Nem keresik tovább a Mount Everesten eltűnt magyar hegymászót

Vágólapra másolva!
Nem keresik tovább Várkonyi László hegymászót, akit hétfőn sodort el egy lavina, amikor társával a Mount Everest megmászására készült. A hegymászót két napig keresték. Társa csütörtökön este vagy pénteken reggel kezd leereszkedni a hegyről.
Vágólapra másolva!

Befejeződött a kutatás Várkonyi László hegymászó után, aki társával, Klein Dáviddal a Csomolungma (Mount Everest) megmászására készült, amikor hétfőn egy lavina elsodorta. A férfi holttestét a hírek szerint nem találták meg - mondta az [origo]-nak Hajnal Ágnes, az expedíció kommunikációs munkatársa. Hajnal szerint a kínai összekötő tiszt jelentése alapján a pekingi nagykövetség közölte a hírt a magyar Külügyminisztériummal. A helyi hatóságok ki fogják állítani a halálos balesetről szóló okmányt.

A 7000 méteren bekövetkezett lavinabalesetben az 54 éves Várkonyi László eltűnt, Klein Dávid megsérült - mondta korábban Pekingben Sárközy Péter magyar főkonzul. Klein Dávid jobb karján több helyen volt zúzódás, amit egy mexikói orvos látott el.

A lavinabaeset hétfőn történt, helyi idő szerint dél után néhány perccel. A magyar hegymászót a balesettől számított több mint két napon át keresték. Azért döntöttek a keresés leállításáról - olvasható az expedíció internetes oldalán -, mert több mint másfél nap után úgy gondolták, nincs esély arra, hogy Várkonyit "életben vagy holtan" megtalálják. Emellett a keresés balesetveszélyessé is vált: a mentés területén a jég nem stabil, életveszélyes, és az időjárás sem volt kedvező - olvasható a honlapon.

Várkonyi hegymászótársa, Klein Dávid még fent van a hegyen, csütörtök délután vagy péntek reggel elindul Katmanduba. Az expedíció honlapja szerint reméli, hogy péntek estére odaér. A weboldal néhány mondatot idéz tőle: "Lavinabaleset történt, jégomlás volt. Várkonyi László barátom meghalt, nekem szerencsém volt, a biztosítókötél megfogott."