"Átvert már minket az Orbán és a Gyurcsány is" - csalódtak az ózdi jobbikosok

Vágólapra másolva!
Rossz közbiztonságról, munkanélküliségről, uzsorásokról és segélyek elkocsmázásáról panaszkodtak az [origo]-nak a Jobbik ózdi szimpatizánsai, akik meglehetősen csalódottan fogadták a vasárnapi eredményeket. Az egyik helyi bisztróban rendezett választási bulin egy jobbikos azt mondta, 2006-ban örültek volna a Fidesz mostani eredményének, de azóta sok minden megváltozott.
Vágólapra másolva!

A Sóhajok hídján és a Velence telepen keresztül vezet az út az ózdi Gyöngy Bisztróba, ahol vasárnap a Jobbik helyi jelöltje várta a választás második fordulójának eredményét. A Velence telepet az 1920-as években építették, az 1960-as évektől a városba érkező kohómérnökök lakták, de mára jórészt cigányok élnek a negyedben, amelyhez egy kisebb patakon átívelő hídon lehet eljutni.

"Átvert már minket az Orbán és a Gyurcsány is"

A helyi Jobbik az első forduló eredményét is a teleptől 200 méterre lévő kocsmában ünnepelte, amikor Kisgergely András helyi jelölt 32 százalékot szerezve, az egyik legjobb jobbikos eredményt érte el az egész országban, messze túlszárnyalva pártja országos átlagát. A bisztróban vasárnap este nyolcig csak lézengtek az emberek, néhány fiatal csocsózott és biliárdozott, két nyugdíjas gyári munkás pedig egy kerti asztalnál italozott. "Átvert már minket az Orbán és a Gyurcsány is" - panaszkodott egyikük, aki a csendőrség felállításában bízva, a Jobbikra szavazott.

Fél kilenc körül lassan elkezdtek gyülekezni a szimpatizánsok, de a többség csak a szavazatok közel teljes feldolgozása után érkezett meg. Vasárnap Riz Gábor fideszes jelölt nyert az Ózdot is magában foglaló körzetben a szavazatok 49 százalékával, Kisgergely pedig 34 százalékos támogatottsággal lett a második.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Még több ózdi fotót talál a képre kattintva

Az eredményt rezignáltan vette tudomásul az időközben körülbelül 40 fősre duzzadt vendégsereg, de a hangulat Kisgergely pozitívumokat hangsúlyozó beszéde és némi alkohol elfogyasztása után gyorsan megváltozott. "Ne csüggedjetek, a Fidesz úgyse fogja betartani az ígéreteit" - bíztatta egy középkorú házaspár a társaságot. A jobbikos jelöltet nem sokkal később egy saját arcképével díszített tortával lepték meg, ekkor többen már azt emelték ki, hogy ők érték el a párt legjobb eredményét az országban, amelyhez Vona Gábor telefonon gratulált.

"Négy éve nagyon örültünk volna ennek az eredménynek"

"Budapesten nem érzik és nem értik a mi problémáinkat" - mondta az [origo]-nak három főiskolás fiú az este folyamán. Az [origo] által megkérdezett jobbikos szavazók egybehangzóan állították, hogy nem rasszisták, és a jelenlegi segélyezési politika szüli a cigányok és a nem cigányok közötti konfliktust. "Miután megkapják a segélyt, egy hét alatt elkocsmázzák, eljátékgépezik, gyakran látni, hogy ilyenkor taxival járnak a Tescóba" - állította az egyik főiskolás a helyi cigányokról általában. Szerinte régebben előfordult, hogy 40 uzsorás várta a hónap első napjaiban a posta előtt a segélyt felvevőket, de a rendőrök miatt már diszkrétebben, "egy sarokkal arrébb törlesztenek".

"Itt az MSZP-sek és a fideszesek is tudják, hogy van cigánybűnözés, de félnek ezt hangoztatni" - mondta az egyik főiskolás, aki többek között amiatt szavazott a Jobbikra, mert szerinte a helyi MSZP és a Fidesz között "egyenlőségjelet lehet tenni, ugyanaz a banda". "Négy éve nagyon örültünk volna ennek az eredménynek, de most már nem tudunk, mert nagyon sok dolog megváltozott" - utaltak a Fidesz kétharmados győzelmére a főiskolások. Szerintük a munkanélküliség mellett az is gondot okoz, hogy Ózdon a legtöbb embert alkalmazó, három multinacionális cégnél, állításuk szerint a város vezetőinek kérésére minimálbért fizetnek a dolgozóknak, hogy ne legyen feszültség a városlakók között.

Több jobbikos szimpatizáns is panaszkodott, hogy a média fasisztának állítja be őket, holott ők csak jobb közbiztonságot szeretnének és azt, hogy "befizetett adójukat ne szórakozhassák el segély formájában". Nem számítanak túl sok jóra az ózdi jobbikosok: szerintük néhány éven belül a cigányok helyi lakosságon belüli aránya 50 százalék fölé emelkedhet. Egyikük azt mondta, még azt is elképzelhetőnek tartja, hogy emiatt kiéleződnek a helyiek közti konfliktusok.