Zsákban próbált elbújni egy rajtakapott vietnami drogtermesztő

Vágólapra másolva!
A BRFK és a Baranya megyei rendőrség is felszámolt egy-egy nagy marihuánaületvényt a napokban. Budapesten két vietnami férfit fogtak el egy bérelt házban, egyikük egy műanyag zsákban próbált meg elrejtőzni. A külföldi drogtermesztők - többnyire vietnamiak - újabban csak a kibérelt házak alagsorában termesztenek, így nehezebben lehet lebuktatni őket.
Vágólapra másolva!

Újabb marihuánaültetvényt sikerült felszámolniuk a napokban a fővárosi rendőröknek, a drogot - több korábbi leleplezéshez hasonlóan - vietnamiak termesztették és értékesítették. Baranya megyében is kenderültetvényre bukkantak a rendőrök. Az eljárás a gyanúsítottak ellen mindkét esetben megindult.

Már korábban kiderült, hogy a korábban kizárólag heroinra specializálódott vietnámi bandák újabban marihuánával is foglalkoznak. Itthon házakat, lakásokat bérelnek ki, ezekben termesztik a drogot - közölte a rendőrség, amely az elmúlt időszakban számos ültetvényt számolt fel.

A napokban egy második kerületi házhoz szálltak ki a rendőrök, ahol azt gyanították, hogy marihuánát termesztenek. A házban egy vietnami férfit találtak, aki egy műanyag zsákban próbált meg elbújni, a ház alagsorában egy 336 tőből álló ültetvényre bukkantak. Az elfogott férfi és társa, egy 47 éves, szintén vietnami férfi ellen eljárás indult.

A BRFK szerint a a külföldiek új módszerrel próbálkoznak: már a kibérelt házak teljes területét, hanem csak annak alagsorát alakítják át a termesztéshez. Ezzel a módszerrel a ház tulajdonosait be tudják csapni, akik általában csak a ház felsőbb szintjeit ellenőrzik. A rendőrség azt kéri azoktól, akik vietnamiaknak adják ki a házukat, hogy ha albérlőik esetleg zárat cserélnének vagy nem engednék be őket, akkor azt jelezzék a rendőrségnek. Ugyanez vonatkozik a lakástulajdonosokra is, hiszen a termesztéshez alkalmazott csúcstechnikával akár társasházakban is lehet ültetvényeket nevelni - olvasható a BRFK közelményében.

Hétfőn Baranya megyében is felszámolt a rendőrség egy kenderültetvényt. Egy csertői ház garázsában találtak több mint száz tő kendernövényt és csaknem négy kiló szárított marihuánát. A ház tulajdonosát, egy 46 éves férfit, valamint sógorát, egy 28 éves férfit elfogták a rendőrök, harmadik társuk, egy 28 éves nagyatádi férfi szökésben van, őt még keresik.

Az elsődleges szakértői vélemény szerint jelentős mennyiségű a Csertőn lefoglalt kábítószer. Bár a hatóanyag-tartalmát még vizsgálni kell, a piaci értéke így is több millió forint lehet. A férfiak ellen kábítószerrel visszaélés gyanúja miatt indítottak büntetőeljárást, mindketten vallomást tettek, őrizetben vannak - közölte a Baranya megyei rendőrség.