A jobboldal egyik mumusa kaphat fontos pozíciót az Orbán-kormányban

Vágólapra másolva!
A Fidesz egyik helyi képviselője és a párthoz közeli média is keményen támadta korábban a hévízi kórházban vezetői posztot betöltő Nagy Rózát, aki a kiszivárgott információk szerint államtitkári pozíciót kaphat az Orbán-kormányban. Nagyot előbb Molnár Lajos egykori miniszterhez fűződő családi kapcsolatai miatt érték támadások, később pedig többek között egy fideszes képviselő tett feljelentést a részben általa is vezetett kórház ügyei miatt.
Vágólapra másolva!

Hivatalos bejelentések hiányában még mindig csak találgatni lehet arról, ki fogja betölteni a különböző kormányzati pozíciókat, de már több névről szivárognak ki információk. A Heti Válasz csütörtökön tett közzé egy listát a várható kormánynévsorról, és ebben a várhatóan nemzetgazdasági minisztérium nevet viselő, a gyengélkedő gazdaság felpörgetése szempontjából kulcsfontosságú tárca közigazgatási államtitkáraként Nagy Róza van feltüntetve.

A miniszter a kiszivárgott információk szerint Matolcsy György lesz, aki már az első Orbán-kormányban is betöltötte ezt a posztot, és akkor szintén Nagy volt a közigazgatási államtitkár. Nagy Róza jelenleg a hévízi Szent András Reumakórház stratégiai igazgatója, de csütörtökön hiába kerestük, titkárságán közölték, hogy nem elérhető. A hévízi Fidesz-szervezet vezetője, Papp Gábor azonban az [origo] kérdésére közölte, nincs ugyan konkrét információja az államtitkári kinevezésről, de "lehetett hallani ilyen pletykákat a városban".

Támadások jobbról

Ha Nagyot tényleg kinevezik államtitkárnak, akkor az éles fordulat lesz számára, az elmúlt években ugyanis épp a jobboldalhoz kötődő médiumok és a hévízi Fidesz-szervezet vezetője részéről érték a legkeményebb támadások. Már akkor megjelentek kritikus hangok, amikor 2007 közepén stratégiai igazgatói posztot kapott a kórházban, többen is rámutattak ugyanis arra, hogy Nagy a nem sokkal korábban lemondott egészségügyi miniszter, Molnár Lajos sógornője. (Molnár az [origo]-nak azt mondta, nem tud sógornője államtitkári megbízatásáról, erről szerinte Nagy Rózát kell megkérdezni.)

"Eddig nem létezett a stratégiai és fejlesztési igazgatói poszt, kifejezetten a bukott egészségügyi miniszter sógornőjének hozták létre" - idézte a Magyar Hírlap Papp Gábort, aki attól tartott, hogy "újabb SZDSZ-es testvérek, apósok, anyósok, sógorok, komák nyernek majd kinevezést". A hévízi kórház korábbi igazgatóját, Vancsura Miklóst 2006 végén váltották le az akkor Molnár által vezetett egészségügyi minisztérium kezdeményezésére, az új vezető pedig Hegedűs Lajos lett, aki később maga mellé vette Nagy Rózát. A kórházban vezetői posztot kapott Molnár utódának, a szintén SZDSZ-es támogatású Horváth Ágnesnek a későbbi apósa is, ami tovább erősítette a hévízi kórházvezetés elleni politikai bírálatokat.

Feljelentések a kórház miatt

Nagyot azonban nemcsak családi kapcsolatai miatt érték támadások. Tavaly a Fidesszel szimpatizáló Hír Tv és a Magyar Nemzet közölt olyan riportokat, amelyek szerint problémák vannak a hévízi kórház gazdálkodásával, és ezekben felvetették a stratégiai igazgató felelősségét is. Ezekre a különböző szerződések indokoltságát és jogszerűségét megkérdőjelező híradásokra hivatkozva tett aztán feljelentést tavaly július végén a Zala Megyei Főügyészségen és a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságon négy hévízi képviselő, akik szerint a kórházban történtek felvetik a csalás, sikkasztás, hűtlen kezelés és hanyag kezelés gyanúját.

A hévízi képviselőtestületben csak függetlenként megválasztott tagok ülnek, de a négy feljelentő egy külön csoportot alkot "Sikeres Hévízért" néven. Köztük van a helyi Fidesz-szervezetet vezető Papp Gábor is, és a feljelentés idején ő nyilatkozott a sajtónak is, az [origo]-nak ugyanakkor most hangsúlyozta, hogy a többiek nem fideszesek és nem is a párt nevében fordultak a hatóságokhoz.

A nyomozás folyamatban van

A kórházat üzemeltető kft. ügyvezetője, Hegedűs Lajos ugyanakkor tavaly júliusban az MTI-nek nyilatkozva a feljelentést politikai támadásnak nevezte. Közölte azt is, "teljesen átlátható az intézmény gazdálkodása", ezért nem érti, hogy ha a képviselőknek voltak kérdéseik, "miért nem tették fel korábban, ha bármiféle szabálytalanságot vélelmeztek?" Hegedűs szerint a kifogásolt ügyek 2007-ben és 2008-ban, vagyis már lezárt években történtek, a mérlegeket auditálták, a beszámolókat mindkét tulajdonos - a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő mellett az önkormányzat - elfogadta.

A rendőrség ugyanakkor elrendelte a nyomozást a képviselők feljelentése alapján, amely azóta is tart. "Folyamatban van a nyomozás" - közölte az [origo]-val Csizmazia Péter, Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, de arra hivatkozva nem mondott semmilyen egyéb részletet, hogy az eljárás még tart. Így nem válaszolt arra a kérdésre sem, hogy van-e már gyanúsítottja az ügynek. Ha elhúzódik az eljárás, akkor az árnyékot vethet Nagy Róza esetleg kormányzati megbízatására is, bár Papp Gábor kérdésünkre közölte, őt nem kereste meg senki a Fidesz felsőbb szintjeiről, hogy a kórházi vezető elleni korábbi támadásokról érdeklődjön.