A fegyelmezett, a pénzügyes és a kommunikátor - Orbán bemutatta kulcsembereit

Vágólapra másolva!
Kormányának három kulcsemberét mutatta be csütörtökön Orbán Viktor, bár ezzel még nincs vége a sornak. Navracsics Tibor lesz a kormányfőhelyettes és közigazgatási miniszter, Varga Mihály vezeti a miniszterelnökséget, Szijjártó Péter a kormányfő személyes szóvivője lesz. Ismerje meg a három kulcsszereplőt!
Vágólapra másolva!

Navracsics Tibor - A fegyelmezett

Nem gyors, de hullámvölgyektől mentes, fokozatosan felívelő politikai karriert tudhat maga mögött a 44 éves, jogász végzettségű Navracsics Tibor. Az első Orbán-kormányban 1999 és 2002 között a Miniszterelnöki Hivatal sajtó- és információs főosztályát vezette, és a választási vereséget követően is háttérmunkásként folytatta. 2003-ban Orbán Viktor kabinetfőnöke lett, majd neve egyre gyakrabban kezdett el pörögni a sajtóban, mint a kormányzásra való felkészülés felelőse.

A nagy váltás 2006-ban következett, amikor a másodszor is vereséget szenvedő Fideszben tanácstalanság alakult ki, hogy ki töltse be az egyik legfontosabb politikai pozíciót, a frakcióvezetőséget. A képviselőcsoportot 2002 és 2006 között irányító Áder János nem akarta folytatni, és amúgy is elmélyült konfliktusa Orbánnal, a párt más vezető politikusai azonban különböző okokból nem akarták vállalni az állandó szerepléssel és megterheléssel járó feladatot.

Végül így jött képbe Navracsics, aki számára ez nagy váltást jelentett, épp csak akkor kezdte meg ugyanis első parlamenti ciklusát. Képviselőként talán újoncnak számított, de a politikatudományok doktoraként és a háttéremberként szerzett tapasztalatai alapján tudni lehetett róla, hogy nem fog elveszni a parlamentben. Navracsics ugyan épp arra hivatkozva ódzkodott a felkérés elfogadásától, hogy korábban nem volt még képviselő, párttársai utólag is jó döntésnek tartják, hogy ő lett a frakcióvezető.

Több képviselő is azt mondta korábbi beszélgetésekben róla, hogy nagyon jó vitázó, és már a kiválasztásánál szerepet játszott az, hogy egyetemi oktatóként (mai napig tanít a Budapesti Corvinus Egyetemen) lehetett tudni, "ő legalább tud beszélni". Navracsics a kormány egyik legkeményebb kritikusa volt a parlamentben, de közben vállalt nyílt vitákat a politikai ellenfelekkel is (legutóbb például a kampányban a szocialista Lendvai Ildikóval, az MDF-jelölt Bokros Lajossal és az LMP-s Schiffer Andrással beszélgetett a liberalizmusról).

A fegyelmezettségéről ismert Fideszben ugyan alig tűnnek ki egyéni hangok, Navracsics azonban lazább hangvételű blogot is vezet a Jobbiklikk oldalon Közben azonban párttársai azt is mondják róla, hogy nagyon fegyelmezett és szerény politikus, aki rendszeres résztvevője a Fidesz elnökségi üléseinek, és ugyan nem ő a hangadó, de "önálló fajsúlyos politikai szereplő".

Varga Mihály - A pénzügyes

Gyakorlatilag a kezdetektől, 1988 decemberétől tagja a Fidesznek a 45 éves Varga Mihály, és az elmúlt húsz évben végig ott volt a párt első vonalában. Közgazdász végzettségű és a pénzügyi, gazdasági vonalon mozgott politikusként is, az aktuálpolitikai harcokból kevésbé vette ki a részét. Kimért stílusával nem tartozik a színesebb, karakteresebb fideszesek közé, bár újságírókkal folytatott beszélgetésekben is meg szokta villantani szarkasztikus humorát.

Már az első Orbán-kormányban is fontos pozíciókat töltött be, 1998-tól 2000 végéig előbb a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára volt, majd a ciklus végéig ő vezette a tárcát. Kormánybeli párjától, Matolcsy György gazdasági minisztertől eltérően kevésbé szokott nagy gazdasági elméleti kérdésekben megnyilvánulni, terjedelmes cikkeket írni, de egykori pénzügyminisztériumi dolgozók korábbi beszélgetésekben azt mondták az [origo]-nak, hogy biztos kézzel irányította a rá bízott tárcát.

