Orbán hétfőn megnevezi pénzügy- és belügyminiszterét

Vágólapra másolva!
A Fidesz jogi igazgatója szerint Orbán Viktor pártelnök hétfőn megnevezi kormányának pénzügy- és belügyminiszterét. Orbán eddig egyetlen minisztert, a külügyi tárcát irányító Martonyi Jánost nevezte meg, a többi találgatást szamárságnak minősítette. A kiszivárgott hírek szerint a gazdasági csúcstártcát Matolcsy György, a Belügyminisztériumot Pintér Sándor vezetheti.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor Fidesz-elnök hétfőn megnevezi következő kormányának pénzügy- és belügyminiszterét - mondta az [origo]-nak vasárnap este, nem sokkal a szavazóhelyiségek zárása előtt Balsai István, a párt jogi igazgatója. Korábban a párt egyik meghatározó politikusa az [origo]-nak azt mondta: Orbán a jövő héten előáll a régóta titkolt kormánynévsorral, és egy-két nevet már rögtön a második forduló után, hétfőn elárul.

Orbán eddig egyetlen miniszterét nevezte meg: Martonyi János a külügyi tárcát irányítja majd. A sajtóban számos találgatás jelent meg arról, hogy kik lehetnek a kormány tagjai, de ezeket Orbán az [origo] érdeklődésére szamárságnak minősítette. A pártelnök többször kijelentette azt is, hogy illetlenségnek tartja a leendő kormány névsoráról való spekulálást, amíg nem zárulnak le a választások.

A gazdasági tárca élére a legtöbbször Matolcsy György neve merült fel, aki már az első Orbán-kormányban is miniszter volt. Matolcsy a Balsai szerint holnapra várt miniszteri megnevezésekről azt mondta tudósítónknak: "Lehetséges, majd meglátjuk." A kiszivárgott hírek szerint a második Orbán-kormányban nagyobb területeket lefedő, úgynevezett csúcsminisztériumok lennének. A mai Pénzügyminisztérium (PM) egy, csak a költségvetésért felelős államtitkárság lenne a gazdasági tárcán belül, vezetője több lap szerint Naszvadi György lehet, aki korábban több vezető posztot töltött be a PM-ben és a Magyar Államkincstárnál.

A belügyminiszter a kiszivárgott, de meg nem erősített hírek szerint valószínűleg Pintér Sándor lehet, aki az első Orbán-kormányban is betöltötte ezt a posztot. Erre utal egyrészt, hogy Orbán egy interjúban "alkalmasnak" nevezte erre a feladatra, másrészt pedig az is, hogy Pintér a közelmúltban megvált a magán biztonsági üzletben érdekelt cége tulajdonjogától érdekeltségétől (az ügylet részleteiről itt olvashat), amely összeférhetetlen lenne a belügyminiszteri poszttal. Pintér tudósítónk kérdére, hogy ő lesz-e a belügyminiszter, csak annyit mondott: "Nem tudom." Mosolygott, és széttárta a kezét, és ugyanígy reagált arra a kérdésre is, hogy holnap tényleg bejelentik-e, ki lesz a belügyminiszter.