Újra frakcióvezetővé tenné Mesterházyt az MSZP elnöksége

Vágólapra másolva!
Mesterházy Attilát javasolja az MSZP elnöksége a párt frakcióvezetőjének a következő parlamenti ciklusra is. Az elnökség erről azon a kedd délelőtti ülésen döntött, ahol a párt jövőjét és a tisztújítás menetét is megvitatták. A pártvezetők úgy döntöttek, hogy június első hétvégéjére hívják össze a párt új politikájáról döntő országos kongresszust.
Vágólapra másolva!

Ismét Mesterházy Attilát, az MSZP eddigi frakcióvezetőjét javasolja a parlament szocialista frakcióvezetőjének a párt elnöksége - közölte kedd délutáni sajtótájékoztatóján Lendvai Ildikó pártelnök. Lendvai szerint a javaslatról egyhangúlag döntött a párt elnöksége a kedd délelőtti ülésen, és Mesterházy kinevezését az MSZP megyei elnökei is támogatják.

Lendvai közölte: a szocialista frakció alakuló ülése május 3-án lesz. Ezen az ülésen fogják megvitatni a politikai feladatokat, elfogadják a szervezeti és működési szabályzatot, és ekkor választhatják meg a képviselőcsoport vezetőjévé a választáson listavezetőként és miniszterelnök-jelöltként indított Mesterházyt. A frakcióvezető lehetséges helyetteseinek személyéről az elnökségi ülésen nem volt szó.

Az MSZP országos elnöksége kedden reggel 9-kor ült össze a párt budapesti székházában, a Jókai utcában, hogy az MSZP jövőjéről egyeztessen. Lendvai Ildikó, a párt vasárnap lemondott elnöke hétfő este már jelezte a Magyar Televízió Az este című műsorában, hogy az ülésen döntés születhet arról, kit ajánl az elnökség a frakcióvezetői posztra.

Kongresszus június elején

A keddi elnökségi ülés legfontosabb feladata ugyanakkor az, hogy a párt választási veresége utáni tisztújítás és reformok menetéről döntsön. A párt vezetői már korábban jelezték, hogy május végén, június elején kongresszust tartanak, ahol az MSZP új elnököt választ, nem volt egyértelmű azonban, hogy ezen kívül mi fog történni. Lendvai Ildikó hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a keddi országos elnökség ülésen a kongresszus előkészületeiről lesz szó.

A keddi elnökségi ülés után Lendvai közölte: az elnökség június első hétvégéjére kezdeményezte a kongresszus összehívását, és megindította az ehhez szükséges pártkonzultációt. A beérkező véleményeket a május 21 vagy 22-én megtartandó választmány összegzi. A pártkonzultáció keretében írásban kérnek válaszokat arra: hogyan értékelik a párttagok az elmúlt négy évet, min kell változtatni, javítani, milyen legyen az MSZP új ellenzéki, politikai stratégiájának az iránya, valamint milyen menetrendben végezzék el a tisztújítást.

A pártelnök szerint a kongresszus napirendjén a politikai értékelés, az ellenzéki politika aktuális feladatainak meghatározása, az önkormányzati választások előkészítése, új alapszabállyal kapcsolatos feladatok, a teljes, felmenő rendszerű tisztújítás feladatai, valamint az új pártelnök megválasztása szerepel.

Korábbi nyilatkozatok szerint a párt előtt álló menetrendek egyike úgy szól, hogy a kongresszus után alulról felfelé építkezve, teljes körben rögtön megkezdődik a tisztújítás, és az MSZP szeptember elején, még az önkormányzati választások előtt új elnökséget választ. A másik alternatíva az lenne, hogy a tisztújításra és a párt alapszabályának módosítására csak az önkormányzati választás után kerül sor, és így az átalakulás az év végén zárulhat le - közölte még hétfőn Lendvai.

Lendvai Ildikó bejelentette, hogy megalakult a pártelnök személyét jelölő bizottság is. Az MTI úgy tudja, a testületet Juhász Ferenc elnökségi tag vezeti. Lendvai kérdésre válaszolva közölte: a megbeszéléseken nem merült fel olyan igény, hogy szét kellene választani a frakcióvezetői és a pártelnöki posztot. Hétfőn Gyurcsány Ferenc korábbi pártelnök egy interjúban épp ezeknek a tisztségeknek a szétválasztását sürgette.