet kialakítása is.

Orbán ugyan többször is megkapta azt a kérdést, hogy a kormányzati átalakítások elbocsátásokkal is járnak-e, nem válaszolt rá egyértelműen. Annyit elmondott, hogy a Miniszterelnökség feleakkora létszámmal fog működni, mint a mostani MeH, és hozzátette, hogy ha nem is ugyanekkora arányú, de hasonló karcsúsítás lesz a többi minisztériumban is. Az ugyanakkor nem derült ki, hogy mi lesz a feleslegessé vált dolgozókkal, elbocsátják őket vagy pedig más helyen foglalkoztatják őket.

Alakul a menetrend

Varga Mihály arról beszélt, hogy már megkezdte az általa vezetett hivatal kereteinek kialakítását, de aztán egyből hozzátette, hogy "minden lépést megtesznek a hivatalosodás ellen". Azt ígérte, egy olyan szervet hoznak létre, amely "folyamatosan kapcsolatban van az emberekkel", és azt ígérte, hogy igyekszik majd lehetőségeihez mérten az újságírók rendelkezésére állni.

A Miniszterelnökségről Orbán elmondta még, hogy lesznek tanácsadók és főtanácsdók, a nemzetközi szervezetekkel való kapcsolattartásban például Szapáry György közgazdász fogja segíteni a munkáját. Ezt arra a kérdésre mondta, hogy ki fog tárgyalni a Magyarország számára hitelt nyújtó Nemzetközi Valutaalappal (IMF). (Orbán azt is mondta, egyelőre nem döntöttek arról, mikor fognak tárgyalni az IMF-fel.

Orbán azt ígérte, 8-10 nap múlva közölnek majd részleteket arról, milyen törvénymódosításokat fog tartalmazni az a csomag, amelyet még a kormány megalakulása előtt benyújtanak a parlamentnek. Korábban fideszes politikusok már jelezték, hogy ezek között lehet a kisebb parlamentről és a kettős állampolgárságról szóló törvény.

Orbán szerint június első felében juthatnak el oda, hogy feláll a kormány és befejeződik az általa kezdeményezett úgynevezett gazdasági tényfeltáró bizottság munkája, és ezt követően dönthetnek az adóváltoztatásokról. A leendő kormányfő hozzátette, "nagyon szeretnék" csökkenteni az adókat még idén, és ha ezt megteszik, akkor félévre, július elsejére el kell fogadtatniuk.

Navracsics az MTI-nek adott interjújában azt mondta, közigazgatás és az igazságügy mellett a kormányzati kommunikáció, a társadalmi integráció ügye, valamint a civil-, egyház- és kisebbségügyi kérdések is az általa vezetett minisztériumhoz tartoznak majd. A tárcához tartozó területeket államtitkárok fogják irányítani egy politikai és egy közigazgatási államtitkár mellett. A politikus szerint a tárca a jelenlegi Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium és a Miniszterelnöki Hivatal közös, Kossuth téri épületében fog működni.