Menetrendet vázolt, és Simort támadta Orbán

Vágólapra másolva!
Bemutatott egy menetrendet a kormányzásra készülő Orbán Viktor, aki szerint a gazdaság és a közbiztonság az első, és minden más csak utána következhet. A kormányalakítás után három tervet fognak letenni az asztalra: az adócsökkentést, a bürokrácia "elleni támadást" és az önkormányzatokkal való együttműködést. Orbán leendő kormányáról nem közölt részleteket, viszont félreérthetetlenül utalt rá, hogy nem látja szívesen Simor Andrást a jegybank élén.
Vágólapra másolva!

"A nap is másként süt" - kezdte hétfő délelőtti sajtótájékoztatóját a késő éjszakáig ünneplő Orbán Viktor, miután pártja vasárnap példátlanul nagyarányú győzelmet aratott a parlamenti választásokon. Legtöbben arra voltak kíváncsiak, hogyan kezd hozzá a kormányzáshoz a Fidesz, illetve hogy milyen struktúrája lesz a kormánynak, és kik lesznek a tagjai, Orbán azonban utóbbiról azt mondta, amíg a köztársasági elnök nem kéri fel őket a kormányalakításra, addig illetlenségnek tartja erről beszélni. (Sólyom felkérése várhatóan a napokban meg fog történni, maga az államfő is jelezte, célja, hogy minél hamarabb felálljon az új kormány.) Egy politikai tisztség várományosát nevezte csak meg: közölte, hogy Lázár Jánost szeretné a Fidesz frakcióvezetőjének.

A leendő kormányfő ugyanakkor elárult néhány részletet a következő hetek-hónapok menetrendjéről. "Először a gazdaság és a közbiztonság, és csak utána minden más" - közölte a fontossági sorrendről Orbán. Jelezve, hogy nem várhatók komolyabb alkotmányos változások az első időszakban, de hozzátette, hogy az önkormányzati választási rendszer átalakítása nem várhat tovább az őszi szavazás miatt, ezért abban gyorsan fognak lépni. (A Fidesz azt ígéri, csökkenteni fogják a helyi képviselők létszámát.)

Három blokkból álló tervet nyújtanak be

Orbán emlékeztetett rá, hogy még zajlik az általa kezdeményezett, úgynevezett gazdasági tényfeltáró bizottság munkája, amelynek feladata az ország valós pénzügyi és gazdasági helyzetének megállapítása. Ha ez a munka befejeződik, akkor egy három blokkból álló tervet nyújtanak be Orbán szerint: az első az adórendszer változtatásáról fog szólni, a második "a bürokrácia elleni átfogó támadási terv", a harmadik pedig az önkormányzatokkal való együttműködés lesz. Részletekbe egyiknél sem bonyolódott, de az adórendszer változtatásáról annyit elmondott, hogy a családi adózási elemek idén még nem fognak megjelenni, mert a Fidesz-elnök szerint problémás mélyebb adóváltoztatásokat végrehajtani év közben.

Arról most sem beszélt, hogy milyen adókat csökkentenének idén, a hármas terv önkormányzatokkal való részéről pedig azt mondta, sokan hajlamosak elfelejteni, hogy itt nemcsak a hivatalokról van szó, hanem iskolákról és kórházakról, amelyeket az önkormányzatoknak kell fenntartaniuk, de folyamatosan küszködnek ezzel a feladattal.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=PzLLCV8YT68tHSYc
Az Orbán-sajtótájékoztató videoösszefoglalója

Orbán közölte, hogy ettől a hármas tervtől elkülönülten kezeli a közbiztonságot, amellyel kapcsolatban egy új filozófiát akarnak bevezetni. "A kis bűncselekmény is bűncselekmény" - magyarázta ennek a filozófiának a lényegét Orbán, aki a Magyar Gárdára utalva azt mondta, "akkor tudom felszámolni a félkatonai szervezeteket, ha biztonságot tudok adni a rendőrség megerősítésével". Hozzátette, a rendőrség erősítése mellett dolgozni fognak azon, hogy minél többen juthassanak munkához, és így ne szoruljon rá senki arra, hogy bűnözésből tartsa fenn magát.

