Szimbolikus lépésekkel indítja a kormányzást a Fidesz

Vágólapra másolva!
Várhatóan jelképes ügyekhez nyúl hozzá először a választásokat megnyerő Fidesz, amely már a kormány felállása előtt neki akar állni a a parlament és az önkormányzatok karcsúsításának. Gyors rendteremtést is ígért Orbán Viktor, a kampány talán legfontosabb kérdésének számító gazdaság rendbetételéhez azonban csak nyáron kezdenek hozzá.
Vágólapra másolva!

Bár már az első forduló egyértelművé tette, hogy a Fidesz fogja megalakítani az ország új kormányát, Orbán Viktor és a párt más vezetői tartózkodtak attól, hogy ismertessék konkrét terveiket. Orbán arra hivatkozott, hogy amíg nem zárul le a szavazás, addig nem illik kormányzásról beszélni.

A kiszivárgott információkból és az elejtett politikusi megjegyzésekből ugyanakkor nagyjából kirajzolódott, hogy miként áll neki a kormányzati munkának a Fidesz. Orbán pénteken a Hír Tv-nek adott interjújában azt mondta, kedden fog elnökségi ülést tartani a párt, és úgy számol, hogy május közepére ülhet össze az új Országgyűlés, amely elé egy héttel később már kerülhetnek konkrét ügyek.

Kisebb parlament, kisebb önkormányzatok

A Fidesz jelezte, hogy a parlament már a kormány megalakulása előtt is dönthet bizonyos kérdésekről, és várhatóan ezek között lesz az a törvény, amellyel megkönnyítenék a határon túli magyarok állampolgársághoz jutását. Szintén hamar a parlament elé kerülhetnek a kisebb Országgyűlésről és az önkormányzatok karcsúsításáról szóló törvényjavaslatok. Utóbbi azért is sürgős lehet, mert a Fidesz tervei szerint az őszi önkormányzati választáson már a csökkentett létszámú testületekről tartanák a szavazásokat. Miután megvan a kétharmados parlamenti többsége a pártnak, így ezek elfogadása elvileg nem okoz majd gondot, ráadásul korábban az MSZP is ígért kisebb parlamentet és karcsúbb önkormányzatokat.

Orbán még az első forduló előtt közölte azt is, hogy az új kormány megalakulása előtt beterjesztik a "botrányos végkielégítések visszafizettetéséről" szóló javaslatot. Ez volt a Fidesz egyik ígérete a korrupció elleni fellépésre. Ezeknek az első lépéseknek a pontos menetrendje nem ismert, de a Fidesz-elnök pénteken a Hír Tv-nek azt mondta, a legfontosabb döntések július elsején hatályba léphetnek.

Rendteremtés két hét alatt

Egyelőre csak kiszivárgott információk vannak a kormány összetételéről, de Orbán azt ígérte, hogy a második forduló után már fognak mondani konkrétumokat. Elvileg nincs akadálya annak, hogy gyorsan felálljon az új kormány, miután a Fidesz egyedül biztos többséget szerzett a parlamentben, így nem kell koalíciós tárgyalásokba bonyolódnia senkivel. Persze kérdés, hogy mennyire vannak letisztázva az, hogy a különböző minisztériumokat ki fogja vezetni, de a kiszivárgott információk alapján már van kiszemeltje minden területnek.

Orbánnak régi ígérete, hogy felvesznek háromezer új rendőrt a közbiztonság megerősítésére, és ez ugyan már csak a képzések miatt is hosszú időt vesz igénybe, a Fidesz azt tervezi, hogy a kormány megalakulását követő második napon új rendőrőrsök fognak nyílni. Orbán az első forduló után tartott sajtótájékoztatóján azt ígérte, két alatt rendet fognak tenni az ország olyan pontjain, amelyek most még reménytelennek tűnnek.

A gazdasági kérdések nyárra tolódnak

Az várhatóan csak ez után fog kiderülni, hogy mit is kezd pontosan a Fidesz a kampány talán legfontosabb témájának számító gazdasággal. Az erre vonatkozó lépések csak a kormány megalakulása után várhatók, vagyis júniusnál nem hamarabb. Várhatóan júniusban fejezi be a munkát az Orbán által kezdeményezett "gazdasági tényfeltáró" bizottság, amelynek az a célja, hogy valós képet adjon a gazdaság és az állam pénzügyeinek helyzetéről. A Fidesz ugyanis azt állítja, hogy a kormány torzított információkat ad ezekről.

Így tehát nyár elején fog eldőlni leghamarabb, hogy mi lesz a Fidesz egyik leghangsúlyosabb gazdasági ígéretének, az adócsökkentésnek a sorsa. Bár a Fidesz országos választmányának elnöke, Kövér László a két forduló között azt közölte, hogy idén már nem lesz adócsökkentés, Orbán többször kijelentette, hogy már ebben az évben lefaragnak a közterhekből. Ennél több konkrétumot nem mondott, arra hivatkozva, hogy előbb tisztázni kell az ország valós helyzetét, és csak az után lehet eldönteni, mekkora adócsökkentést hajtsanak végre. Ha lesz is ilyen lépés, az várhatóan csak az év második felében történik meg, legalábbis a Fidesz gazdaságpolitikai kabinetjét vezető Varga Mihály az [origo]-nak pénteken azt mondta, a különböző törvényi határidők miatt leghamarabb októberben léphetnek hatályba az adócsökkentési lépések.