Vágólapra másolva!
Besúgókat, titkos ügynököket most is alkalmaznak a büntetés-végrehajtási intézetekben a hatóságok, míg a börtönökben úgynevezett fogdaügynökök segítségével gyűjtenek információkat - írja a Magyar Nemzet. Az elítélt besúgók különböző kedvezményeket kaphatnak, fizetésért szabad állampolgárok is bevonulhatnak a börtönökbe.
Vágólapra másolva!

A magyar büntetés-végrehajtási intézetekben jelenleg is dolgoznak titkos ügynökök, besúgók, "téglák" és "fülek", akiket a rendszerváltozás előtt még lojalitásból szerveztek be, ma már viszont államtitkot képező belső szabályozás alapján, javadalmazás fejében alkalmaz a titkosszolgálat - írja a Magyar Nemzet.

A lapnak nyilatkozó Palatinus Gábor nyugalmazott nyomozó elmondta: titkos nyomozásoknál gyakran előfordul, hogy ügynököket vesz igénybe a hatóság, információikat bűnözői csoportok leleplezésére, nyomozási stratégia kiépítésére használhatják.

A fizetett fogdaügynökök általában nyilatkozattal kötelezik el magukat, és munkájukért napi bért vagy fix összeget kapnak. Alkalmilag szabad állampolgárok is bevonulhatnak fegyintézetbe, de lehetnek ügynökök a büntetésüket töltő elítéltekből is, akik a büntetőintézetben adható kedvezményekért vállalhatják az információszerzést - írja a lap.