A mostani kormányzásra való felkészülésben rá hárult az egyik legfontosabb feladat, a Fidesz gazdaságpolitikai kabinetjének vezetése, és a személyéhez fűződik a kampány egyik első politikai vihara. A szocialisták januárban azért támadták a Fideszt, mert Varga megpendítette, hogy támogatnák az úgynevezett svéd nyugdíjmodellt. Ez egy kényelmetlen vitát eredményezett a Fidesz számára, nem volt azonban semmi jele annak, hogy Varga bármilyen hátrányt szenvedett volna el a párton belül, amiért az ő mondatai szolgáltattak okot az ellenfél támadására.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Varga, Navracsics, Orbán, Szijjártó a csütörtöki bejelentésen

Varga önállóságára utal az is, hogy míg a legtöbb fideszes képviselő nem mer nyilatkozni a párt sajtóosztályának külön engedélye nélkül, ő - már ha sikerül elérni - rendszerint előzetes jóváhagyás nélkül is válaszol az újságírók kérdéseire. Abban is kilógott a sorból, hogy amikor a két választási forduló előtt ellentmondásos helyzet alakult ki arról, végrehajt-e idén adócsökkentést az új kormány, ő még akkor is arról beszélt, nincs eldöntve semmi, amikor Orbán már többször ígéretet tett arra, hogy ebben az évben faragni fognak a közterhekből.

Szijjártó Péter - A kommunikátor

A 32 éves Szijjártó Péter a Fidesz új generációjához tartozik. A párt alapítói már javában képviselősködtek, amikor ő még csak épp elkezdett gimnáziumba járni a kilencvenes évek elején. Tinédzserként egy évet az Egyesült Államokban töltött és egy ottani középiskolában tanult, majd 2002-ben Magyarországon szerzett diplomát a mostani Corvinus Egyetem elődjén, nemzetközi kapcsolatok és sportmenedzsment szakon.

A Fidesz-alapítókéhoz hasonlít a pályája azonban abból a szempontból, hogy szakmájában nem dolgozott, és már tanulmányai alatt elkezdett politizálni. 1998-ban lépett be a Fideszben és még abban az évben - mindössze 20 évesen - bejutott a győri önkormányzatba. Előbb a párthoz kötődő ifjúsági szervezetben, a Fidelitasban jutott egyre magasabbra, majd a Fideszben is helyet kapott különböző testületekben. 2001-ben tagja lett a párt országos választmányának, a 2002-es választásokon pedig rákerült a Győr-Moson-Sopron megyei listára, és alig 24 évesen bejutott a parlamentbe.

Képviselőként azzal szerzett magának ismertséget, hogy az egyik leghangosabb kritikusa lett Gyurcsány Ferencnek. Sorozatos sajtótájékoztatóin firtatta a milliárdos üzletember vagyonszerzésének körülményeit, ezek közül a legemlékezetesebb talán az volt, amikor 2003 augusztuásban a Balaton vizében állva mutatott be szerinte Gyurcsányra terhelő, a balatonőszödi kormányüdülővel kapcsolatos dokumentumokat.

Minden bizonnyal ezeknek a szerepléseknek is köszönhette, hogy 2006-ban, néhány hónappal a választások előtt ő lett a párt egyik szvóvivője (Selmeczi Gabriellával közösen), majd a Fidesz számára vereséggel záruló voksolást követően Orbán Viktor kommunikációs igazgatóvá nevezte ki. Később a tisztség elnevezése elnöki stábfőnökké változott, ami még jobban kifejezte, hogy Orbán közvetlen környezetéhez tartozik.

A gyakorlatban ez a megbízatás részben továbbra is szóvivői feladatokat jelentett, de Szijjártónak egyúttal beleszólása lett az interjúk és egyéb szereplések szervezésébe is. Nem tartozik a könnyen elérhető politikusok közé, a mobiltelefonját legtöbbször valamelyik kollégája veszi fel, és kommunikációs irányítása alatt még tovább erősödött az a Fideszre már korábban is jellemző trend, hogy néhány mondatos, a bejáratott üzeneteket ismétlő, a konkrét felvetéseket megkerülő közleményekben reagálnak minden kérdésre. Szijjártó személyes megszólalásai is jellemzően ugyanilyen tömörek és fegyelmezettek, nem voltak elszólásai, félreérthető nyilatkozatai, amelyekkel esetleg támadási felületet adhatott volna pártja ellenfeleinek.