Négy cigány képviselő lesz az új parlamentben

Vágólapra másolva!
A korábbi három helyett négy roma képviselő lesz a hamarosan felálló új Országggyűlésben. Hárman közülük fideszes színekben szereztek mandátumot, egyikük pedig az LMP képviselője lesz. Az MSZP soraiban nem lesz cigány képviselő, Teleki László, korábbi kormánymegbízott nem szerzett mandátumot.
Vágólapra másolva!

Összesen négy roma képviselő lesz az új Országgyűlésben. Hárman közülük a Fidesz-KDNP színeiben szereztek mandátumot: Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke, valamint Varga József és Berényi László. A Lehet Más a Politika (LMP) budapesti listájáról egy roma képviselő, Osztolykán Ágnes jutott mandátumhoz. A baloldalon egy roma képviselő sem maradt, Teleki László, a leköszönő kormány romaügyi megbízottja nem jutott mandátumhoz az MSZP országos listájáról.

Farkas Flórián 2002-ben és 2006-ban is az országos listáról került be az Országgyűlésbe. Szintén képviselő volt az elmúlt négy évben Varga József, aki a Fidesz-KDNP budapesti listájának 18. helyéről szerzett mandátumot. Berényi László a Somogy megyei lista 9. helyéről került az Országgyűlésbe. Járóka Lívia, a Fidesz Európai Parlament néppárti képviselője a párt országos listájának 25. helyén szerepelt, így nem jutott mandátumhoz. Osztolykán Ágnes az LMP fővárosi listájának második helyéről került a parlamentbe.