Nem tetszik a Gödör színvonala a fővárosnak, átvennék a hasznosítást

Vágólapra másolva!
Tárgyalásokat kezdeményez Demszky Gábor főpolgármester arról, hogy az Erzsébet téri Gödör hasznosítását a főváros átvegye az államtól - döntött csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés. A Gödör szerepére, hasznosítására ötletpályázatot írnak majd ki.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén egyhangúlag felkérte Demszky Gábor főpolgármestert, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat a Gödör, az Erzsébet téri Kulturális Központ és Park hasznosításának átvételéről az állammal. Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes előterjesztésében az is szerepelt, hogy a Gödör szerepének, funkciójának meghatározása érdekében ötletpályázatot írjanak ki.

A Gödör jelenleg a Fővárosi Önkormányzat tulajdona, de az ingatlan hasznosítási joga a magyar államé, az Oktatási és Kulturális Minisztériumé (OKM), és a minisztériumot terheli a fenntartási költség is. Az OKM a Gödör üzemeltetésére, fenntartására az UNI-CO Kft.-vel szerződőtt. Ikvai-Szabó előterjesztése szerint az UNI-CO Kft.-vel kötött szerződés előnytelen helyzetet teremtett azzal, hogy jelentősen megnehezítette a szerződés egyoldalú felmondásának lehetőségét, valamint a megállapodás "nem biztosították a Gödör üzemeltetésének kielégítően magas színvonalát". Ezért a minisztérium tavaly novemberben új megállapodást kötött a céggel, amely lehetőséget biztosít a szerződés megszüntetésére - áll az előterjesztésben.

A javaslat arra is kitért, hogy az átvételt egy átfogó felmérésnek kell megelőznie, amely kiterjed az ingatlan műszaki állapotára, az elszámolásra az állammal, a beruházás befejezéséhez szükséges forrás számszaki felmérésére, a lejárt építési engedélyek megújítására, illetve az építési tervek aktualizálására és a szakmai koncepcióra.