Május 14-re hívná össze Sólyom az új parlamentet

Vágólapra másolva!
Május 14-ére akarja összehívni az Országgyűlés alakuló ülését Sólyom László köztársasági elnök. Az elnök közleménye szerint ez csak akkor csúszhat, ha elhúzódnak a választási eredmény elleni fellebbezések. Sólyom szerdán hivatalába várja Orbán Viktor Fidesz-elnököt, hogy megbeszélje vele a kormányalakítás kérdéseit.
Vágólapra másolva!

Május 14-re tervezi összehívni Sólyom László köztársasági elnök az Országgyűlés alakuló ülését - jelentette be közleményében a Köztársasági Elnöki Hivatal hétfőn. Sólyom a parlament tervezett alakuló üléséről levélben tájékoztatta az Országgyűlésbe jutott pártok vezetőit.

A közlemény szerint akkor fogják megtartani május 14-én az ülést, ha a választással kapcsolatos esetleges fellebbezések jogorvoslati eljárásai lezajlanak addig. Az alakuló ülés végleges időpontját az államfő akkor állapítja meg, ha megszületik a választások jogerős eredménye.

Sólyom már vasárnap megígérte, hogy azonnal összehívja az ülést, amint letelnek a törvényben előírt jogorvoslati határidők. A törvények szerint ez legkésőbb a szavazás után 15 nappal következik be, ha ugyanis valaki megkérdőjelezi a választások tisztaságát, a kifogástételre, annak elbírálásara, valamint a fellebbezések elbírálására összesen ennyi idő áll rendelkezésre (erről itt olvashat részletesen)

A törvény szerint tehát az alakuló ülést május 10-én, hétfőn már meg lehetne tartani. A Köztársasági Elnöki Hivatalban (KEH) az [origo]-nak azt mondták, hogy az ülést azért tervezi Sólyom mégis 14-ére, mert az ő számításaik szerint ez lehet "a legoptimálisabb időpont", amennyiben nem húzódnak el a jogorvoslati eljárások. Hogy pontosan hogyan számolták ki a 14-ei dátumot, arról Benkő István, az Országos Választási Iroda szóvivője nem kívánt tájéjoztatást az [origo]-nak.

"A jogorvoslatok maximum két hétig tarthatnak" - mondta az [origo]-nak Tóth Zoltán választási szakértő. Szerinte az alkotmány csak annyit mond, hogy a választástól számított 30 napon belül kell öszzehívni az Országgyűlést, így azt lehet számolni a vasárnapi második fordulótól és a csütörtökre ígért hivatalos végeredménytől is. "Több dolog függ attól, hogy az új parlamenti pártok meg tudnak-e egyezni az új házszabályról" - mondta Tóth, aki szerint ez nem jogi feltétel, de része a szokásjognak.

A Sándor-palotába várja Sólyom Orbánt

A KEH közleménye szerint Sólyom László hétfőn levélben kérte fel a parlamentbe jutó pártok vezetőit arra, hogy már ezen a héten kezdjék meg az alakuló ülés előkészítő tárgyalásait. Ezt már szintén megígérte vasárnap, amikor azt mondta, haladéktalanul egyeztetéseket kezd a parlamentbe jutott pártokkal.

A köztársasági elnök hétfőn meghívta Orbán Viktort, a választásokon győztes Fidesz-KDNP pártszövetség miniszterelnök-jelöltjét a kormányalakítással kapcsolatos megbeszélésre. A találkozóra 2010. április 28-án, szerdán kerül sor a Sándor-palotában - áll a közleményben,