Lefokozta a bíróság Szima Juditot, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének főtitkárát

Vágólapra másolva!
Lefokozta és pénzbüntetésre ítélte Szima Juditot, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének főtitkárát a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa folytatólagosan elkövetett bujtogatás miatt. Az ügyész súlyosbításért, Szima az eljárás megszüntetéséért fellebbezett.
Vágólapra másolva!

Folytatólagosan elkövetett bujtogatásban bűnösnek találta a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa Szima Juditot, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének főtitkárát. A csütörtöki, elsőfokú ítéletben 160 ezer forint pénzbüntetést szabtak ki rá, mellékbüntetésként pedig lefokozták, alezredesi rendfokozatától megfosztották. A főtitkárra kirótt büntetés ellen az ügyészség és maga Szima Judit is fellebbezett: a katonai ügyész - aki 3 év börtönbüntetést és lefokozást kért - súlyosbításért, míg a főtitkár - bűncselekmény hiányában - az ellene folyó eljárás megszüntetéséért.

A Budapesti Katonai Ügyészség vádirata szerint még 2007 májusában felkerült a szakszervezet, a TMRSZ honlapjára Szima Judit főtitkár rendelkezésére három olyan dokumentum, amelyek tartalma a vád szerint "alkalmas arra, hogy a rendőrség állományán belül az elöljáró, illetve a szolgálati rend, vagy fegyelem iránt engedetlenséget szítson". Ezért az ügyészség Szima Judit rendőr alezredest folytatólagosan elkövetett bujtogatás vétségével vádolta meg.

A büntetőper kezdetét eredetileg januárra tervezte a bíróság, de Szima Judit betegsége miatt csak március 30-án tartották meg az első tárgyalást, amelyen ismertették a vádat. Az április 8-ai tárgyaláson Szima Judit hangsúlyozta, hogy nem tett mást, csak a belső anomáliákra hívta fel a figyelmet. A Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa ezután három tanút hallgatott meg: a TMRSZ honlapjának készítőjét, a weboldal működtetőjét és egy rendőrtisztet, aki olvasta a honlapra felkerült, a vádban szereplő írásokat. Elutasították a védelemnek a bíróság ellen, még március végén benyújtott elfogultsági kifogását, de Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd csütörtökön újra kezdeményezte, hogy állapítsák meg Tóth Szabolcs bíró elfogultságát és függesszék fel az eljárást. A tárgyaláson kialakult polémia után a bíró 200 ezer forint rendbírsággal sújtotta Gaudi-Nagy Tamás védőt.

Három héttel ezelőtt a bizonyítási eljárás végén rosszulléte miatt félbe kellett szakítani Szima Judit büntetőperének tárgyalását, ugyanis magas vérnyomása miatt kórházba szállították.