Nem tudott feljebb kapaszkodni a Jobbik

Vágólapra másolva!
Négy körzetben tudott minimálisan javítani első fordulós eredményén a Jobbik, amelynek legtöbb jelöltje néhány százalékkal kevesebb szavazatot kapott a második fordulóban. Csak olyan körzetekben jött össze a szépítés a pártnak, ahol komoly kampányt folytattak a két forduló között. Az [origo]-nak nyilatkozó jobbikosok szerint többek közt a "győzteshez húzás elve" okozta a visszaesést.
Vágólapra másolva!

Szinte minden jobbikos jelölt rontott első fordulós eredményén a választás második fordulójában: összesen négy olyan körzet van az országban, ahol egy-két százalékos javulást el tudott érni a párt. Legjobban azoknak az egyéni jelölteknek a támogatottsága esett vissza, akikről tudni lehetett, hogy listáról már bekerültek a parlamentbe, javítani pedig olyanoknak sikerült, akik győzelmi esélyeket dédelgettek, és ezért az utolsó pillanatig intenzíven kampányoltak a párt vezetőinek segítségével.

Murányi Levente, a Jobbik alelnöke Szolnokon indult és 6,9 százalékkal kapott kevesebb szavazatot vasárnap, mint két hete. Nála is nagyobbat bukott a Borsod megyei 2. választókörben Csorba János, illetve Csongrád megyében Zagyva György Gyula, ők több mint 7 százalékot veszítettek korábbi eredményükhöz képest. Egy kivételével minden Borsod megyei jelölt két százalék feletti visszaesést produkált. Jász-Nagykun-Szolnok megyében átlagosan 2, Szabolcsban 1 százalékos volt a visszaesés. Hevesben a jelöltek 3-4 százalékkal értek el rosszabb eredményt, mint két hete. Nagyot bukott a pártelnök, Vona Gábor is, aki 5,8 százalékot vesztett.

A második fordulóban a részvételi arány jelentősen, 17,74 százalékkal volt kisebb, mint az elsőben, ezért a százalékos visszaesés jelentős számbeli szavazatcsökkenést is jelent. A Jobbik egyetlen választókerületben sem tudta tovább növelni szavazói számát, a második fordulóba jutó jelöltjei átlagosan 1500-3000 szavazattal kaptak kevesebbet most vasárnap, mint két hete. Vona Gáborra a Heves megyei Gyöngyösön közel 3300-zal, Murányi Leventére 2636-tal kevesebben szavaztak.

Pár százalékra volt elég a nagy reménykedés

A második forduló rosszabb eredményéhez hozzájárulhatott, hogy a Jobbik vezetése már előre bejelentette, mindössze négy körzetben lát valódi esélyt arra, hogy jelöltjük fordítani tud az első fordulót megnyerő fideszes jelölttel szemben. A párt Ózdon, Kazincbarcikán, Tiszavasváriban és Hevesben dédelgetett győzelmi reményeket, ezért az elmúlt napokban minden erejét ezekre a területekre koncentrálta, itt kampányoltak napokon keresztül a párt vezetői (Vona Gábor utolsó pillanatig tartó, ózdi kampányáról itt olvashat).

A kampány hozott látható eredményt, hiszen a második fordulóban ezek a választókerületekben szerepeltek a legjobban a Jobbik jelöltjei, igaz, ezeken a helyeken is csak pár százalék pluszt tudtak szerezni. A legjobban a második fordulóban is a tiszavasvári jelölt, Császár József szerepelt, aki 4 százalékot javított, és összesen 37 százalékot szerzett: Császár annak ellenére tudott javítani, hogy az alacsonyabb részvétel miatt, körülbelül 1250-nel kevesebben szavaztak rá, mint két hete. Valamivel több mint 2 százalékot javított a Heves megyei Heves jobbikos jelöltje, Árvai György, Ózdon Kisgergely András pedig 1,78 százalékkal jobb eredményt ért el, mint két hete (a választás éjszakáján készült ózdi riportunkat itt olvashatja).

Nem sikerült a javítás a Jobbik által esélyesnek tartott kazincbarcikai jelöltnek, Endrésik Zsoltnak, aki az intenzív kampány ellenére 2000 szavazót és 3 százalékot veszített. Endrésik vasárnap este az [origo]-nak azt mondta, nem elégedett az eredménnyel: a jelölt a kudarcot annak tudta be, hogy megyei listáról már bekerült a parlamentbe, és ezért vetélytársai kampányt indítottak azzal az üzenettel, hogy rá már nem kell szavazni. Meglepetést okozott viszont a Bács-Kiskun megyei 8. számú választókerületben Vizi István, aki ugyan nem szerepelt a Jobbik kiemelt körzetei között, mégis tudott javítani. Igaz, csupán 0,73 százalékot.

"Nincs kárba veszett munka"

Bár a Jobbik jelöltjei mindenhol kevesebb szavazatot kaptak, mint két hete, vasárnap este a párt vezetői pozitívan nyilatkoztak az eredményről. Vona Gábor pártelnök az [origo]-nak azt mondta, hogy sok jelölt azért szerepelt rosszabbul, mert már láthatóan nem volt sok esélyük a győzelemre, a pártelnök szerint ugyanakkor az esélyesnek tartott jelöltek melletti kampány sem kárba veszett munka, mert az őszi önkormányzati választásokon meg fogja hálálni magát.

Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik korábbi igazságügyminiszter-jelöltje vasárnap este azt mondta, hogy továbbra is a média által közvetített torz kép járult hozzá, hogy ilyen eredmény született. Szerinte "ekkora ellenszélben" a második fordulós eredmény is jónak számít: Gaudi-Nagy szintén azt a következtetést vonta le, hogy az emberek egyszerűen nem mentek el szavazni azokban a körzetekben, ahol már nem láttak esélyt a Jobbik győzelmére.

Hegedűs Tamás, a párt gazdasági szakpolitikusa, korábbi gazdasági miniszter-jelöltje vasárnap este az eredmények ismeretében azt mondta az [origo]-nak, hogy a felfokozott várakozás miatt, a második fordulós eredmény biztosan csalódást fog okozni néhány helyi szervezetben, de tényszerűen nincs ok erre, hiszen a képviselők szépen helytálltak. Hegedűs szerint a második forduló gyengébb szereplésében a "győzteshez húzás elve" is érvényesült, az emberek azért szavaztak kevésbé a Jobbikra, mert mindenki szívesebben voksol arra, aki várhatóan győztesként kerül ki.