"Sem az IMF sem az EU nem a főnökeim"

Visszatérő kérdés volt a sajtótájékoztatón is, hogy mit fog kezdeni a Fidesz a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval kötött, az ország finanszírozását segítő megállapodásokkal. Orbán konkrétumokat nem mondott erről sem, mert szerinte ezekről a kérdésekről csak az után lehet beszélni, ha látják a pontos számokat. Megjegyezte azonban, hogy "sem az IMF, sem az EU nem a főnökeim". Szerinte a tárgyalásnak nem az a célja, hogy "diktátumokat hallgassunk meg, hanem az a dolgunk, hogy legyen egy olyan tervünk, amihez meg tudjuk nyerni szövetségesnek" a Magyarországnak hitelt nyújtó nemzetközi szervezeteket.

Orbán egy újfajta politizálást is ígért, szerinte ugyanis a parlamenti választás nem egyszerűen egy kormány lecseréléséről szólt, hanem egy új rendszer létrehozásáról. "Ennek a másik rendszernek a neve a nemzeti együttműködés rendszere. Sokat fogják még hallani" - fogalmazott a leendő miniszterelnök, akinek szavaiból úgy tűnt, hogy felújítják a 2006-os választások előtt működő, úgynevezett nemzeti konzultációkat. Annak lényege az volt, hogy a Fidesz politikusai az átlagemberekkel és egy-egy terület vezetőivel egyeztettek a különböző problémák megoldásáról. Orbán szerint a közbiztonság ügyében ezt a fórumot Észak-Magyarországon fogják tartani, a gazdaságról szóló egyeztetés pedig Budapesten lesz. "Nagyon sok energiát fogok arra fordítani, hogy a választók és a vezetők között igazi kapcsolat legyen" - fogalmazott Orbán.

Üzenet Simornak

A Fidesz-elnök a nemzetköziként meghirdetett sajtótájékoztatón részben angolul beszélt, és üzeneteit sem csak a hazai választóknak, hanem az elmúlt hetek sajtója alapján, a szélsőségesek megerősödése miatt aggódó külföldnek is megfogalmazta. Nyilatkozatát például azzal kezdte, hogy a választás megerősítette Magyarország uniós elkötelezettségét, és utalt rá, hogy az EU ellen kampányoló Jobbik csak a mandátumok töredékét szerezte meg a parlamentben. Később egy kérdésre válaszolva jelezte azt is, hogy kormánya öntudatos politikát akar folytatni a térségben. Nem mondta ki ugyan Szlovákia nevét, de az elmúlt évek konfliktusai alapján, nyilvánvalóan rájuk gondolva mondta azt, hogy "érvényt fogunk szerezni a kölcsönös tisztelet politikájának". Szerinte egyetlen környékbeli országban sem rendelkezik egyik kormány sem akkora felhatalmazással, mint amekkorát a Fidesz kapott. Hozzátette azonban, hogy erejük "magabiztos, de szerény tudatában" kívánnak eljárni.

A leendő ellenzékről nem sokat beszélt, de jelezte, hogy a parlamenti gyakorlat alapján, minden döntésről fognak egyeztetni a pártokkal. Bár a szocialistákat álszentnek nevezte, amiért az egykori állampárt utódaiként aggódnak a Fidesz demokratikusan szerzett kétharmada miatt, a sajtótájékoztató talán legkeményebb mondatát azonban a jegybank elnökének, Simor Andrásnak címezte. Egy kérdésre válaszolva Orbán beszélt arról, nem egyértelmű, hogy a jegybank és a pénzügyi felügyelet jól végzi-e a dolgát, és utalt arra, hogy változhatnak az ezekről az intézményekről szóló törvények. A Magyar Nemzeti Bankról pedig megjegyezte, "büszkék szeretnénk lenni a vezetőire", a jegybank szerinte "nem az offshore-lovagok szálláshelye", ami egyértelmű utalás volt a korábban off-shore ügyletei miatt támadott Simorra.

Az alábbi ablakban megnézheti a teljes sajtótájékoztatót: